Sanacija fasade knjižnice predvidoma v več fazah, nad kritična mesta morda še letos.

Zanemarjen prehod na Kocljevi ulici ob soboški knjižnici je po več mesecih le dočakal ureditev ter bil očiščen plevela in smeti, ki so kazili okolico kulturnih ustanov. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje umazane, pozelenele in počečkane fasade Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. V zvezi s to smo se nedavno obrnili na Mestno občino Murska Sobota, kjer so nam pojasnili, da marmornate plošče celovite prenove letos zagotovo še ne bodo deležne. So pa po zagotovilih pristojnih pogovori že v teku. 

Pripravili predlog ukrepov

Spomnimo, da se je knjižnica v središču mesta že večkrat znašla v nemilosti 'umetnikov', ki so jo popisali z grafiti. Kljub poskusom čiščenja so za njihovimi deli ostale blede sledi kot grenak opomin na naš odnos do kulturnih ustanov. Svoje pa sta naredila tudi narava in čas.

Kot pojasnjujejo v soboški občini, je vodstvo Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota v lanskem letu pristopilo k celovitemu reševanju problematike fasade objekta. Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo je bil naročen ter na osnovi preiskav na terenu in v laboratoriju izdelan Predlog ukrepov za celovito sanacijo kamnite fasade.

»V poročilu izvajalci ugotavljajo, da so v preteklosti bili na fasadnih ploščah izvedeni neuspešni posegi čiščenja bioloških organizmov in grafitov, ki so povzročili poškodbe kamnitih fasadnih plošč, ker niso upoštevali načina izvedbe fasade in s tem povezanih prekoračitev natezne napetosti kamna pri obremenitvah pravokotno na smer fasade.

Kot najboljšo rešitev predlog navaja zamenjavo poškodovanih in popisanih fasadnih plošč z novimi ploščami iz istega kamnoloma. Obdelava novih plošč bi morala poleg utrditve površinskega sloja z drugim sredstvom (bolj učinkovitim od trenutnega) vključevati še kompatibilen premaz, ki preprečuje naselitev mikroorganizmov ter omogoča enostavno čiščenje grafitov,« so zapisali v MOMS.

V primeru, da zamenjava plošč ne bo mogoča, je v predlogu priporočeno čiščenje in popravilo obstoječih plošč tako, da te odmontirajo, očistijo in obrusijo ter nato znova montirajo. Preveriti pa menda velja tudi možnost, da bi kamnite plošče preprosto obrnili in obdelali površino, ki je trenutno usmerjena proti sami stavbi.

Za čiščenje 70 tisočakov, poskusno sprva le spodnji del fasade 

Predvidene stroške izvedbe omenjene sanacije oziroma čiščenja fasade v občini ocenjujejo na 70.000 evrov brez DDV oziroma 85.400 evrov z DDV. 

Toda omenjena sanacija zaenkrat ni predvidena v letošnjem občinskem proračunu. Zaradi zahtevnosti posega je po besedah odgovornih k izvedbi treba pristopiti celostno, upoštevane pa morajo biti tudi temperaturne razmere. Najprimerneje bi prenovo bilo izvesti v poletnih mesecih, ko je najmanj dežja.

 »Mestna občina Murska Sobota načrtuje izvedbo ukrepov po fazah, najprej najbolj kritična mesta v spodnjem delu fasade, da se preveri učinkovitost predlagane sanacije, kar želimo izvesti še v letošnjem letu in nato naslednje leto pristopiti k ostalemu delu sanacije fasade objekta PIŠK. Trenutno iščemo usposobljenega izvajalca del,« še dodajajo pristojni.

Sofinanciranje sanacije oziroma zamenjava fasade s strani Ministrstva za kulturo po najnovejših podatkih sicer ni predvideno.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čistilko (nepreverjen)

Kärcher tau fse spuca.

ZAPRAVLJANJE DENARJA (nepreverjen)

Vse stvari so spet tako nastavljene, da bi nekdo spet dobro zaslužil, zamenjava marmornatih plošč absolutno ni potrebna še manj rentabilna. REŠITEV: prebarvati marmornate plošče z ustrezno primerno barvo (katero ne izdam, poslovna skrivnost) prednost tega je v tem, da ko se spet pojavijo gor grafiti se prebarva samo tisti del, in ne vse. Če se zamenjajo vse marmornate plošče na fasadi pa mislite, da se na novih ne bodo spet pojavili grafiti in kaj boste pametnjakoviči spet potem še drugič, tretjič zamenjali vse plošče.
Prebarvanje je stalna praksa rešitve takih fasad v celi zahodni Evropi. MO MS predlagam da malo pogleda "čez svoj prag" in poišče prave strokovnjake za to.
Zanima me koliko je MO MS oziroma knjižnica plačala za to študijo na Fakulteti za gradbeništvo, naj objavijo, da boste videli kako se po nepotrebnem razmetava ogromno davkoplačevalskega denarja.

ezermeštri naprej (nepreverjen)

Jao, jao...Očitno si pravi stručnjak, najprle te naj popravin, ka so plošče nej marmornate, pač pa je kamen peščenjak. Prebarvanje? Ha, ha, ja ti znaš bole, kak stroka s fakultete. Pa še neka: za tebe je zahodna Evropa strašno daleč, dokeč boš takše norosti plel... Lejpi den !

In reply to by ZAPRAVLJANJE DENARJA (nepreverjen)

TELE OD EZELMEŠTRA (nepreverjen)

TELE- drugače te ne morem imenovati, dobesedno tele, ki ne ve čitati, v prispevku (zgoraj) piše sledeče, pa ti kopiram da ja prečitaš: "V zvezi s to smo se nedavno obrnili na Mestno občino Murska Sobota, kjer so nam pojasnili, da MARMORNATE PLOŠČE celovite prenove letos zagotovo še ne bodo deležne" zdaj pa če ne veš čitati potem se več ne oglašaj. Sam pa sem na tem delal celo življenje in to v zahodni Evropi in s takimi kot si ti res ne mislim razpravljati več o tem.

In reply to by ezermeštri naprej (nepreverjen)

tele te pozdr… (nepreverjen)

Bravo. Kultura dialoga na nivoji zahodne Evrope (!!), prešto si si članek, ki ga je napisal prav takšen strokovnjak (sicer novinarstva...), kak si ti, ki trdi ka so plošče marmornate.... Ka si pa delalu v zahodni Evropi ? Gipse...? Mojster, tebi falijo knige, pa tou močno...

In reply to by TELE OD EZELMEŠTRA (nepreverjen)

teta od sekretarja (nepreverjen)

ja mislim da je odgovor -administrator

In reply to by tele te pozdr… (nepreverjen)

BARABE (nepreverjen)

Barabam, ki so tole naredili bi bilo potrebno izstaviti račun za čiščenje in še ustrezno kazen. Pred prenovo postaviti kamero, ki 24ur snema in takoj sankcionirati kršitelje - močno. Par bedakov, ki ima probleme s svojim podstrešjem uničuje lastnino.

bejle zavec (nepreverjen)

ka so ze najsli cigoje ki so tau naredle

Carni vrag (nepreverjen)

Ne vem komu so napoti te umetniske stvaritve. Gotovo zmešanim desnicarom.

afta he (nepreverjen)

Zgleda, da bomo morali vse te ustanove ograditi z bodečo žico in elektriko notri spustiti, da se rešimo vandalizma.

knjižnica (nepreverjen)

Naj plača tiste ka je psio pa riso gor!!!

. (nepreverjen)

Tisti napisi o janši so še tudi nej odstranjeni, bojo ostali do naslednjih volitev?

malarija (nepreverjen)

Janšisti so šli pa so samo ovo sredinsko besedo prefarbali, ostalo pa pistijli. Kak da bi tou kaj spremenilo, itak smo vsi proti Janši, razen tistih 10000 zavedencov in opranoglavcov.

In reply to by . (nepreverjen)

MALARIJA - BOLAN (nepreverjen)

malarija - ubogi kot si, se mi zelo smiliš ker si še zraven bolan. Ne moreš brez tega, da ne bi omenjal Janše, čeravno prispevek a ma nobene povezave nima z njim. Veš to če te celo življenje preganja en človek (Janša) pa mora biti res zelo hudo, res se mi smiliš, pa ta človek Janša je v Sloveniji vladal v zadnjih 29 letih samo 5 let (2004 - 2008 in 2012 . 2013) Torej 24 let je vladal nekdo drug - da ne bom pisal kdo, torej če bi hotel ne bi mogel v 5 letih narediti toliko škode kot so tvoji v 24 letih.
JE PA RES, DA JE ZMAGAL NA VSEH ZADNJIH 3 VOLITVAH IN TO Z 100 % PREDNOSTJO.
A te to boli ali koji k.......... Kam boš ti bežal in tebi podobni ko bo prišel dan inventure, tako kot sem to doživel 1991 v vojni, ko ste vsi levaki - komunisti spizdili in se poskrli, zdaj pa prihajate počasi iz skrivališč. V nobeni od sosednjih držav nimate prijateljev kar pove vse.

In reply to by malarija (nepreverjen)

malarija (nepreverjen)

Što smo tou mi in zakoj zdaj te ti na pune braniš toga kriminalca pa pišeš hvalospeve o njen, če pa prispevek nema z njin nikše veze?

In reply to by MALARIJA - BOLAN (nepreverjen)

malarija (nepreverjen)

"Veš to če te celo življenje preganja en človek (Janša) pa mora biti res zelo hudo, res se mi smiliš,"
Desničari pa Kučan pa tej zadeve? :)

In reply to by MALARIJA - BOLAN (nepreverjen)

Nepotrebna sanacija (nepreverjen)

Po nekaj dneh bodo umetniki spet popisal in narisal grafite.

budno soboško oko (nepreverjen)

Nadzorne kamere na fasadi koštajo menje kak 70kil, ali do toga spoznanja še moremo priti...

i1275 (nepreverjen)

vej pa znan majo kaksoga hisnika pa naj lepo dol čoha...

afta he (nepreverjen)

Zaposlenim čopiče v roke in glede na to, da imajo sigurno končane kakšne umetniške akademije, jim to ne bo težko da odpravijo grafite.

DamjanMurko (nepreverjen)

Naj grejo zaposlene iz knjiznice vsak dan malo cistit z krpo pa acetonom... Ce majo cas selfije dajat na instagram pa facebook med delovnin casom bodo pa se imele cas malo cistit svoje podjetje.....

Proti "ideolos… (nepreverjen)

... notranjost knjiznice bi bilo tudi potrebno ocistiti in odstraniti vse knjige ideologij.

Lol lol (nepreverjen)

Komunistične knjige spucate iz knjižnice pa fasado lahko tako pustite kot je!

Nacionalizem (nepreverjen)

Zdaj smo že pri komunizmu in pri levih in desnih. Madžarski diktator je izpolnil želje nekaterih in ˝spucal˝ knjižnice do te mere, da jih sploh ni, oz. hoče da jih več ne bi bilo. Prav tako mu gredo v nos izobraženci. Njegov sin se skriva pred njim, nekje v južni Afriki...

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Edo (nepreverjen)

Lajci d.o.o vam spuca to kar tako

PLeskavicaaa (nepreverjen)

tau naj spuca tej grintave čvap keri cele dneve visi za računalnikom v knjižnici

100-100 (nepreverjen)

Toliko de stala obnova. Kelko de te koštala obnova. Toliko vunekov, fičafajerov, ali mogoče starij dinarov. Kelko de te koštala ta prenova. V evraj, ka se razmimo.

.... (nepreverjen)

Mogoče bojo s kerherom še evrone spucali? Samo naj zrihtajo da bo lepo. Ko trava več ne raste je že veliko lepše.

izj79653

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan. Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov, od 7645 do 9264 evrov vsak teden.
tukaj .................... >>> www.WebJob33.Com

SmokingOne (nepreverjen)

Ge njin tou zriktan za 10.000€

ojkan (nepreverjen)

cez tri dni de pa popisana od nekse prekmurske gamadi

goostt (nepreverjen)

Fasada ni umazana, fasada je umetniško obdelana, saj je blizu trga kulture in galerije.
Nekateri se pač na to ne razumejo, drugi so navdušeni kot npr. soboški policaj, ki ni nič boljši od predhodnika !!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice