Drugi tuji jezik odslej le še izbira vsakega osnovnošolca

Če smo že ponotranjili prepričanje, da je znanje tujih jezikov v tako majhnem jezikovnem bazenu kot je Slovenija, nujno, se je zdaj vlada odločila za varčevanje tudi na tem področju. V novem šolskem letu bo ukinjen obvezen drugi tuji jezik za učence od 7. do 9. razreda, ki so ga doslej postopno uvedli že na tretjini osnovnih šol. Obvezni prvi tuji jezik v 2. razredu osnovne šole ter izbirni pouka drugega tujega jezika pa se bosta izvajala komaj naslednje šolsko leto, tj. 2014/15.

Zaradi varčevanja ob drugi tuji jezik

Ministrstvo se je za ta zamik odločilo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in zaradi potrebe po dodatnem zaposlovanju 250 strokovnih delavcev, ki pa si jih trenutno ne morejo privoščiti. Suzana Fartelj, ravnateljica OŠ II Murska Sobota, pravi, da zaradi izvajnja zakona pri njih ne bo prišlo do sprememb pri številu učiteljev, saj bodo drugi tuji jezik ponujali kot izbirni predmet.

Brez drugega tujega jezika več korakov nazaj

“Jezikovne spretnosti nam pomagajo razumeti ljudi iz različnih jezikovnih in kulturnih okolij,” pa meni Brigita Lovenjak, profesorica nemškega in slovenskega jezika na OŠ II Murska Sobota. Dodaja, da se kot učiteljica zaveda odgovorne naloge pri izobraževanju učenca v večjezično, komunikativno in ustvarjalno osebnost. Ukinitev obveznega drugega tujega jezika pa po njenem mnenju ne bi bil samo en korak nazaj, ampak celo več korakov. Škoda, ki bi bila narejena, se ne bi mogla popraviti v nekaj generacijah.

Največ bodo izgubili otroci

Varčevanje na račun otrok je največja napaka, pravi Lovenjakova in dodaja, da je Evropejec prihodnosti večjezičen. Z njo se strinja univ. dipl. nemcistka Monika Dobrijevič, učiteljica nemščine na Osnovni šoli Fokovci in mamica osnovnošolske deklice, ki je mnenja, da se bodo z ukinitvijo obveznega drugega tujega jezika v osnovnih šolah jezikovne možnosti vseh slovenskih otrok zmanjšale.

Pomemben je pristop k poučevanju

Kot eden izmed razlogov za ukinitev drugega tujega jezika v osnovnih šolah se omenja različna zmožnost otrok. Kot pravi Brigita Lovenjak, je zelo pomemben učiteljev pristop ter spodbujanje in motiviranje otrok. Monika Dobrijevič pa dodaja, da se na njihovi šoli kar 21 odstotkov učencev poleg nemščine in angleščine v projektu ‘Popestrimo šolo’ uči tudi kitajščine. Učenci se torej učijo treh jezikov, kar je še en dokaz, da jim jeziki niso v breme.

Pomembno znanje jezikov v Evropi

Svet Evropske unije narekuje učenje vsaj dveh tujih jezikov v osnovnih šolah. Po podatkih Statističnega urada RS Slovenije se vedno več Slovencev seli v tujino, zaradi ukinjanja drugega tujega jezika bodo možnosti konkuriranja bodočih generacij na trgu delovne sile slabše. Na to so namreč že opozorili v podmladku SDS, kjer vladi očitajo namensko omejevanje mladih za odhod v tujino. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je znanje tujih jezikov nujno za povečanje konkurenčnosti mladih , navsezadnje pa bo "Sloveniji pomagalo ustvariti državljane, ki vidijo tudi preko svojih meja pri iskanju novih možnosti zaposlitve."

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice