Mesec oktober je tretji najtoplejši mesec doslej, za mesec november pa kljub današnjemu poslabšanju vremena kaže, da bi lahko bil celo rekorden.

Prvih deset dni novembra je bil rekordno topel, pravijo na Arsu, saj so temperature kar 5 stopinj Celzija višje kot sicer. Napovedujejo, da bo tako tudi v naslednjih dneh.

November nadpovprečno deževen ter nenavadno topel

November je bil nadpovprečno deževen, bil pa je tudi nenavadno topel. Državna meteorološka služba Agencije RS za okolje je sporočila, da bo prva polovica novembra predvidoma najtoplejša v zadnjih 60 letih. Odstopanje od povprečja ni ravno majhno, saj so temperature po njihovih podatkih kar za 5 stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja.

Brane Gregorčič je za 24ur.com potrdil, da je bil november res topel, pred nami pa je še 10 dni toplega vremena. Če se v zadnji tretjini meseca ozračje ne bo zelo ohladili, bo ta november eden najtoplejših, če ne najtoplejši v zadnjih 60. letih.

Leto 2014 eno bolj deževnih let

Leto 2014 se lahko v statistiko zapiše tudi kot eno najbolj deževnih, saj so na veliko merilnih mestih po državi že presegli povprečno letno količino padavin glede na primerjalno obdobje 1961-1990, nekatere merilne postaje pa naj bi bile blizu rekordnim meritvam količine padavin. 

"To bi se lahko zgodilo, vsaj na nekaterih lokacijah, kjer so naše postaje. Obilne padavine so bile poleti na Primorskem, zdaj jeseni pa tudi na drugih območjih. A do konca leta je še nekaj časa," pravi Gregorčič.

Tudi oktober se je zapisal kot izjemno topel

"Oktober je bil res izstopajoč po izjemno visokih povprečnih temperaturah za ta letni čas. Običajno bi bile v prvi polovici meseca temperature v nižinah okoli 11 ali 12 stopinj Celzija. Letos pa je bilo okoli tri do štiri stopinje topleje," je za 24ur.com dejal Gregor Vertačnik z Arsa.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
car (nepreverjen)

Ja res je toplo no ti strokovnjaki ki so napovedovali tako ostro zimo kje so pa sedaj a z indijanci delajo drva za naslednje leto.

Starejše novice