Foto: Bobo
Na nedeljsko jutro pred letom dni, 22. marca ob 6. uri in 24 minut po lokalnem času, je številne prebivalce Slovenije zbudilo tresenje tal. Močan potres se je v Sloveniji najbolj čutil ravno na vzhodu države.

Potres, ki je nastal deset kilometrov globoko pod pobočjem planine Medvednica, le sedem kilometrov severno od Zagreba, v bližini Markuševca in Čučerja, je imel magnitudo 5,5, intenziteta v nadžariščnem območju pa je bila VII. stopnje po evropski potresni lestvici, pojasnjujejo strokovnjaki za potrese pri Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO).
 

Karta intenzitet potresa v Sloveniji. (Vir: ARSO)

Potres so v Sloveniji najbolj čutili prebivalci na vzhodu. Povzročil je nekaj preplaha, posebej zato, ker se je zgodil v nedeljo zjutraj, ko po navadi še mirujemo in se zadržujemo v mirnih prostorih, v katerih smo bolj pozorni na učinke potresa. 

Poleg glavnega potresa smo prebivalci Slovenije čutili še sedem popotresov. 

Več stavb hudo poškodovanih, 15-letnica umrla zaradi poškodb

V Zagrebu in okolici je sicer potres poškodoval približno 26.000 stanovanjskih, javnih in monumentalnih zgradb. Med njimi je bilo približno 2.000 predvsem starejših zgradb tako poškodovanih, da njihova uporaba ni več mogoča, približno 4.700 objektov pa je po pregledu dobilo oznako o začasni neuporabnosti, še poroča ARSO.

Ob delni porušitvi stavbe v Đorđićevi ulici v Zagrebu je bila hudo poškodovana 15-letna deklica, ki je naslednji dan v bolnišnici umrla.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice