Domačo orehovo potico, tako kot so jo pripravljale že naše (pra)prababice, boste na trgovskih policah zelo težko našli.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pregledali deset orehovih potic, dve sta bili brez rozin, ena pa veganska. Če želite potico brez aditivov, vas čaka branje deklaracij, saj so takšne potice prej izjema kot pravilo.

Nekatere imajo pester in `zanimiv´ seznam sestavin. Sicer pa pregledane potice vsebujejo od 40 do 60 odstotkov nadeva oziroma od 9 do 28 odstotkov orehov.

Voda na vrhu seznama sestavin?!

Pregled seznama sestavin izbranih potic razkrije, da se receptu za slovensko potico najbolj približa Mercator, slovenska potica, ki tudi nosi oznako zajamčena tradicionalna posebnost. Vsebuje le moko, orehe, mleko, sladkor, maslo, rozine, jajčni beljak in rumenjak, kvas, rum, cimet, sol in aromo. 

»Tudi seznam sestavin ostalih pregledanih potic se običajno začne z belo pšenično moko, kar pomeni, da jo je v izdelku največ, sledijo orehi, sladkor, voda, maščoba (v večini rastlinska) ter številne mlečne in jajčne sestavine, aditivi in arome. Pri izdelku Slovenski izdelek, orehova potica pa je prva sestavina na seznamu voda, kar nas je precej presenetilo, saj to pomeni, da je v izdelku največ vode. Veganska potica ne vsebuje mlečnih in jajčnih sestavin,« ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Maslo uporabljeno le pri eni potici

Ko potico pripravimo doma, običajno uporabimo maslo, ki je tudi del sestavin v receptu za slovensko potico, ki je zajamčena tradicionalna posebnost. Med pregledanimi poticami, pa je maslo uporabljeno le pri izdelku Mercator, slovenska potica. Nekaj ga je skupaj z rastlinskimi maščobami dodanega še v izdelku Okus tradicije, orehova potica

Ostale potice vsebujejo zgolj rastlinske maščobe, predvsem sončnično in repično ter kokosovo in palmino olje. Zamenjava masla z rastlinskimi maščobami zagotovo vpliva na nižjo ceno vhodnih surovin, hkrati pa nudi boljše tehnološke lastnosti pri pripravi potic in daljšo obstojnost. V izdelku Slaščičarstvo Kovačič, orehova potica so rastlinske maščobe v delno hidrogenirani obliki, kar pomeni, da je velika verjetnost, da je v izdelku prisotnih tudi nekaj zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.

Od 9 do 28 odstotkov orehov

V potici si običajno želimo več nadeva, saj je potica tako bolj okusna in sočna. Proizvajalci na poticah navajajo, da vsebujejo od 40 do 60 odstotkov nadeva, a naj vas te vrednosti ne zavedejo, saj ne odražajo dejanske količine orehov.

Pregledane potice so vsebovale od 9 do 28 odstotkov orehov. Vsem, z izjemo dveh (Okus tradicije, orehova potica in Slovenski izdelek, orehova potica), so v nadevu dodane tudi rozine.

Sestavine, ki se jim pri domači peki skoraj zagotovo izognemo, so arome in številni aditivi, ki so večini pregledanih potic dodani v obliki emulgatorjev, sredstev za uravnavanje kislosti ter obdelavo moke, konzervansov in barvil.

Popolnoma brez aditivov je le izdelek Mercator, slovenska potica, ki vsebuje le aromo. Po drugi strani pa se pri edini potici, ki nosi ime `domača´ seznam aditivov kar ne konča. Domača orehova potica – Žito vsebuje: sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina, kalcijev fosfat, kislina: ocetna kislina, sredstvo za obdelavo moke: askorbinska kislina, konzervans: kalijev sorbat, sorbinska kislina, žveplov dioksid, emulgatorja: sojin lecitin, mono in di gliceridi maščobnih kislin, barvilo: karoteni.

Energijska bomba

Potice vsebujejo približno 370 kilokalorij (1550 kilojoulov) na 100 gramov, kar jih uvršča med energijsko bogata živila. Na prehranskem semaforju jim tako za maščobo (7,3 gramov do 37,7 gramov v 100 gramih izdelka), kot nasičene maščobe (1,8 gramov do 9,3 gramov v 100 gramih izdelka) zasveti oranžna ali celo rdeča luč.

Poleg maščobe vsebujejo tudi lepo količino sladkorja, od 9,7 gramov do 23,9 gramov v 100 gramih. Barve na semaforju nam potrjujejo, da je potica sladica, ki ni namenjena vsakodnevnemu uživanju, seveda pa si kak kos ob praznični priložnosti lahko privoščimo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mama mia (nepreverjen)

Pa babice tudi več nega nikdi,ktera je tou napravila,kak se šika.Tou tovarniško pecijvo,pa je za stou vragouf.Strup na kubik.Te pa bleki rakavi od kemije.

Starejše novice