Včeraj smo poročali o nočnem napadu na mariborsko sodnico, ki ga obravnavajo na poskus umora. Hudo poškodovani sodnici z Okrožnega sodišča Maribor so nudili medicinsko pomoč, nato pa je bila odpeljana v UKC Maribor.

Na napad se je odzval tudi soboški škof Peter Štumpf, ki je na facebook strani zapisal, da Slovenija že dolgo ni več varna dežela in da si zvečer ne upa na sprehod. Njegov celotni zapis si preberite spodaj.

"Slovenija že dolgo ni več varna dežela...

Močno me je šokiral napad na mariborsko okrožno sodnico. Posledice so zanjo hude in najbrž doživljenjske. Ostale bodo travme. 

Že lep čas zvečer ne grem na sprehod. Si ne upam. Ni varno. Ko si enkrat javna oseba, se pač nekaterim prej ali slej zameriš. Najprej se te lotijo besedno, nato sledijo grožnje, ki pa se lahko uresničijo tudi z nasiljem. Ponavadi so v ozadju interesi posameznikov ali skupin. 

Maščevalni duh se je kot pes strgal z verige. Vedno težje ga je ukrotiti. Strah med ljudmi je zato vse večji in s tem tudi jeza. Oboje pa ljudi spodbuja k še večjemu sovraštvu. Enkrat otroci, drugič žena ali mož. Enkrat škofje in duhovniki, drugič predsednik te ali one stranke. Enkrat učitelji, drugič sodniki. Enkrat znanstveniki, drugič zdravniki...Vse počez letijo sovražne besede. Vse pogosteje krvavijo noži in pokajo streli - celo sredi ambulante. 

Že dolgo tuli alarm zaradi nasilja, ki je preplavilo našo deželo, pa zgleda, da to nikogar več ne moti. Na nasilje smo se preprosto navadili. Z njim živimo v sožitju, čeprav nasilje slehernemu med nami nenehno grozi. "Samo da se še meni ni kaj zgodilo" in vse je v redu. Doslej. Nasilje ne izpušča nikogar. 

Ko bo mene skrbelo, kaj se dogaja z drugim: ali mu je dobro ali ne, kaj govorijo in delajo z njim... Šele takrat bom tudi jaz varen. 

Če ne bomo zmogli spoštovati drug drugega in si priznavati človeško dostojanstvo ter skrbeti tudi za varnost drug drugega, potem zbogom pravna in varna država. Ostaja nam še samo kaos in z njim naš konec. 

Ob prazniku Dneva državnosti so vsaj za nas verne, ko molimo za našo domovino, te reči nujen razlog, da Boga prosimo tudi za zdravo pamet in dobrotno srce vseh Slovencev in Slovenk.

Bog pomagaj nesrečni sodnici pri njenem okrevanju. Molim zanjo in za vse, ki trpijo zaradi nasilja".

Preberite še

S spleta

Komentarji (39)

Starejše novice