Rdeče-oranžne oznake na drevesih. V različnih krajih po Pomurju in na različnih drevesih. Kaj pomenijo?

Več bralcev Sobotainfo se je obrnilo na naše uredništvo z vprašanjem, kaj pomeni rdeče-oranžna, žuželki podobna oznaka na drevesih. Na sprehodu po gozdu smo jih opazili tudi sami in se odločili preveriti za kaj gre. Razlaga za oznake je čisto logična.

V javnem zavodu Krajinski park Goričko so v projektu Gorička krajina predvideli izvedbo različnih ukrepov za izboljšanje stanja ohranjenosti za deset živalskih vrst, ki živijo na območju Natura 2000 Goričko. Med njimi sta dve vrsti hroščev. Puščavnik in škrlatni kukuj. In ravno slednji je »kriv« za rdeče-oranžne oznake na drevesih.

Škrlatni kukuj, do 1,5 centimetra velik hrošč z izrazito rdečim zunanjim skeletom.

Podatkov o razširjenosti škrlatnega kukuja, razen ene in edine najdbe hrošča v okolici Bukovniškega jezera iz leta 2010, v Pomurju do zdaj ni bilo. 

Škrlatnega kukuja našli v sedmih od 22 območij

Zato je omenjena lokacija bila podlaga za odločitev, da bodo vrsto iskali bližje območju izvornega podatka. Glede na znano ekologijo vrste v Sloveniji in edini podatek o najdbi škrlatnega kukuja niso želeli tvegati, da bi ukrepe za to vrsto izvajali na območjih, kjer vrste sploh ni. 

»Zato smo v začetku marca 2020, strokovnjake za hrošče poslali v vnaprej izbrane gozdove v Motvarjevcih, Čikečki vasi, Selu in Vučji Gomili, z namenom, da preverijo in potrdijo razširjenost škrlatnega kukuja na teh območjih,« piše na spletni strani Krajinskega parka Goričko.

Pregled izbranih območij je bil uspešen, saj je bil odrasel hrošč ali ličinka škrlatnega kukuja najden v sedmih od 22 območij

Lastnikom bodo predlagali obročkanje dreves

Najden je bil pod skorjo odmrlih dreves navadne robinije, hrasta doba in čremse

Z namenom, da povečajo delež mrtve biomase v izbranih območjih, bodo lastnikom gozdov predlagali obročkanje dreves primernih debelin in vrste. Obročkana drevesa se bodo posušila in postala habitatna drevesa za hrošče, ki se prehranjujejo z odmrlo lesno biomaso.

O podrobnejših rezultatih popisa škrlatnega kukuja na območju Natura 2000 Goričko pa bo več znanega kmalu.

FOTO: G. Domanjko (Krajinski park Goričko)

Škrlatni kukuj je izrazito rdeče barve

Škrlatni kukuj je sicer majhen, le do 1,5 centimetra velik hrošč z izrazito rdečim zunanjim skeletom. Kljub svoji živahni obarvanosti je zaradi svojega načina življenja, ki ga pretežno preživi pod lubjem odmrlih dreves, še do nedavnega veljal za slabo poznano in raziskano vrsto tako v Sloveniji kot na Goričkem. Prehranjuje se z odmrlo lesno biomaso, ki so prepletajo hife gliv, pleni pa tudi ličinke drugih hroščev in druge manjše nevretenčarje.

Živi v nižinskih gozdovih ob gozdnih potokih in dolinah z veliko odmrle lesne biomase, kjer živi pod lubjem teh odmrlih dreves. Razvoj ličinke običajno traja dve leti. Za njegovo ohranjanje je potrebno ohranjanje starih dreves in puščanje odmrle lesne biomase v gozdovih. 

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
magyar bacsi (nepreverjen)

Črni ku ku je v Ljubljani, smrdi kot sam hudič.

NAŠ ATI JE PRAVO (nepreverjen)

To pomeni ka je JJ rdeči !

In reply to by magyar bacsi (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Da se na tak način uniči zdrava drevesa hrasta je strahota, ko na hrastu totalno olupijo skorjo na širini 40 cm da propada, sem zadnjič videl ko sem kolesaril po goričkem, ta krajinski park je treba razpustiti ki dela takšno neetično dejanje. Kje so zdaj zeleni?

Pnl (nepreverjen)

Tej krajinski park je sramota! sami problemi glede toga haska pa niksnoga nej! Telko ka eni delo majo pa sidijo v pisarnaj a pojma nemajo ka je goricko

balounar (nepreverjen)

Te do zdaj je hrošč preživo brez krajinskoga parka, pa mantranja ali uničenja zdravih dreves? Tan so pa pisarili za mejice zaraščene, pa puže, pa žabe, zdaj pa lehko vničijo drejvje, sigurno so pa nikše pejnaze dobili.

In reply to by Pnl (nepreverjen)

Vilmoš (nepreverjen)

Pa ka mi tau napravijo na mojih hrastih. V momenti postrojin tej "umetnike" v krajinskon parki.
Haska tak nega z njin samo bluzijo okolik pa državne penaze cecajo banda ena

Ledavski (nepreverjen)

Vutro de pa masaker na cesti pri jezeri od povoženih žab

KORONČKA (nepreverjen)

DOMIŠLIJA PAČ NIMA MEJE.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Ehhhh, to ni nič hudega !

Najhujši hrošči sedijo v vladi in parlamentu !

Letno naredijo za nekaj milijard škode.

Najhujši med njimi je čelavi in puklavi !!!!!

Starejše novice