Dvajset mladih osnovnošolcev tri dni preživelo na lovskem taboru v naravi Pomurja.

V narodnostno mešani vasi Prosenjakovci, streljaj od madžarske meje, v idiličnem naravnem okolju stoji lovski dom Lovske družine Prosenjakovci. Tamkajšnji lovci in kmetje so tesno povezani z okoljem in divjadjo, ki se zadržuje v lovišču. 

Pred 12 leti je tam vzniknila zanimiva zamisel; Lovska zveza društev Pomurja in Lovska zveza Prosenjakovci sta med prvimi v Sloveniji pristopili k izvedbi zdaj že vsakoletnega poletnega lovskega tabora za osnovnošolsko mladino, ki se ga je v dvanajstih letih udeležilo že 215 tabornikov. 

Mladi se še danes radi vračajo, nekateri pa se kot pripravniki celo vključujejo v lovske vrste.

Tridnevno druženje v naravi

Letošnji, dvanajsti lovski tabor je bil mednarodno obarvan, saj se je tridnevnega tabora, ki je v lovišču Lovske družine Prosenjakovci potekal od 5. do 7. julija, udeležilo 10 tabornic in 10 tabornikov iz sedmih slovenskih ter dveh madžarskih osnovnih šol. Za mlade so pripravili veliko spremljajočih dogodkov, povezanih z lovstvom in naravo.

Osnovni namen tabora je sicer šolsko mladino in širšo javnost seznaniti z dejavnostmi na področju ohranjanja naravnega okolja, varstva divjadi in lovstva. Dejavnosti so tako bile zaznamovane z lovsko kulturo, etiko, kinologijo in literaturo. 

Mladi so se marsikaj naučili in spoznali, da poslanstvo lovstva ni samo delo v lovskem lovišču, temveč veliko več. Nad mladimi taborniki so v lovišču bdeli in jih usmerjali člani Lovske družine Prosenjakovci. Številne lovske programe so z njimi izvajali mentorji in dve mentorici. 
 

Skupaj so prisluhnili zanimivim predavanjem o mali in visoki divjadi ter njihovih značilnostih. V lovišču so se povzpeli na lovske preže in s pomočjo daljnogleda opazovali divjad v naravnem okolju ter odkrivali njihove sledi. Poučili so se še o lovski kinologiji, predvsem o različnih pasmah lovskih psov, pa tudi o lovskih šegah in običajih. Prav tako so se preizkusili v igranju na lovski rog.

Ogledali so si še lovsko orožje in se praktično preizkusili v streljanju na glinaste golobe ter v streljanju z malokalibrsko puško.

Svoje vtise s tridnevnega lovskega taboru so z likovnimi in literarnimi deli na temo Narava in divjad nato predstavili na zaključku tabora. 

Tabor sklenili z zaključno slovesnostjo in bogračem

Med mladimi so se na taboru stkale prijateljske vezi in mnogi bodo v prihodnosti tudi sami postali člani zelene bratovščine. 

Da je 12. lovski tabor za osnovnošolce uspel, je zaslužen predvsem predsednik Zveze lovskih družin Prekmurje Ludvik Rituper, ki je na slovesnosti ob podelitvi vsem mladim položil na srce, naj pridobljeno znanje s tabora s pridom uporabljajo v šoli, doma in v družini ter da naj še naprej odkrivajo naravo. 

Na zaključni slovesnosti so za kulturni program sicer poskrbeli lovski pevski zbor prekmurskih lovcev in člani KUD Prekmurski rogisti, ki delujejo znotraj Zveze lovskih družin Prekmurje. 

Mlade tabornike in ostale zbrane sta nagovorila predsednik Zveze lovskih družin Prekmurje Ludvik Rituper in podžupan občine Moravske Toplice Sašo Koca, taborniki pa so v spomin prejeli potrdila o uspešno opravljen taboru in majice z znakom Lovske zveze Slovenije. 

V naravnem okolju med gozdovi v Prosenjakovcih je bila medtem na ogled postavljena razstava lovskih trofej prekmurskih Lovskih družin, ki so bile uplenjene v zadnjem času. Pobudo je podal Aleksander Beer iz Lovske družine Križevci v Prekmurju. Ob koncu slovesnega praznovanja pa so taborniki pomagali še pri postrežbi lovskega bograča. 

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

ČESTITKE organizatorju in mladim tabornikom. Življenje v naravi je precej lepše, od kavča in TV, pa še pragmatičnih veščin za življenje se naučijo. SUPERCA...………….

Pikanogavička (nepreverjen)

Učili so jih o varstvu narave, kazali pa puške in lovske trofeje ter učili streljanja. Kako gre skupaj varovanje narave s streljanjem na divjad in zbiranjem trofej?

Pikanogavička (nepreverjen)

Narava ima zelo dobro organizirane vzvode za svoje reševanje. Človek je tisti, ki jo uničuje. Torej bi lovci morali varovati naravo pred človekom. Divjad zna uravnavati narava sama, brez lovske puške.

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

oj-oj (nepreverjen)

nejsmo več v takšon čase ka be narava sama uravnavala populacijo zato so pa lovce tu. pozimi se živali težko znajde zato pa lovci tude pomagajo

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

Landini

oj-oj; pusti. Nikoli ne boš dopovedal. To je isto kot flateartherji in antivaccinerji.

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

Picekk (nepreverjen)

sem poznal enega jagra ,ki ga je volk raztrgal in pojedel
Vam povem ta volk je potem celi teden tulil naokoli tako je bil pijan

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

picek to ti dam pa veliki pljus

In reply to by Picekk (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Sem poznal enega morskega psa, ki je pojedel gasilca
Ta pes se celi teden ni mogel potopiti pod vodno gladino
in veste zakaj
Ta gasilec je imel tak prazno glavo

In reply to by administrator (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Prvi na sliki je prikaz lika kakšen mora biti pravi lovec v resnici po fizionomiji in po naturi in izobrazbi. Mogoče so jih naučili kako se trguje z uplenjeno divjadjo?

AtoBoldon (nepreverjen)

Butalci, ki si lastijo gozdove in njihove prebivalce.

A (nepreverjen)

Narava poskrbi za ravnovesje. Ne rabimo barbarskih lovcev, da bi nam razkazovali trofeje. Eden izmed poklicev, ki ga ne bom nikoli spostoval in imam trdne argumente za to...

bum-bum (nepreverjen)

Lovska društva so samo ena navadna interesna združenja arogantnih pijancov keri mislijo ka so vsi slovenski gozdovi vključno z živalmi njihova last. Oni lejko delajo v gozdovih ka jin paše, ostali se pa niti z biciklinon nesmimo po gozdni cesti pelati. Najdeš 3-4 pijance med politikami, kerin podeliš nazive častnoga lovca pa je stvar rešena. Isto je s planincami.

črni vrag (nepreverjen)

isto je sa gasilcima
tudi oni ne pistijo se sa biciklinom voziti

In reply to by bum-bum (nepreverjen)

Eden pač (nepreverjen)

Ka DF lekar tableta popistila.

In reply to by črni vrag (nepreverjen)

Picekk (nepreverjen)

Ja tito je res naš
Je dal pobiti in na goli otok poslati
več komunistof
kot celi režim strare Yugoslavije

In reply to by Eden pač (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Sem na sliki

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice