Konvencija o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada je prva mednarodna pogodba, ki se osredotoča izključno na varstvo kulturnih dobrin v oboroženih spopadih.

Na vhodni portal gradu Grad na Goričkem, ki velja za največjo graščino v Sloveniji, so nedavno namestili tako imenovani haaški ščit. Grad sicer postopno obnavljajo.

Javni zavod Krajinski park Goričko, ki upravlja z njim, načrtuje, da bi leta 2023 pridobili sredstva ministrstva za kulturo za obnovo severnega trakta in tam uredili središče za Naturo 2000.

Kaj pomeni haaški ščit?

Na novopostavljeni tabli s haaškim ščitom oziroma znakom Konvencije o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada so tudi osnovni podatki o gradu in QR koda, ki vodi do opisa Gradu v Registru kulturne dediščine in fotografskega gradiva.

Haaški znak sicer označuje kulturne spomenike, ki so v skladu z omenjeno konvencijo v primeru vojne zaščiteni pred napadi.

Baročno predelani grad Grad iz 13. stoletja velja za največjega v Sloveniji in naj bi imel 365 sob. Zaradi lege na pobočju ima do pet nadstropij, izstopa zvonik kapele iz leta 1751. Grad je sicer sezidal viteški red templarjev.

Spomnimo ...

Leta 1945 so ga med zaključnimi boji med drugo svetovno vojno opustošili in izropali. Po 2. svetovni vojni je bila v njem nastanjena sovjetska vojska, nato pa so stavbo nacionalizirali.

Nekaj časa so bili v gradu upravni prostori (krajevni urad, policija, občina, kmetijska zadruga, predvojaška vzgoja), v njem pa se je naselilo tudi nekaj prebivalcev.

Danes ima v Gradu sedež Javni zavod Krajinski park Goričko, ki tudi upravlja s kompleksom. Po besedah direktorice zavoda Stanislave Dešnik s svojim delovanjem v gradu povezujejo kulturo in naravo.

»Mnogi obiskovalci gradu so presenečeni, ker jih namesto starega pohištva in oljnih slik vladarjev pričakajo slike narave in življenja po Goričkem,« je povedala.

Konvencija o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada je prva mednarodna pogodba, ki se osredotoča izključno na varstvo kulturnih dobrin v oboroženih spopadih.

Podpisali so jo 14. maja 1954 v Haagu, veljati pa je začela 7. avgusta 1956. Sprejeta je bila sprejeta v luči hudega uničenja kulturne dediščine, ki je nastalo med drugo svetovno vojno.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
HojSS PRESS (nepreverjen)

In, če bi Bog ne daj res bila vojna, kaj bi res kdo upošteval ta ščit ???
Ehhhh, bla, bla, bla !!!

grof (nepreverjen)

Rusi so odšli po koncu vojne. Med vojno pa je bila v gradu ruska bolnica.

Muslimani (nepreverjen)

so Ruse pobili

In reply to by grof (nepreverjen)

Jack000000 (nepreverjen)

Pišete pa tak kot da je to raketni ščit iz vojne zvezd, ahahaha. Kaj se v Prekmurju res nič ne dogaja da je o takih stvareh treba tak bombastično pisat?

cgnhfmjzui (nepreverjen)

tej pa vsi znaki se postavljajo samo za to ka nešče to dela in dobiva plačo. isto tak je bil tisti iso1800 ali ka je bilo. veliko pompa za prazen nič. mogli bi raziskati tiste predore pod gradon. v gradi se spomnin pred okrog 35 leti san šel na ogled te je še živo se spomnin gospod Berden razgledani človek z njin san prebil dosta ur pa razkazo mi je dosta v eni sobi je bilo čuda starin tudi orožja zarjaveloga. Pred 3 leti san bil na ogledi nega skoraj nič. Mene zanima gda on umrl što je vse to popoko pa prodal v tujino?

Joint (nepreverjen)

Sobotainfoto si že vij iščete ščitee? Tak je prav :) še enkrat me poslikate brez da me pitate če lejko slikaš ? Aparat ti v rit potisnen roke ti spoteren... idi zaj na goricko ka tan majo ščit keei IDIOTE STE

Starejše novice