»Tau te buje« še zdaleč ni edini nezgrešljiv primer vsakdanjega prekmurskega govora. Na Instagram profilu prekmurskiargo jih je zbranih že več kot petdeset.

Najprej je bil tu Štajerski argo, ki je uporabnikom družbenega omrežja Instagram dnevno postregel s značilnimi besednimi zvezami s štajerskega konca. Med prebivalci naše sosednje regije in širše je profil hitro naletel na dober odziv bralcev ter se danes ponaša s 6.734 sledilci. Zdaj pa za smeh skrbi še profil, ki na podoben način združuje Prekmurce.

Zbirka prekmurskih rekov, rečenic in kletvic

Na Instagram profilu prekmurskiargo je doslej bilo zbranih 56 zabavnih objav, ki črpajo iz najslikovitejših primerov prekmurščine. Za naborom fraz stoji mlad fant, ki sicer ne želi razkriti svoje identitete, nam je pa zaupal, da stran upravlja povsem sam, za njegov hobi pa ne ve prav nihče.

Kot pravi, se je zamisel za Prekmurski argo porodila prav ob odkritju štajerskega izvirnika, ki mu je v oči padel med brskanjem po Instagramu. Ko je kmalu zatem ugotovil, da Prekmurci lastne zbirke narečnih rekov, rečenic – in tudi kakšnih kletvic – na omenjenem družbenem omrežju še nimamo, se je odločil za to poskrbeti kar sam.

'Nah, tau pa moj stari meni tuj skaus povej'

S hudomušnimi objavami želi avtor profila, ki je namenjen predvsem zabavi, Prekmurce čimbolj nasmejati ter na enem mestu zbrati primere prekmurskega govora, v katerih lahko zlahka prepoznamo sebe, svoje prijatelje ali družinske člane. 

Odziv sledilcev in obiskovalcev zaenkrat ocenjuje kot dober in odločen je, da ga bo z vztrajnostjo še izboljšal.

»Sem pa zadovoljen s tem, da je ljudem to, kar objavljam smešno. To vidim med komentarji, kjer označujejo svoje prijatelje in se z njimi pogovarjajo o objavah.«

Tako na vprašanje, ali bi v prihodnosti lahko nastal tudi kakšen Facebook profil po vzoru štajerske skupnosti, zbrane okoli argoja, mladenič odgovarja, da možnost ni izključena. Se bo pa o tem posvetoval še s sledilci na Instagramu.

Nihče ne strelja takšnih kot naše babice in dedki

Ideje za objave sicer črpa iz vsakdanjega življenja. Nekatere besedne zveze navržejo pogovori z znanci, spet druge so osebni prebliski. Velikokrat pa so kar njegovi stari starši tisti, ki presenetijo s kakšno smešno ali nenavadno izjavo, ki nato pristane na spletu. 

»Moram pa tudi omeniti, da precej predlogov dobim od sledilcev. Seveda bi bilo lepo, če bi jih bilo še več, mislim, da jih nikoli ne bi bilo preveč,« razmišlja zbiratelj prekmurskega argoja in dodaja: »Pri sami objavi predlogov se odločam glede na to, ali so resnično smešni, prekmurskega izvora (torej niso kopirani iz drugih regij) in niso žaljivi do drugih.«

Slišali ste torej. Domiselni predlogi so več kot dobrodošli. Če ugotovite, da v zakladnici prekmurskih 'rejči' manjka prav tista cvetka, ki jo vaša babica ponavlja ob nedeljskih kosilih, jo le posredujete.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice