Tople jakne, rokavice in šale pripravite, saj kot napovedujejo vremenoslovci pričakujemo mraz, kot ga to zimo še ni bilo. Severovzhodni veter bo občutek mraza še stopnjeval.

Kot poročajo vremenoslovci, bo ob koncu februarja od severovzhoda velik del Evrope preplavil izredno mrzel celinski zrak. 

Pri nas lahko najhujši mraz pričakujemo od nedelje, 25. februarja, in do četrtka, 1. marca. 

Od nedelje do torka bo še precej vetrovno, zato bodo temperature v večjem delu Slovenije zjutraj okoli -10, čez dan pa okoli -5 stopinj Celzija. Zmrzovalo bo celo ob morju, sporočajo z Agencije RS za okolje.

V sredo in četrtek bo veter oslabel, kot kaže se bo tudi zjasnilo. Tako bo takrat predvidoma ob jutrih najhladneje s temperaturami v notranjosti med -15 in -20 stopinj Celzija, v mraziščih tudi okoli -25, na Goriškem in ob morju pa med -4 in -8 °C.

Na animaciji je prikaz temperature zraka na višini približno 1500 metrov od petka 23. februarja do četrtka 1. marca.

Kako ravnati v takšnem vremenu, pa svetujejo in priporočajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, saj lahko mraz škodljivo vpliva na zdravje – zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. 

Izpostavljenost mrazu lahko povzroči različne bolezni in poškodbe, kot so srčno-žilne bolezni, obolenja dihal, padce in poškodbe, podhladitev telesa, omrzline, posredno pa lahko zaradi neustreznega ogrevanja vpliva tudi na več zastrupitev z ogljikovim monoksidom. 

Redno preverjamo temperaturo v stanovanju

Tako na inštitutu svetujejo, da zmanjšajmo izpostavljenost mrazu, kadar so temperature izredno nizke in še posebej, če piha tudi veter, se zadržujmo v zaprtih prostorih, zunaj pa čim krajši čas. Bodimo pozorni na tresenje od mraza. Poskrbimo za varno ogrevanje in zračenje prostorov.

  • Pri ogrevanju na drva in premog, plin, odprtih kuriščih oziroma kjerkoli, kjer je možno uhajanje dima v prostor, priporočajo uporabo alarmnih naprav za opozarjanje ob povišani koncentraciji ogljikovega monoksida
  • Dojenčki naj ne spijo v hladnih prostorih. Poskrbite, da bo dojenček oblečen v topla oblačila in zagotovimo primerno temperaturo prostora.
  • Če ste starejši od 65 let, redno preverjajte temperaturo v svojem domu. Preverite pri starejših sosedih in znancih, če so njihova stanovanja primerno ogreta.
  • Nikoli ne puščajte otrok ali drugih oseb, ki ne morejo ustrezno poskrbeti zase, samih v zaprtem parkiranem avtomobilu. Prav tako ne nosite majhnih otrok v nahrbtniku dalj časa.

Telesu omogočimo vzdrževanje toplote

Izberite primerna oblačila – naj bodo topla in suha. Ne pozabite na kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev, hkrati pa ne pozabite na dejstvo, da s številnimi sloji oblačil učinkoviteje ohranjamo primerno telesno temperaturo. Volnena, svilena ali oblačila iz nekaterih umetnih materialov so toplejša od bombaža. Vrhnje oblačilo (plašč, bunda, jakna) naj ne prepušča vetra. Poskrbimo, da so oblačila suha, kajti vlažna oblačila hitro ohladijo telo. Tudi potenje hitro odvaja telesno temperaturo, zato bodimo pozorni, da nam ni prevroče.

Pitje alkoholnih pijač ni primerno

Uživajte dovolj hrane in pijače. Telo za vzdrževanje telesne temperature potrebuje veliko energije, zato je pomemben zadosten vnos hrane in pijače. Pitje alkoholnih pijač in vnašanje drugih psihoaktivnih snovi v telo ni primerno, saj obstaja nevarnost, da ne bi občutili mraza, zaznali podhladitve in se tako primerno odzvali. 

Seveda pa ne pozabite na toplo hrano in pijačo, ki ogrejeta telo.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
butalec (nepreverjen)

Publika, ne razumem, kak li ne razumete:
- mraz bo!!!
-toplo se oblecite
-ne pozabite na zokline in rokavice, šale, kape, rute
-zaprite vsa okna in vrata, da vam ne bo polarni zrak prihajal v kučo
-zakurite si, ker če ne, lahko zmrznete
- pijten tople napitke
ges si pa zdaj natočin 1 deci čaja pa 2 deci ruma!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Pa vun ne hodi, ker ti lehko spodrsne po tem čaju.

In reply to by butalec (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Senzacionalno, bombastično-mraz bo, in to pozimi!!!!!!!!!! Nepojmljivo !!!!!

In reply to by butalec (nepreverjen)

POLARENmedo (nepreverjen)

Same senzacije,...Danes ob 11.31 ste objavili: "Stisnil bo mraz, kot ga še to zimo ni bilo. Ste pripravljeni?" Res se nič ne dogaja, ni tem za pisanje, da se preživi,..! Norca delanje z lidij!

? (nepreverjen)

Kakšni komentarji! Ste pa res ubogi na umu, nimate drugega dela? Zmaga pa komentar, nič se ne dogaja, ni tem za pisanje... ja pa to je njihovo delo, ampak, ti, da nimaš drugega dela in pišeš neumen komentar, tu se vprašaj...
Ne vem ali je samo v Prekmurju tako primitiven narod, ki celi dan čaka, da bo izlil svojo frustracijo na tem portalu zaradi svojega praznega neuspešnega življenja.... kajti, če je večina Slovenije takšna potem smo gotovi. Probajte živeti svoje življenje, zagotovo se da tudi za vas najti kakšna svetla točka, samo potruditi se morate. Samo od sebe se ne bo nič zgodilo!
In roko na srce, v tem članku ni absolutno nič slabo napisanega!

In reply to by POLARENmedo (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Pa še to! Takšen isti naslov je na uradni spletni strani ARSO (malo se boste morali potruditi, da boste izvedeli kaj je to), torej so po vašem mnenju tudi tam sami čudaki... vi pa znanstveniki... ha ha ha. Prednost interneta je v tem, da v resnici nihče ne vidi te vaše zahojenosti... samo to se dolgo ne da skrivati, ker bo to v resničnem življenju opazil vsak normalen sorodnik, sosed...

In reply to by ? (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zelo pogosto si tudi ti na tem portalu. Tudi ti komaj čakaš, da izliješ SVOJ PRAV ?

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Samo ogledalo nastavim vam primitivcem! Sicer pa nimam potrebe, da bi sodil tuja življenja, dejanja, zato so drugi poklicani.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Mačice (nepreverjen)

Po mrazu pazite bo prišla topla pomlad... Hjoj vzel sem vam eno novico!!!

Starejše novice