Minuli torek smo obeležili svetovni dan preprečevanja samomora, ki letos še posebej izpostavlja pomen sodelovanja. V tem duhu smo tudi Pomurci danes skupaj osveščali na kolesih.

Stopnja umrljivosti zaradi samomora v Sloveniji se je v zadnjih dveh desetletjih resda znižala za več kot 30 odstotkov, a osveščanje in preprečevanja terja vztrajen trud.

Da bi število izgubljenih življenj še naprej upadalo, se je v sklopu mednarodne akcije preprečevanja samomora Prekolesarimo svet v Pomurju danes odvijal dobrodelni kolesarski dogodek Kilometri za življenje v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota s partnerji. Tudi večja telesna dejavnost ima navsezadnje pozitiven učinek na duševno in splošno zdravje.

Osveščanje s telesno dejavnostjo – Pomurci s kolesi pred Expano

Posamezni kolesarji in Kolesarski klubi so danes odrinili izpred občinskih stavb v Dobrovniku in Cankovi, z Glavnega trga v Ljutomeru in avtobusnih postaj v Radencih in Gornji Radgoni ter se zbrali na Drevoredu Martina Luthra v Murski Soboti.

Na zbirališču je prisotne nagovoril župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, ki je dejal, da so kolesarske steze trenutno zelo aktualna tema, in izrazil upanje, da bo Pomurje postalo kolesarstvu še bolj prijazna regija.

Ob tem je izpostavil tudi bližajočo se prenovo središča Murske Sobote, ki naj bi v prihodnje temeljilo na načelu delitve prostore. Prednost naj bi v jedru mesta torej dobili prav pešci in kolesarji.

Kolesarji so se nato skupaj opravili na družno kolesarjenje proti končnemu cilju, paviljonu Expanu. Ob Soboškem jezeru so namreč v nadaljevanju dne potekali še predstavitve organizacij in aktivnosti pomurskih zdravstvenih domov, štetje prevoženih kilometrov v sklopu mednarodne akcije Prekolesarimo svet, različne oblike vadb, meritve dejavnikov tveganja ter prijetno druženje.

V Sloveniji lani 353 samomorov

Samo lani je zaradi samomora v Sloveniji umrlo 353 oseb. Število se pravzaprav vsako leto giblje okoli 400, kar nas po količniku samomora uvršča med deset najbolj ogroženih evropskih držav. Problematika je še posebej izrazita v vzhodnem delu države.

Kolikšno smrtnost zaradi samomora beležimo v pomurskih občinah, preberite v povezani novici:

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
FRONTA ZA ZDRA… (nepreverjen)

Ka do kakšne volitve v kratkem, spet ste začeli vsak dan slikati Jevška.

tuncika

To mi se vidi (druženja, pozitiven namen, akcije), kljub temu, da Sobota ni ravno sinonim za turizem.

Putin (nepreverjen)

Res sramotno keri si upa izmisljevat take nesmiselne floskule!
Če ze rejsan zelite delat na tem da bi bilo cim manj samomorov potem zacnite ze enkrat ljudi posteno placat in jih ne izkoriscat, saj dobro vemo kateri ljudje si vzamejo zivljenja...
Napravite statistiko, koliko samomorov je bilo med tistimi, kateri delajo v jeb. javnem sektorju in tisti kateri ne morejo skozi mesec...

Hoj gnjavator (nepreverjen)

Pa idi delat v jeb. javni sektor, ge se cedita med in mlejko, nej ka jamraš. Znankar tak nigi ne delaš, ampak samo tu gor pametuvleš.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Joužek22 (nepreverjen)

Gnes san prevozo 57 km v dvej vöraj pa 5 minut. brez Jevšekovoga blagoslova pa v glavnon po cestaj, ka kolesarske tak ali tak moreš iskati. Pa če že najdeš kakšno, komaj gor prijdeš pa je že konec. Pardon: prouti Orbani so kar lejp odseki. Na Cejlon Goričkon pa nula. Šče ednouk pardon: Večeslavci- Sveti Jurij pa te šče od Rogaševec naprej kašni 500metrov. Pa san že dobro v lejtaj (naprej je sedmica)

Oliva (nepreverjen)

ali si vedno tko fuknjeni ali samo 365 dni v leti

In reply to by Joužek22 (nepreverjen)

Joužek22 (nepreverjen)

Nej! V prestopnon leti san 366 dnij. Krava zmejšana, če nemaš kaj čednoga napijsati se v zijd zaleti.Se, Ka san napijso je rejsan. Sedi na biciklin pa pogledni malo vkraj od računalnika.

In reply to by Oliva (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Kaj Jevšek je že prevozil tistih 100 km,s tem blekom,ki ga kaže na sliki bo to bolj težko ivedljivo. ??

Janez Komunist (nepreverjen)

izvedljivo...??

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Starejše novice