Domovi za starejše lahko od ponedeljka naprej znova sprejemajo nove oskrbovance, a večina tega zaradi nejasnih navodil pristojnega ministrstva za zdaj še ni storila. Številni oskrbovanci kljub sprostitvam ukrepov še vedno niso dočakali obiska svojcev.

V Domu starejših Ljutomer, ki ima še vedno pet pozitivnih stanovalcev, so obiski možni vsak dan po predhodni najavi v skladu z navodili. Vsi obiski morajo biti vnaprej dogovorjeni, obisk je omejen na eno osebo in traja največ dvajset minut. Izvajajo ga na zunanji pokriti terasi, izjemoma tudi v sobi stanovalca.

Takrat obiskovalec izpolni poseben obrazec o svojem zdravstvenem stanju. Obiskovalci s sabo ne smejo prinašati nobenih stvari. V štirih dneh je varovance obiskalo 42 svojcev.

Osamljenost med varovanci

V času osamitve, ko so morali biti varovanci v sobah so, med njimi zaznali tudi osamljenost. Zato so jim na različne načine popestrili dneve. Še zdaj jih obiskuje socialna gerontologinja, preko telefona se slišijo z organizatorko socialne mreže, pripravili so jim glasbene nastope v parku …

V času karantene so se trije varovanci odločili za odhod domov oziroma k sorodnikom. Z vračanjem oskrbovancev v ljutomerski dom še niso začeli, saj se nobeden od njih še ni odločil za vrnitev.

Čakajo na zeleno luč za sprejeme

Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le, če zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim. Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa.

Tako bodo tudi v DSO Ljutomer s sprejemi začeli takrat, ko bo stroka dala k temu pozitivno mnenje.

“Za zdaj še ne sprejemamo novih oskrbovancev. Preden bomo začeli s sprejemi, si bomo pridobili pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa glede na aktualno epidemiološko situacijo v regiji in v našem domu,” so sporočili iz vodstva doma.

S podatki, ali so se zaradi epidemije koronavirusa čakalne dobe za sprejem v dom podaljšale pa ne razpolagajo.

Sice pa so v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije mnenja, da navodila ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v nekaterih pogledih niso povsem jasna in odpirajo nekaj vprašanj, zato so se v skupnosti dogovorili za srečanje s predstavniki ministrstva.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

"Nejasna navodila" ????????????????? so za debile, ki že več let delajo v DSO-jih (vendar zna se, da jih morate blokirati - ker se vam ne da delat) . Uporabljajte ZKP (zdravo kmečko pamet) z navodili NIJZ-ja in prevzemite odgovornost. Saj zato ste plačani ……….drugače si pa službe iščite drugje...……….na sončni upravi, morda...….

husar (nepreverjen)

Pa goni se ti majmun nekan v tri pi**e materine s ten tvojin nonstop modruvanjon.

In reply to by tuncika

vinopir (nepreverjen)

Ti loj zarukani si sigurno eden tistih, ki se v avtomobilu sami vozite z masko. In potem se tukaj sklicuješ na zdravo pamet.

In reply to by tuncika

čarni vrag (nepreverjen)

mama ti noma zdrav pamet
z masko hodi po park placi in nagovarja šofere

In reply to by vinopir (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

jaz prijavljam jovanko broz za sprejem v dom kjer je veliko korona virusa

Starejše novice