Znane so nove podrobnosti o numizmatičnem obeležju pomembne obletnice, ki ji bomo priča letos.

Pisali smo že, da se nam letos ob stoletnici združitve z matično domovino obetajo številne slovesnosti in dogodki, s katerimi se bomo spomnili pomembnega zgodovinskega mejnika. Med drugim bo Banka Slovenije ob tej priložnosti izdala zlatnik, srebrnik ter dvokovinski zbirateljski kovanec, zdaj pa si lahko ogledate kakšni bodo. Sliko priložnostnih kovancev je na svoji facebook strani z javnostjo delil pomurski poslanec Jožef Horvat.

Vlada je namreč s sprejetjem Predloga uredbe o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini določila značilnosti zbirateljskih kovancev in obseg izdaje.

Vsi omenjeni zbirateljski kovanci bodo imeli na sprednji strani v zgornjem desnem delu izpisano nominalno vrednost kovanca, v spodnjem desnem delu napis SLOVENIJA in letnico 2019. 

Na hrbtni strani bo medtem v zgornjih dveh tretjinah kovanca preplet citata Jožefa Klekla »Deca ste lüblene slovenske matere«, s figuralno upodobitvijo štorklje v letu od desne proti levi. V spodnjem desnem delu kovanca bo napis Priključitev Prekmurja k matični domovini, pod napisom pa letnica 1919.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Slepecz Joannes (tako piše na spomeniku) se obrača v grobu !!
Evangeličani so prodali 31. oktober "partiji", le na prvem praznovanju je bil govorniki evangeličan, na vseh ostali pa predstavniki nekdanje partije, torej spet smo pri kapitalu !
Ovce kam vas peljejo ??

kaplčan (nepreverjen)

bravo poslonec Horvat, ti si zokon, Jevšek de te nagradija .... hahahahahaha

edenof (nepreverjen)

Pred 100 leti 14. januarja 1919 (objavljeno v Novinah 9. 2. 1919) katoliški duhovniki zalske županije sprejmejo "načrt" avtonomije Slovenske krajine (Prekmurje s Porabjem).
Katološki duhovniki so v letu 1918 in v začetku 1919 iskali pravni okvir, kako uresničiti versko, jezikovno, kulturno in ekonomsko avtonomijo Slovencev, živečih na področju Slovenske krajine. To so najprej, tako kot leta prej, iskali v okviru Avstro-Ogrske države (glej Bogojinski narodni svet 1. december 2018 -župnik Bašša Ivan), pozneje, že 14. januarja 1919, pa je skupščina (spravišče) katoliških duhovnikov zalske županije odločila pozvati vse duhovnike v Slovenski krajini, posebej tiste v železni županiji, k sopodpisu "Načrta ali plana autonomije, štreoga je spravišče dühovnikov, Zaladske županije, 14. jan. 1919 soglasno sprijalo". V tej so duhovniki zapisali, da se mora upoštevati volja ljudstva (referendum) in odločitev mirovne konference v Parizu.Celotno besedilo "Načrta avtonomije":

(https://goo.gl/w8Hweh)

taklp (nepreverjen)

Ne priznavam kranjske dežele kot matice. Prekmurje je svoja in moja matica in lahko so veseli, da so se pred 100 leti priključili Prekmurju.

smrkci (nepreverjen)

Rajši bi bil pod Madžarsko kot pa pod to izropano Slovenijo,Prekmurje so Slovenski politiki in mafia izropali,delavcem vzeli službe in delo nas navadne smrtnike pa prisilili v revščino in umiranje na obroke in še hujše bo z nami navadnimi smrtniki in z pridnimi delavci.

1111 (nepreverjen)

Izvoli na Madžarsko. Komot se lejko preseliš, či ščejš. Tan neboš oropani, mel boš 400 plačanih nadur, tan nega centralizma, tak ka če si doma na obrobji (recimo Lenti), vijdiš, ka je Lenti nenormalno razviti. Penzijo, či bi delo na Madžarskon boš mel fejst velko, super de ti.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Še malo pa bojo takši forinti.

Starejše novice