Vsako leto piše nove zgodbe, vsako silvestrovo je zgodba zase.

Tako je tudi pri Matildi Serec iz Satahovcev, sicer najstarejši Pomurki. Lansko leto oktobra je praznovala že svoj 108. rojstni dan. Navkljub zavidanja vrednim letom pa ji zdravje še vedno služi, tudi smisla za humor ni izgubila.

"Moja leta vam želim," se glasi njen pozdrav, katerega so deležni so vsi, ki jo obiščejo. Kljub temu, da je za njo že 108 pomladi, se še vedno počuti dobro, tudi zdravje in spomin ji še vedno dobro služita.

Tudi zdaj, ko je na vozičku, se pošali, da vozi svoj prvi avtomobil. "Le kaj bo še z mano na stara leta," z nasmeškom pove Matilda, ki se rada spominja silvestrskih noči iz preteklosti. "Pred leti smo se na Silvestrovo bolj držali doma, nismo hodili na veselice. Smo si pa takrat seveda pripravili nekaj boljšega za jesti, ne vsakdanjega," pravi.

Poleg svinjine obvezno še sladica

Pokanja in ognjemetov, kot smo jim priča v današnjem času, včasih ni bilo. Kot pravi sama, je bilo na praznično pogrnjeni mizi več svinjine kot čez leto, poskrbeli pa so tudi za praznično sladico. 

"Na mizi se je vedno znašla kakšna dobra torta. Peklo se je tudi gibanice, manjkali niso niti dobri retaši," razlaga z žarom v očeh in doda, da se še dandanes prepusti kakšni sladki razvadi.

Želi si le zdravja in ljubezni

Kot je to že praksa, Silvestrovo preživi v družbi hčerke Irene, na novega leta dan pa jo obišče vsa družina. Podmladka je pri njih že ogromno.

Matilda ima namreč devet vnukov, dvanajst pravnukov in štiri prapravnuke. Še enega prapravnuka pričakujejo ravno v teh dneh. V novem letu velikih želja nima, na prvem mestu sta zdravje in ljubezen.

In kakšen je torej recept za dolgo in srečno življenje?

"Ne kregajte se in živite optimistično," še pove najstarejša Pomurka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice