Pred 25 leti je sveti papež Janez Pavel drugi 11. februar razglasil za svetovni dan bolnikov. V ta namen je škof Štumpf v soboški bolnišnici za bolnike daroval mašo.

Prvič ga je Cerkev obhajala 11. februarja 1993 v Lurdu. Papež Frančišek je v svoji poslanici zapisal: »Ta dan je priložnost, da pozornost usmerimo na bolnike in trpeče na splošno«. 

Pred daritveno sveto mašo, katero je daroval murskosoboški škof Peter Štumpf, je vse zbrane nagovoril direktor bolnišnice Bojan Korošec, ki je dejal, da so bolni v bolnišnici središče dogajanja, česar se včasih premalo zavedamo. Zdravniki in zdravstveni sodelavci vsakemu bolniku stojijo ob strani, mu izkažejo bližino in ljubezen.

Škof je povedal zgodbo, kako je pred leti skupaj z očetom in mamo obiskal, oziroma romal v Lurd, kjer so sedeli pred votlino Marijinega prikazovanja in molili za bolne. Omenil je tudi bolezen in bolečino, ki jo trpi črenšovski župnik in dekan dekanije Lendava Ivan Kranjec, ki je več tednov ležal v soboški bolnišnici.

Bolniki so med mašo prejeli tudi maziljenje. Mašo pa je popestril mešani cerkveni pevski zbor Stolne župnije Murska Sobota. Ob koncu svete maše pa so vsi skupaj zapeli pesem Oziraj se Lurška Mati Božja.

J. Ž.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
slvkos (nepreverjen)

ne vem zakaj se uporablja izraz DAROVAL mašo, še nobeden RKC pop ni daroval nič zastonj

Resje (nepreverjen)

Res je sivkos

Gost (nepreverjen)

Škof je shujšal. Iz 155,00 na 149,90 kg!

Gost (nepreverjen)

Izraz DAROVAL je pravilen. Ti pa daš dar cerkvi, če nimaš ali nočeš, pač ne daš... Preprosto kot pasulj. Če ti nisi veren, pač nisi. V čem je problem? Ne hodi blizu in vse je OK. Škodoželjnost te bo razjedla, slvkos.

Gost (nepreverjen)

Cerkev ne daruje, cerkev jemlje, kasira, ...
Škof je predstavnik cerkve. Preprosto, ti nad mano. Darujete pa seveda vi verniki.

ministrant (nepreverjen)

Škof nam daruje mašo,
mi pa cerkvi darujemo šume, zvonove, odškodnine, blejski otok, gradove,...
Bouk plati!

Gost (nepreverjen)

gost #5 potemtakem tudi ti za rojstni dan hinavsko samo jemlješ, kasiraš (ker včasih dobiš tudi denar za RD, vsaj otroci)... Ojoj, tvoj svet mora pošteno "fucked up" (v kleni slovenščini povedano)

Gost (nepreverjen)

Za tebe nad mano velja samo eno: "Blagor ubogim na duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo!"

gost- bolnica (nepreverjen)

Da vas ni sram! Veste koliko našim bolnikom pomeni ta maša? In za njo nihče ne kasira! NJIM DAJE UPANJE IN LAJŠA TRPLJENJE!!

Gost (nepreverjen)

Gost #8

OK, lahko imaš ti svoje mnenje, me ne moti. Podobno pravim jaz: "Ubogi na duhu, kateri časti samo konzum, površinsko..."

Starejše novice