Neustrezna označba, zavajajoča oznaka, neveljaven certifikat in neskladna spletna prodaja. To so kršitve, ki jih je ugotovila Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zadnja leta pri inšpekciji zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil.

V Sloveniji imamo štiri sheme kakovosti za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Nacionalne sheme kakovosti omogočajo zaščito le na področju Republike Slovenije, medtem ko sheme opremljene z evropsko zakonodajo omogočajo zaščito na trgu Evropske unije. 

Kot poroča STA, se morajo proizvajalci vsako leto certificirati, saj le s tem pridobijo dokazilo o pristnosti proizvoda in zaščite le-tega. Zaščita kmetijskega pridelka pomeni, da so zaščiteni tako ime določenega proizvoda kot tudi način proizvodnje.

Najpogostejše kršitve pri oznakah

V Sloveniji je za preverjanje kakovosti proizvodov in pridelkov pristojno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Enostavno pa prepoznamo tudi certificirane proizvode, saj imajo na embalaži nacionalni zaščitni znak ali znak EU, lahko pa tudi oba. Poleg tega imajo lahko živila tudi oznako ekološke ali integrirane pridelave.

Uprava za varno hrano je od leta 2013 do lanskega leta opravila skupno 721 inšpekcijskih pregledov ter pri tem ugotovila 117 kršitev. 

Med njimi so zavajajoča oznaka, neveljaven ali neažuren certifikat, neskladna spletna prodaja ter prodaja ekoloških živil v obratu, kjer nimajo certifikata, največkrat pa se pojavi kršitev v neustrezni označbi. 

Kot še piše STA, pa prihaja tudi do tega, da certifikata ali potrdila o skladnosti ni mogoče dobiti na mestu prodaje, v nekaterih primerih pa zavezanec sploh ni vključen v nadzor.

Letos zasledili štiri kršitve

Lani je agencija za nadzor izvedla 14 pregledov, kjer so ugotovili šest kršitev. Leto pred tem so ob 25 pregledih zasledili dve kršitvi, do konca letošnjega julija pa so ob 16 pregledih ugotovili štiri kršitve. 

Na področju višje kakovosti agencija lansko leto ni opravila pregledov, predlani so ugotovili kršitev v enem od dveh pregledov, medtem ko so letos izvedli le en pregled in nepravilnosti niso našli. 

Najmanj nepravilnosti se pojavlja v integrirani pridelavi, saj tam nepravilnosti niso ugotovili od leta 2016. Največ napak je na področju ekološke pridelave, saj so lani ob sto pregledih ugotovili 24 kršitev, leto prej pa je bilo teh 13 pri 64 pregledih.

*Naslovna slika je simbolična

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice