Marjan Dora je v studiu TV IDEA tokrat gostil enega svojih najmlajših sogovornikov, motokrosista in nekdanjega svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP Tima Gajserja.

V nedeljskem pogovoru mladi Pečan razkriva, da so mu motorji in adrenalin tako rekoč bili položeni v zibelko. Tudi oče je ljubitelj motokrosa in Tim ga je kot otrok navdušeno spremljal na vse tekme. 

Pri starosti dveh let in pol je prvič sam sedel na motor. Prvi pokal je nato osvojil že na svoji prvi tekmi približno leto dni pozneje – in preostalo je zgodovina.

Številka 1, številka 243

Očetova ljubezen do motokrosa ter njegovo poklicno ozadje bagrista sta Timu predstavljala veliko pomoč. Ne le da je oče vir nasvetov v času treningov in priprav, poskrbel je tudi za to, da ima Tim doma na voljo dve veliki, zasebni progi, ki sta prihranili tako čas kot stroške.

»Je pač bil zelo velik plus, da sem lahko doma treniral, da sem se lahko doma v garaži oblekel in šel na motor že od malih let,« razlaga 22-letnik.

Najbrž je kaj v krvi, saj je nad motorji navdušena cela družina. Prav vsi imajo motorje, brat Nejc pa v zadnjih letih kot profesionalni mehanik predstavlja del Gajserjeve zanesljive ekipe. 

Tim danes vozi pod številko 243, ki pa žal nosi tudi žalostno asociacijo. 24. 3. namreč predstavlja rojstni dan njegovega pokojnega brata, Žana Gajserja, ki je umrl, preden je Tim sploh prijokal na svet. Star le tri leta se je znašel sredi proge, ravno ko je po skoku z motorjem nanjo pristal oče. V tragični nesreči je Žan podlegel poškodbam. 

Številka, dodeljena Timu leta pozneje, je sicer bila popolno naključje. Sam si je sprva želel druge kombinacije in šele ko ga je oče seznanil z rojstnim dnem preminulega brata, se je odločil ohraniti številko 243 ter z njo nastopati ves čas.

Do vrha, z nogami na tleh

Mladi športnik je s podpisom pogodbe s Hondo prešel v profesionalni svet motokrosa in danes ob nazivu svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP iz leta 2016 med največje uspehe šteje še več naslovov evropskega prvaka.

S tem je več kot izpolnil cilje, ki so bili jasni od malih nog. Že v drugem razredu osnovne šole je namreč v šolskem intervjuju napovedal, da bo nekega dne postal svetovni prvak. Ko se je to zares zgodilo, so Tima poklicali v OŠ Poljčane, kjer so mu omenjeni intervju predali v obliki plakete.

Kljub izjemnim uspehom pa ne pozablja:

»Najbolj pomembno je, da si preprost, da ostaneš enak, kot si bil pred tem uspehom. Zato ker navijači, ljudje, ki te spremljajo, to cenijo in vidijo, kdo si vzame čas za njih. Sploh na tekmah, ko vidijo da si zelo zaseden, ampak najdeš tisto minutko, da se slikaš z njimi, da podpišeš plakate, rečeš kakšno besedico … «

Vzponi in padci

Uspeh vsekakor ne pride brez tveganj in žrtev. Gre navsezadnje za zahteven šport in velike obremenitve, čeprav se morda ne zdi tako:

»Ko gledaš, je videti preprosto, ampak ko dejansko sam sedeš, ko se sam preizkusiš, vidiš, da ni tako preprosto. Res so ogromne sile, sploh pri skokih zelo trpi telo, tako da res moraš biti na vseh področjih maksimalno pripravljen.«

Sestavni del motokrosa so tako tudi poškodbe. Žal te pomenijo neželene premore ter nižje uvrstitve in zadnji dve leti Gajserja v tem smislu spremlja smola. Toda ostaja pozitiven in zagotavlja, da je za naslednjo sezono zelo motiviran.

Tako v slabem kot v dobrem mu ob strani stoji izbranka Špela, s katero sta se, kot pravi, našla, ko je najmanj pričakoval. Skupaj sta že skoraj tri leta. Močne vezi je kot njihov prvi voznik v motokrosu stkal tudi z ekipo Honda Racing Corporation. Sodelujejo že vse od leta 2014 in zvesti si ostajajo tudi v kriznih sezonah.

Kljub bogatim izkušnjam v njegovi pestri karieri vendarle ostaja tudi izziv, ki se ga Tim še ni uspel lotiti. V Ameriko ga namreč vleče kategorija Supercross, kjer se tekme za razliko od Motocrossa odvijajo na stadionih.

»Želje so velike, ampak zavedam se, da če želim iti tja, je treba spremeniti vse,« razmišlja 22-letnik in dodaja: »Želja in cilj je iti tja in mislim, da moramo – vsak mora slediti svojim sanjam in v krajši prihodnosti bom tudi to naredil.« 

Kaj zanimivega je Gajser še povedal o slovenskih progah v motokrosu, svojih tekmah in treningih ter vožnji po cestah, pa si oglejte v celotnem pogovoru na TV IDEA oziroma v priloženem video posnetku.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice