TAIJIQUAN (beri: taijčičuan) je notranja borilna veščina s katero zbiramo, negujemo in prečiščujemo življenjsko silo (qi), ki je pomembna za naše celostno zdravje in dobro počutje; je sistem vaj (forma), borilna veščina in obenem meditacija v gibanju.

Slovensko združenje taijiquan hram CSN in Zdravilni qigong združenje Slovenije organizirata Dneve odprtih vrat v Murski Soboti v torek 19. septembra od 19:00 do 20:30 v ŠRC Spartacus, Kopališka ulica 2, kjer bo brezplačna predstavitev in poskusna vaja. Vabljeni!

Zdravo gibanje za vse življenje in vse generacije

Za razliko od številnih drugih športov in rekreativnih vaj, taijiquan ni telesno prezahteven, zato ne obremenjuje srca, temveč ga krepi. Z vadbo dosežemo stanje celovite telesne budnosti in zavedanja. Um in telo pripeljemo v stanje sproščene pozornosti in spontanega odzivanja ter spodbudimo in okrepimo pretok življenjske energije s čemer sprožimo zdravilne procese v telesu. 

"Vendar je govoriti o taijiquanu kot bi opisoval glasbo - ne  zadene  bistva.  Taiji je treba gibati. Poglejte, kako veter mehko giblje šumeča drevesa."

Gibi taijiquana so značilno mehki, zaokroženi, enakomerni in neprekinjeni.  Na naših tečajih se učimo stoječo meditacijo in t.i. spiralno navijanje svile, nato se lotimo forme in kasneje še aplikacij (uporaba posameznih gibov v samoobrambi) ter potiskanja rok (tuishou – vadba v paru). Na napredni stopnji lahko vadimo tudi z orodji (pahljača, meč ipd.). Vse to pa zahteva določen čas in zavzetost. 

TUKAJ si oglejte si kratek video utrinek iz naše spomladanske taijiquan in qigong delavnice ob morju.

Taijiquan je plamen svetilke qigong pa olje, ki mu daje življenje

QI GONG (beri: či gong) je veščina, ki temelji na konceptu tradicionalne kitajske kulture o celostnosti človeškega življenja, s katero dosežemo izboljšanje lastnega psihofizičnega stanja in razvoj človeškega potenciala do visoke stopnje harmonije uma in telesa. Z  besedo  »qi« (beri: či) Kitajci  poimenujejo življenjsko  energijo,  ki  je prisotna  v vsakem živem bitju. Pomeni lahko tudi dihanje, zrak. Gong lahko tudi pomeni veščina. Torej je qigong veščina qija, oziroma veščina s katero gojimo in krepimo qi.

Posamezna qigong vaja (forma) je običajno sestavljena iz zaporedja 8 do 12 gibov, ki dobrodejno vplivajo na notranje organe in obenem razgibajo celo telo, še posebej blagodejne so za hrbtenico. Sproščajo ramenski obroč, vrat in napetosti v križu.  

Video predstavitev zdravilnega qigonga in vaj, ki se jih naučimo na naših tečajih si oglejte TUKAJ.

Qigong je nastal na podlagi tradicionalne kitajske medicine, danes pa obstajajo številne znanstvene študije, ki potrjujejo njegove koristne učinke: učinkovito odpravlja vpliv negativnih dejavnikov stresa, preprečuje bolezni, podaljšuje življenje, ostri inteligenco, blagodejno vpliva na dihalni sistem, gibljivost, ravnotežje in mišično moč, preprečuje in zdravi bolezni sklepov, prebavil, srca in ožilja ter živcev, poživlja okončine in notranje organe, krepi mišice, kite in vezi.

Taijiquan in qigong sta primerna za vse generacije 

Taijiquan in qigong sta primerna za vse generacije zato ni omejitev pri starosti in telesni pripravljenosti. Med seboj se idealno dopolnjujeta. Gibi so umirjeni, lahkotni, predvsem pa je pomembno, da vsakdo vadi skladno s svojimi telesnimi zmožnostmi, saj tako najbolj zanesljivo napreduje in začuti dobrodejne učinke. 

Z vadbo taijiquana in qigonga ohranjamo vitalnost, mladost, zdravje in dobro počutje skozi celo življenje. Poskusite in se prepričajte tudi sami!

Slovensko združenje taijiquan hram CSN in Zdravilni qigong združenje Slovenije organizirata Dneve odprtih vrat v Murski Soboti  v torek 19. septembra od 19:00 do 20:30 v ŠRC Spartacus, Kopališka ulica 2, kjer bo brezplačna predstavitev in poskusna vaja. 

Vstop prost. Vabljeni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

JOsio0 (nepreverjen)

Pozdravljeni, jaz sem finančno. Jaz sem posojilodajalec overjena, registrirana in zakonite posojilodajalca. Jaz bi rad, da bi za vašo pozornost, da lahko naredim, da vas posojilo, zlasti iz: 50.000€ do 5,000,000€ plačujejo več kot 2 leti ali 20 let (da bi razpravljali o) na obresti v višini 2% na leto. Morate, da bi posojilo, prosimo, upoštevajte območij, na katerih se mi lahko pomaga: * Sklad * nepremičnine Posojila * naložbe Posojila * auto Posojila, * konsolidacija Dolgov * osebna Posojila Ste obtičali prepoveduje banka, in ne boste imeli korist banke ali bolje imate projekt in potrebujejo financiranje, slabo datoteke kreditne ali potrebujejo denar za plačilo računov, sredstev za naložbe v podjetja. Torej, če potrebujete posojilo, ne oklevajte v stik z mano, če želite izvedeti več o moji pogoji. Prosim, da me kontaktirate direktno preko e-pošte : severinemathias05@gmail.com
Hvala

Starejše novice