Zaskrbljujoče zadnje informacije iz Doma Danice Vogrinec Maribor: Skupno okuženih 24 stanovalcev in 16 zaposlenih.

Ob prvotno enajst okuženih stanovalcih in enajst okuženih zaposlenih so drugi kontrolni brisi v največjem slovenskem domu za starejše Domu Danice Vogrinec Maribor pokazali, da je s koronavirusom dodatno okuženih trinajst stanovalcev in pet zaposlenih. 

Kot je danes dejal direktor doma Marko Slavič, je zdaj skupno okuženih 24 stanovalcev in 16 zaposlenih. »Ta trenutek je v karanteni, ob 16 okuženih zaposlenih, še okoli 30 delavcev, saj se ob ugotovitvi nove okužbe mreža potencialno okuženih širi. Raje delujemo preventivno in izločamo iz delovnega procesa več ljudi kot pa premalo,« je dejal Slavič.

Več kot polovica zaposlenih torej že manjka, sistemskih rešitev za podporu kadrovskemu manjku pa ni. 

Slavič: Zaposleni delajo v nemogočih razmerah

»Zdravstveno stanje vseh je dobro, kar je lahko zavajajoč podatek, saj je ne glede na zdravstveno stanje okuženih izjemno težko organizirati delovne procese,« je še opozoril prvi mož doma in ob tem pripomnil, da delajo zaposleni v nemogočih razmerah.

»Največji problem, ki se nam zdaj pojavlja, je veriženje okužb, ki je v Mariboru neverjetno. Danes smo imeli deset klicev staršev, ki imajo svoje otroke v razredih, kjer so okuženi otroci naših čistilk, ki bi potencialno lahko bile okužene zaradi stika s svojimi sorodniki,« pravi Slavič. 

Na Pobrežju okužbe (še) ni

Okužbe so še vedno zgoščene na delovno enoto Tabor, na Veselovi ulici, po besedah Slaviča se na osrednjo enoto še niso razširile, a je slednje le vprašanje časa glede na širjenje okužbe: »Okužb preko otrok je v Mariboru toliko, da je zdaj že težko locirati te prenose in se bojim, da ob vseh informacijah, ki smo jih danes zanalizirali na enoti Pobrežje, kjer želimo preprečiti vdor virusa, je potencialnih stikov, ki bi lahko vnesli okužbo, že toliko, da je težko dejati, da se to ne bo zgodilo jutri ali v prihodnjih dneh.«  

Opozoril je še, da se okužba aerosolno širi zelo hitro, kaj šele med stanovalci, ki se ne slišijo in kljub vsem ukrepom stopajo eden do drugega in si govorijo na uho.

»Okuženi so tisti stanovalci, ki smo jim zaradi naše socialne note zagotavljali druženja,« je še dejal Slavič. 

Ne prenos okužb znotraj doma, težava so okužbe v domačem okolju 

V enoto se danes vrača še pet stanovalcev, ki ne kažejo resnih znakov bolezni, iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer zdaj ni več okuženih stanovalcev doma: »Za njih je na enoti Tabor poskrbljeno v tako imenovani rdeči coni, kjer delo poteka pod najstrožjimi ukrepi z vso varovalno opremo.« 

Direktor doma pa je izpostavil še perečo problematiko širjenja okužb v štajerski prestolnici: »Ni problem v obvladovanju stanovalcev, ki so zdaj okuženih. Problem je, da je zadeva vsak dan potencialno znova nevarna. Potencialno se nam pojavljajo nova žarišča, kjer izločamo iz delovnih procesov še tiste ljudi, ki so bili dvakrat negativni, ampak morajo biti izločeni zaradi drugih okužb, s katerimi se srečujejo v domačem okolju

Tretji kontrolni bris se bo izvedel glede na dogovore z epidemiologi in simptomatiko okuženih in oseb v karanteni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

imam občutek da so GOTOVI
ČIMPREJ TESTAMENTE NAPISAT V KORIST ZADNJEGA PREBIVALIŠČA

Starejše novice