Kakor je značilno za viruse tudi pri novem koronavirusu prihaja do mutacij.

Znanstveniki in zdravstveni strokovnjaki ugotavljajo, da trenutno med ljudmi po svetu kroži osem sevov virusa, ki je sprožil pandemijo. Dobra novica ob tem je, da nobeden izmed njih ni bolj smrtonosen od drugih.

Številne raziskovalce po vsem svetu trenutno združuje enoten cilj - slediti razvoju in pojavom novih sevov koronavirusa sars-cov-2, ki je konec lanskega leta v kitajskem Wuhanu prešel z živali na človeka in sprožil svetovno pandemijo bolezni covid-19.

Kot na spletni strani pojasnjuje ameriški časnik USA Today, delo znanstvenikov razkriva, kako se virus seli in mutira v podobne, a nove podtipe. Kot je za časnik pojasnil profesor medicine in nalezljivih bolezni z Univerze v Kaliforniji Charles Chiu, so zmožni izvajati sekvenciranje genoma skoraj v realnem času, kar jim omogoča ugotovitve glede tega, kateri sevi krožijo.

Sevi spremenjeni, smrtonosnost enaka

Glede tega, da se virus genetsko spreminja, po besedah epidemiologa z ameriške univerze Harvard Marc Lipsitch ni nobenega dvoma. A kot je nedavno pojasnil za ameriški radio NPR, je pri tem zlasti pomembno vprašanje, če se je pojavila tovrstna sprememba, ki bi bila pomembna za potek bolezni ali njeno prenosljivost.

Znanstveniki zaenkrat ugotavljajo, da so sevi novega koronavirusa le nekoliko spremenjeni, na področju smrtnosti pa ni prišlo do sprememb. To dobro novico med drugimi potrjuje računski biolog Trevor Bedford, ki na podlagi vzorcev, ki jih pridobiva z vsega sveta, na svoji spletni strani nextstrain.org sledi genomu virusa.

Kot izpostavlja Bedford, novi koronavirus mutira približno dvakrat na mesec, kar da je popolnoma normalno za virus. Pri gripi in navadnem prehladu je hitrost mutacij podobna, pri gripi celo nekoliko hitrejša, je nedavno zatrdil na Twitterju.

Podatki na podlagi preučevanja genoma tako zaenkrat pomirjajo in nakazujejo, da ukrep družbene osamitve deluje. A znanstveniki, katerih navedbe povzema nemška tiskovna agencija dpa, ob tem še opozarjajo, da trenutno vidijo zgolj vrh ledene gore, v povezavi z novim koronavirusom pa je še veliko neznanega.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sobočanec123 (nepreverjen)

Osem sevov? Malo zgleda Američani zamujajo, saj je genetski laboratorij na Islandiji lokalno dokazal več kot 40 različnih sevov Covid 19. In to že več kot teden dni nazaj. To je bilo obljavljeno v New York Post, Dailymail, itd. Originalno pa Islandskem Informationatdk

V OPOMIN (nepreverjen)

ŠE ENKRAT na dušo (če jo sploh imajo) kapitalistom in šefom, ki terate delati delavce v tem času: ALI BOSTE MIRNO SPALI ?????

Kreher (nepreverjen)

Ka ti na vseh novicaj isto stvar komenteras? Copy paste mafija?

In reply to by V OPOMIN (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Virus motira 4 (štiri) krat počasneje od virusa influence. tak ka tu strašenje odpade.

Kreher (nepreverjen)

Fala mikrobiolog za obrazlozitev

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Nejsoga kitajci izumili, preveč je močen.

Pikanogavička (nepreverjen)

Sobotainfo, s stavkom, da je virus prešel iz živali na človeka neodgovorno zavajate. Hočete, da bo še več zapuščenih živali na cesti? Prešel je zaradi prehrane človeka z živalmi. Jedli so jih in ne božali.

Starejše novice