Ob svetovnem dnevu poezije je danes po svetu odzvanjala pesniška beseda in vonj po kavi. Pobuda Plačaj z verzom pražarne kave Julius Meinl je namreč znova prebudila uveljavljene in priložnostne poete po vsem svetu, tudi v Pomurju.

Plačevanje z verzi v štirih pomurskih lokalih

Pomurci so danes lahko plačali kavo z verzom v Café Micronu, Baru Varaš, murskosoboškem Art Caffeju ter Kavarni Metropol.

“Julius Meinl vsako leto izbere kavarne po celi Sloveniji. Veseli nas, da smo zopet prišli na vrsto, saj s tem tudi reklamiramo lokal in seveda kavo,” je povedala Anja Težak Gergorec iz Art Caffeja.

Pesniška resnica je prava resnica v svetu

Eden od glavnih razlogov za akcijo Plačaj z verzom je ljudem pokazati, da ima poezija moč, da spreminja naš pogled na svet.

“V vsakem človeku živi pesniški vzgib in vsak lahko to začuti. Nekateri se sicer tega ustrašijo, nekateri pa radi napišejo, kar čutijo. Lani so bili verzi zelo različni, od prebliskov, vtisov, modrosti, ampak vse to je navsezadnje poezija,” je za TV IDEA povedal pesnik in pisatelj Feri Lainšček. 

Dodaja, da je pesniška resnica – tista prava resnica v svetu. Poznamo filozofske, zgodovinske, najrazličnejše resnice, ampak vse te resnice se dajo zmanipulirati. “Pesniška resnica pa dejansko tega ne dopušča,” pravi.

Na ulicah smo povprašali, kaj o ideji menijo Pomurci

“To je nekaj posebnega, saj svoj verz lahko deliš z drugimi,”

“Rada imam kavo in danes sem jo dobila zastonj. Super!”

“Fajn je, da nekako ‘poezija gre skozi želodec’, več takih dnevov bi lahko bilo.”

Akcija z dobrodelno noto

V Sloveniji ima pobuda Plačaj z verzom tudi dobrodelno noto. Kultura in poezija bi morali biti dostopni prav vsem družbenim skupinam, a slepim in slabovidnim je v Sloveniji prilagojene le malo literature.

Tako so v Juliusu Meinl Slovenija dobili idejo za akcijo #VerzZaVerz, s katero bodo vsi sodelujoči poeti pomagali razširiti nabor knjig v knjižnici za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike Centra IRIS.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice