V zaporih se trudijo, da zapornike v prazničnem času razbremenijo v obliki različnih prazničnih dogodkov, med drugim kulturno in športno obarvanih prireditev, ustvarjalnih delavnic in čajank.

Silvestrski večer predstavlja tudi za obsojence na prestajanju zaporne kazni poseben praznični čas, zato v ta namen decembra v vsakem zavodu organizirajo različne praznične dogodke, pojasnjujejo na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij. Nekateri med njimi so kulturno obarvani, denimo gledališki nastopi in koncerti glasbenih skupin ter pevskih zborov, pripravijo tudi športne dogodke in šahovske turnirje, poroča STA.

Šahovski turnir je v sredo na primer potekal v mariborskih zaporih, udeležilo se ga je enajst obsojencev. Vodstvo zapora je udeležencem poklonilo nekaj praktičnih nagrad, najboljši so prejeli še pokale, ki so bili izdelani v ustvarjalnih delavnicah zavoda.

V ustvarjalnih delavnicah sicer zaprti izdelujejo unikatne voščilnice in krasijo prostore. Z namenom popestritve vsakdana ob prihajajočih praznikih pa so letos v zavodih potekale tudi prednovoletne čajanke.

V zavodih za prestajanje kazni zapora na Igu, v Mariboru in Celju so potekale tudi zaključne prireditve v okviru projekta Vključujemo in aktiviramo pod mentorstvom priznanih slovenskih ustvarjalcev. Zavod je med drugim tako obiskal pisatelj, novinar in alpinist Tadej Golob, še poroča STA.

Vodstva zaporov obsojencem v tem času sicer omogočijo tudi podaljšano druženje in možnost telefonskih pogovorov s svojci.

Na božični večer in silvestrovo jim zagotovijo praznično večerjo. Obsojenci, ki izpolnjujejo zakonska merila za podelitev prostih izhodov, pa praznike lahko preživljajo s svojimi domačimi, so pojasnili na upravi.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rus (nepreverjen)

Lopovi nimajo pravice do praznikov!!!

kanžor

Njim in romom je v državi najboljše .V zapori dobijo gesti so na toplem oprani mi pa za vse to moramo delati in obračati € kak kje kaj prišparati

nakafu (nepreverjen)

te tij tudig boj lopov ali pa zivi romski zivot, pa boš bar dobo saksni den toplo malico (ka jo sigurno nemaš) pa boš sakšni den fajn oprani ka nebos smrdo kak zaj, pa de ti boukše pejdaš

In reply to by kanžor

Starejše novice