Sto znanstvenikov iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in drugih držav je danes na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) poslalo skupno izjavo, s katero podpirajo trajno zaščito reke Mure in pozdravljajo odločitev ministra Lebna, da prepreči gradnjo jezov. 

Mura tako prejema močno podporo iz Slovenije in drugih evropskih držav, znanstveniki pa hkrati pozivajo slovensko vlado, da čimprej potrdi uredbo za odvzem koncesije za gradnjo elektrarn na Muri, so zapisale nevladne organizacije, združene v Kampanji Rešimo Muro!. Danes je namreč potekel rok za oddajo pripomb in predlogov na MOP na osnutek uredbe, ki bi preprečila gradnjo osmih hidroelektrarn na reki Muri.

13. februarja je minister Leben izdal osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Javnost je imela 14-dnevni rok za posredovanje pripomb in predlogov. Znanstveniki iz Slovenije in od drugod so ob tej priložnosti poslali izjavo podpore ministru Lebnu.

»Hidroelektrarne na Muri bi povzročile veliko hidrološko in ekosistemsko spremembo in posledično veliko škodo na območju izjemne naravne in kulturne dediščine Pomurske regije. Minister Leben je storil pomemben  korak, ki zagotavlja ohranjanje  naravnega okolja in trajnostne ekosistemske storitve lokalni skupnosti,« pravi profesor Dr. Mihael J. Toman, iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je tudi eden glavnih podpornikov izjave znanstvene skupnosti".

Znanstveniki v izjavi izpostavljajo, da s tem osnutkom uredbe minister Leben le izpolnjuje zavezo iz koalicijskega sporazuma slovenske vlade iz septembra 2018, da elektrarn na Muri ne bo ter da se ta rečni ekosistem zaščiti. Ko bo uredba potrjena, bo to osnova za dolgoročno zaščito in trajnostni razvoj regije ob Muri. Januarja 2019 je 16 občin ob Muri uradno postalo del Unescovega biosfernega območja, ki je del pobude petdržavega biosfernega območja Mura–Drava–Donava Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Srbije. 

 »V zadnjih letih so številne mednarodne študije jasno pokazale grozoten negativni vpliv hidroelektrarn na rečni tok in celoten rečni ekosistem ter na vse, kar je od njega odvisno – uničeni so naravni habitati, rastlinske in živalske vrste začnejo upadati ali pa celo izgninejo. To je še posebno pomembno pri reki Muri, kjer bi jezovi prinesli upad biološke produktivnosti in izgubo največje diverzitete avtohotnih rečnih ribjih vrst v Sloveniji,« pravi izr. prof. dr. Steven Weiss z avstrijske univerze Karl-Franzens v Gradcu, mednarodno priznani strokovnjak za ribe in eden izmed pobudnikov izjave. 

 »V zadnjih letih so številne mednarodne študije jasno pokazale grozoten negativni vpliv hidroelektrarn na rečni tok in celoten rečni ekosistem ter na vse, kar je od njega odvisno – uničeni so naravni habitati, rastlinske in živalske vrste začnejo upadati ali pa celo izgninejo. To je še posebno pomembno pri reki Muri, kjer bi jezovi prinesli upad biološke produktivnosti in izgubo največje diverzitete avtohotnih rečnih ribjih vrst v Sloveniji,« pravi izr. prof. dr. Steven Weiss z avstrijske univerze Karl-Franzens v Gradcu, mednarodno priznani strokovnjak za ribe in eden izmed pobudnikov izjave. 

 »Mura je središče biotske raznovrstnosti Slovenije in Evrope, območja Natura 2000, dom največjih poplavnih ravnic v Sloveniji ter skupaj z Dravo in Donavo del največjega prosto tekočega rečnega sistema v centralni Evropi. Te edinstvene vrednote so lahko ohranjene le, če Mura ostane prosto tekoča,« pravi izr. prof. dr. Gregory Egger z nemškega inštituta za tehnologijo Karlsruher, mednarodni strokovnjak za poplavne ravnice in eden pobudnikov izjave. 

Steven Weiss in Gregory Egger sta že v letu 2017 v dveh študijah ugotovila, da bi imela že prva načrtovana hidroelektrrana Hrastje-Mota velike negativne posledice na naravni rečni ekosistem Mure. Skupina znanstvenikov se z njima strinja – Muro je treba zaščititi. 

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
oj-oj (nepreverjen)

se pravi ka so avstrijci mimo vdarili ka so napravili elektrarne?

RECIMO (nepreverjen)

Oni so se pač odločili za elektriko in razvoj. Neokrnjeno MURO do pa hodili gledat k nam

Narobe svet (nepreverjen)

Slovenija raj za kvazi znanstvenike. Še avstrijčeki se odijo se kazat. Doma ji ne poslujšajo.

alkimist
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Na podlagi vaših treh komentarov, bi sklepali ka ma Prekmurje stopnjo zabitosti na 100%. Glede na to ka man minuto časa, san jo izkoristo ka van to tudi poven. Neščen biti direkten, vseeno vupan ka razmite, čeprav dvomin.
Skratka, držte se krampa pa lopate, peace out.

Ame (nepreverjen)
clasic1 (nepreverjen)

Se pravi takšim teletam izklopiti elektriko.

In reply to by alkimist

Jpopr` (nepreverjen)

A je slucajno pomanjkanje elektrike? Ostaja pa pomanjkanje lastne samooskrbe, pijtaj SD ministra Zidana, zakaj vse uvozimo?

In reply to by clasic1 (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Alkimist dobro ka mamo še enoga pametnoga. 10 s

Putin (nepreverjen)

To je absurdno, reka mura izvira v drzavi Avstrije,ker pa Avstrijci niso bedast narod znajo izkoristit svoje resurse v dobrobit drzave in svojih drzavljanov, zdaj ce pa neki nemci in avstrijci pridejo k nam in nam tu zelijo predavat o tem da pustimo reko muro na miru pa nas rrdno majo za prave debile..! Ce avstrijcu imajo 8 boma pa jih mi imeli 20 na reki muri!!!

Gost888 (nepreverjen)

Boš tij glij mel kaj od teh elektrarn, mogoče večjo položnico za elektriko

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ja res je poloznica bo vecja, znesek pa manjsi, cist majhn

In reply to by Gost888 (nepreverjen)

Svoboda govora (nepreverjen)

Lep pozdrav, se vidi da smo kjer smo branimo se tega na čem Avstrijci služijo ter delajo korist zamlji ki je v bližini.
Mi bi pa lahko z jezovi dvignili podtalnico in ohranili plodnost rodovite zemlje ampak ne ščitili bomo jebene metulje in ptičke ki so že zdavnaj izumrli. Polek tega se pa narava zna prilagoditi poglednite si samo Avstrijo ali očitno je prinas "vse zaostalo in se ne da prilagoditi". Ljudje boži malo začenjajte premišljevati če nej si pa poglednite kakša de zemla za 10 let, da samo naveden " Turnišče, Lipa, Gomilica pa še bi lahko kaj dodal". Imeli bomo še večji problem kot ga že imamo.

Lep večer naprej!!

Jklr` (nepreverjen)

Predn pises neumnosti , pojdi na dravsko polje sploh ko je susa, kako yelo imajo dvignjeno podtalnico? Tako visoko bi rekli na DEM ka imajo hise na kolih. Realno pa mislis da zivijo v sahari, vsak potok je presahnil. Podtalnica in potem ima MS okrog dachaja visoko podtalnico? My ass. pojdi na teren in ne govorit na pamet.

In reply to by Svoboda govora (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

POSEREN SE NA 10000 ZNANSTVENIKOV PA KOMUNISTE !

ztrewq (nepreverjen)

Zabiti je pač zabiti. Saj nej si si san krif.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

prekmurec67 (nepreverjen)

tej keri so tak proti elektrarnam na muri si naj elektriko jemlejo iz kulturne dediščine.

Jpopr` (nepreverjen)

Tij pa se celotno hiso za novo leto okrasi v lucke, ker je elektrika v izobilju, samo bedaki jo trosijo po nepotrebnem.

In reply to by prekmurec67 (nepreverjen)

BOLŠEVIK (nepreverjen)

Vse te nevladne organizacije (ki med drugim k nam švercajo begunce) ukiniti in jih skupaj s kvazi "znanstveniki" poslati delat, da bodo vedeli kako se kruh služi. Na državne - naše stroške dobro živijo brez dela in širijo "neprijatelsko" propagando nasprotujejo tehnološkomi razvoji že tak zaostalomi Prekmurju. Po njihovem bi morali Prekmurje skopaj z Muro razglasiti za rezervat kot imajo za Indijance v ZDA. Naj grejo v Brazilski pragozd kjer so lahko brez elektrike, računalnikov, telefonov in ostale tehnike, pa da vidimo junake.

čika-pajo (nepreverjen)

Brez znanstvenikov, izobraženih ljudi torej tistih ki vidijo malo dalje bi še dandanes prebivali na drevju. Naravo je potrebno ohranjati in pika

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Lidje ne vidijo dele od svojega nosa. Za 5€ bi še lastno mater odali.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Ka tebi se poslabšalo? Malo preveč Noratv24 gledaš?

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

Dravski elektrant (nepreverjen)

Mi Štajerci bomo temu naredili konec. Ne bodo vam več tekle, ker mi moramo narediti elektrarno! Jeb. se Prekmurci z Lebanom vred. Nam zaj pomagajo toti Angleži, da lobirajo pri Šarcu tudi za fracking v Petišovcih.

Dravski elektrant (nepreverjen)

Mi Štajerci bomo temu naredili konec. Ne bodo vam več tekle, ker mi moramo narediti elektrarno! Je.b. se Prekmurci z Lebanom vred. Nam zaj pomagajo toti Angleži, da lobirajo pri Šarcu tudi za fracking v Petišovcih.

Realni (nepreverjen)

Vsi bi se pa vozili z elektroavtoji.

TečeMura (nepreverjen)

Avstrijci spustijo svojo greznico dol, usput poženejo par megavatov, tu pa de konec sveta, če de ena turbina stala od kere de se voda posušila na celi liniji do Drave ... Po takših revoltaj bi se tudi čakalo, ka je pri Muri 24/7 nabito ludi ka odijo uživat te fenomen.

Vinarium (nepreverjen)

Samo se zajebavlite Štajerci, mi z lendavskoga stolpa vas opazuvlemo, pa vse javlamo Orbani. Napravite si rajši dvojezičnost, pa nemško veleposlaništvo v Lotmerki, ne ka širite proti zeleno propagando.

Vili76 (nepreverjen)

Narod je blesav! (

teta pehta (nepreverjen)

Edino kaj lahko rečem je to, da tisti, ki navijate za elektrarne nimate pojma o elektrarnah in o tem kako se danes ljudje oskrbujejo z elektriko. Butalci.

mekota (nepreverjen)

Samo zgornje komentare prečitan pa mi takoj grata jasno zakoj ma celi svejt Prekmurce za najbole zabiti pa primitivni narod. Sran me je zaradi vas.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice