Spletno stran Občine Ljutomer so napadli hekerji, na strani, s katero so zamenjali občinsko stran, pa promovirajo protest proti sporazumu ACTA.

Spletna stran Občine Ljutomer je bila tarča napada hekerjev, ki so se predstavili kot člani skupine Anonymous. Ti so občinsko stran onesposobili, namesto naslovne strani pa se obiskovalcem prikazalo vabilo na proteste proti sporazumu ACTA, ki bodo ta petek zopet potekali v Ljubljani. Spletna stran Občine Ljutomer trenutno sploh ne deluje, saj so jo upravljalci najverjetneje izklopili.

Skupina Anonymous sicer ne deluje kot organizirana skupina, njeni člani pa se med seboj poznajo le v redkih primerih. Člani napade usklajujejo na forumih, akcijam pa se pridružujejo hekerji širom sveta. Glede na to, da Občina Ljutomer ni povezana s sporazumom ACTA in se glede sporazuma ACTA tudi ni opredeljevala, napad najverjetneje ni bil koordiniran.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Apfelstrudel

Ma kakšen napad, verjetno so meli kakšno staro luknjasto verzijo Joomle gor ali kaj podobnoga, pa je kakšen script kiddie to opazo, pognal kakšno skripto pa dobil dostop do strani. jaka muda. Je pa takšo sesuvanje prej iz objestnosti kak pa s kakšnim globšim pomenom.

wethesebeborci

prejk Müre ne vüpajo :D

matejzr

glavno ka je Epic Sax Guy gore haha

joshy

jao Apfelstrudel kak si pa pameten... tü je bil važen NAMEN DA SE OPOZORI NA NESTRINJANJE Z NAŠO VLADO GLEDE ACTE, ne pa način kako so vdrli v stran...

methos

Hehe, kakšen smešen naslov članka :)
Tarča definitivno ni bila stran občine ljutomer, ampak zveza potrosnikov slovenije www.zps.si

zps.si in obcinaljutomer.si gostujeta pri istem podnudniku (DOmovanje.com), kar je tudi razvidno iz DNS zapisa :)

Name: obcinaljutomer.si
Address: 195.246.12.22

Name: zps.si
Address: 195.246.12.22

Apfelstrudel

Ja, zato je pa trbej rušiti spletno stran ene male in nepomembne občine. Vlada de to sigurno opazila :)
methos defacali so samo tri spletne strani, kere gostujejo pri Domovanje.com. Očitno na Domovanju nemajo glih varnosti pošlihtane.

To piše na SI-CERT strani:
Tokom današnjega dne (nedelja, 12. 2. 2012) pa se vrstijo razobličenja nekaterih slovenskih spletnih mest (zps.si, obcinaljutomer.si in probanka.info, ki se vse nahajajo pri istem ponudniku gostovanja). Do razobličenja (angl. defacement) spletne strani pride preko nepooblaščenega dostopa do strežnika. Tega omogoča ranljivost na strežniku, ali nezaščiten dodatni modul (plugin), ki je običajno namenjen odlaganju slikovnega materijala.

http://www.cert.si/obvestila/obvestilo/article/si-cert-2012-03-napadi-n…

Starejše novice