Dan brez avtomobila mestu prinaša tudi novo hitrostno omejitev.

Murska Sobota je na področju prometne ureditve v preteklih mesecih bila deležna precej posodobitev in sprememb, v samem središču mesta pa smo zdaj dočakali še eno. Kocljeva ulica bo namreč preurejena v CONO 30.

Cona 30 prihaja – in ostaja

Sprememba bo izvedena v okviru dogodka »Dan brez avtomobila«, ki bo potekal v središču mesta ta petek, a kot so pojasnili na Mestni občini Murska Sobota, gre pravzaprav za trajni ukrep.

Na Kocljevi ulici bo tako odslej največja dovoljena hitrost 30 km/h, s čimer bo ta zelo živahna ulica bolj varna za vse udeležence.

Popolna zapora Slovenske ulice

V sklopu letošnjega Evropskega tedna mobilnosti Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, osnovnimi in srednjimi šolami ter številnimi organizacijami in društvi prireja »Dan brez avtomobila«. 

V petek bo tako v času od 5. do 17. ure izvedena tudi popolna zapora Slovenske ulice (od Hotela Zvezda do Ulice arhitekta Novaka).

Za čistejše okolje

Osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ene najbolj razširjenih kampanj za trajnostno mobilnost v svetu, povzema slogan "Združimo moči, delimo si prevoz."

Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. 

Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje nasploh. 

Trajnostni ukrepi tudi v Murski Soboti

Namen Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka vsako leto od 16. do 22. septembra, je sicer spodbuditi uprave evropskih mest, da uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa.

Mestna občina Murska Sobota tako uvaja trajni ukrep spremenjenega prometnega režima na Kocljevi ulici, kjer bo odslej največja dovoljena hitrost 30 km/h

»Kocljeva ulica v ožjem mestnem središču je namreč zaradi številnih prireditev na Trgu kulture, dobro obiskanih lokalov in trgovin pa tudi drsališča v zimskem času,  zelo živahna ulica. Zaradi zagotavljanja varnosti za vse obiskovalce te ulice uvajamo ukrep za zmanjšanje največje dovoljene hitrosti na tej ulici,« so zapisali na Mestni občini Murska Sobota.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti pa bosta na lokalni cesti Polana-Markišavci-Nemčavci namenu predana še nova mostova, ki bosta bistveno prispevala k varnejši vožnji na tej cesti.

Program 

Trajanje prireditev: od 9. do 17. ure

Slovenska ulica od 9.00 - 12. in od 15. - 17. ure

 • kolesarjenje osnovnošolskih otrok v Rakičan (grad)
 • tekmovanje v ulični košarki
 • tek dijakov in igranje med dvema ognjema
 • spretnostna in polžja vožnja kolesarjev osnovnih šol
 • delavnice za otroke
 • vožnja turističnega vlakca po mestnem središču za otroke iz vrtcev
 • preizkus gorskih koles ter demonstracija vožnje po
 • pripravljenem terenu
 • MINI BAJK MARKET (trgovanje z rabljenimi kolesi)

Trg kulture od 9. - 12. ure

 • risanje s kredami
 • metanje na koš (sodelujejo predšolski otroci, učenci OŠ IV, invalidi, upokojenci)
 • tekmovanje v spretnostni vožnji s kolesi
 • 10.00 gledališka predstava za najmlajše Dino in čarobni Toni

Zvezna ulica od 9. - 12. ure

 • Izvedba preventivnega dogodka Javne agencije RS za varnost prometa:
  - delni kolesarski poligon s kolesom
  - kolesarska čelada z demo čelado
  - zaletavček
  - naletna teža s posebnimi tehnicami

Pokrajinska in študijska knjižnica M. Sobota ob 9.00 uri

 • okrogla miza dijakov srednjih šol

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nisem robot (nepreverjen)

Če bi katero ulico v Soboti bilo treba zapreti za promet, je to Kocljeva. Ali pa naj ukinejo parkirišča, uredijo dovoz za Pošto kot je treba,, pa jo naredijo za pravo dvosmerno prometnico. To, kar je zdaj, je nesmiselno. Ljudje že zdaj počasi in zmedeno vozijo, ker iščejo parkirišča. Če tri vozila zapeljejo v Kocljevo je že zamašek, da o neprimernih manevrih vozil Pošte ne govorimo. Tam je totalen kaos, ker gre za slabo ureditev in ta omejitev bo poskrbela za večjo zmedo, predvsem na križišču Štefana Kovača in Kocljeve.

ajajajajajajaj (nepreverjen)

Kakšno zmedo, ka je tebi? Že pa eden ka se ne vej voziti z avtojon.

In reply to by Nisem robot (nepreverjen)

Nisem robot (nepreverjen)

Marsikje so cone 30, ampak v Soboti pa narod po naravi vozi nelogično, kak če bi bili pod vplivon nedovoljenih substanc. Vglavnem se vozijio, ka se kažejo in gledajo naookoli, namesto, da bi bili skoncentrirani na vožnjo. Tak, ka cona 30 v Soboti pomeni adijo pamet. Še s parkiranjem pred lekarno majo eni take težave, kak če bi parkirali šleper. Teh “par deset” avtojov v Soboti, kda se spravijo istočasno na cesto, dela takšne zastoje, kak če bi bili velemesto.
Sobota je prazna. Kda pa je več kak en avto na cesti je pa zmeda. Fakat!

In reply to by ajajajajajajaj (nepreverjen)

ajajajajajajaj (nepreverjen)

Itak se tan nemreš več kak 20 včasik pelati in večina se jih tak ali tak tan fejst pomali skouz pela. Ne ven zakoj bi zdaj tou bijla takša katastrofa ka de tan 30 omejitev.

In reply to by Nisem robot (nepreverjen)

Narod je čuda (nepreverjen)

Točno tak. Doj zaprejte Kocljevo pa čus papa.

In reply to by Nisem robot (nepreverjen)

hrklušhrkleš (nepreverjen)

Pa ka Je jevškov tim zgubo kompas ali ka?Najbokše ka se cejla Sobota dene v cono 30 pa te lejko župan z sbvojo gardo parodejra gor pa doj po Murski Soboti.

vodka (nepreverjen)

Ta ulica mi je še razumljiva ka se itak več nemreš po njej pelati. Ali pešci skačejo po njej ali pa se mora kakši z park platza rikverc vključavati v promet. Ali tista norost okoli zdravstvenoga doma mi pa nejde v glavo. Bole pa tisti šteri je takši blesač ka si je tpu zmislo.

gost1 (nepreverjen)

Pa nej samo okoli zdravstvenoga doma, pol ulic po soboti je že cona 30, ge sploj nikšoga prometa nega, razen stanovalcov. Pa te se tan drnckaj 30 zaradi umirjanja prometa, keroga itak nega!

In reply to by vodka (nepreverjen)

ajajajajajajaj (nepreverjen)

Mislin ka je zdaj tou za blesavoga komentara? Vej pa pri zdravstvenomi domi se glih tak na cejli liniji rikverc avtoji iz park placa vključujejo v promet, pa še 5 prehodov za pešče maš, pouleg toga skačejo glih tak vseposejdi prek ceste + toga je tan ogromno dece, starih lidij pa mamic z vozičkami. Ka je zdaj tebi tu nej razumljivo?

In reply to by vodka (nepreverjen)

gost1 (nepreverjen)

Rajši te naj uredijo pakirišča ka de bole praktično parkerati, nej pa ka ti more nešče v rit vdariti prle kak sploj vidiš vö na cesto. Naklon je pa pri parkirišči tüj takši ka si branik doj vdariš čas posla... Ka o prehodaj za pešce sploj ne gučimo, kak so nametani tan okoli. Tisto cesto kera ide ravno bi naj preuredili v parkirišče pa bi bil problem rešeni, ne bi trbelo oditi prek prehoda pa parkeranje bi bilo tüj bole praktično kak je zaj...

In reply to by ajajajajajajaj (nepreverjen)

rikverc (nepreverjen)

PArkiranje rikverc reši ta problem

In reply to by gost1 (nepreverjen)

rikverc poševno (nepreverjen)

Kak boš rikverc parkejro če so pa parkplaci poševno, ulica pa enosmerna? :)

In reply to by rikverc (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

Kda do volitve? Ka ten glupanon na občini se je čista odpelalo. Sicer ta ulica je smiselno 30, ampak tau ka se zadnje čase dogaja v soboti na področji prometa - katastrofa.

afd (nepreverjen)

So bar baukšo barvo zeli kak na ovih conah, ge je po enon tedni že zbledelo vse?

Gost Gost (nepreverjen)

V petek zaprta Slovenska ulica torej pomeni za večino trgovcov na toj ulici fijasko, prazno blagajno, prazne trgovine. Še dobro, ka je zaprta ulica samo en dan.

brummmmm (nepreverjen)

Tou pa samo zaradi manjastih lidij, kerin se ne da pet korakov stoupiti in bi se radi z avtojon direkt not v sakšo trgovino pripelali.

In reply to by Gost Gost (nepreverjen)

Gost Gost (nepreverjen)

Ne ven, če je glij to pravi razlog. Pravzaprav je paradoks - gda je ulica puna lidij (npr. različna senja), narodi verjetno bole alko, klobase pa družba po glavi odijo. Gda pa je ulica zaprta in brez prireditev pa je to ulica duhov. Skoraj žive duše nega. Zaključek je - če se ulica trajno zapre za promet, še preden do poskrbeli na Slovenski ulici za vsebino, te de to množični pomor malih podjetnikov.

In reply to by brummmmm (nepreverjen)

kanžor

Tudi na avto cesti MB --MS je omejitev 110 km/ h Maribor Ljubljana pa 130 km/h.Tako da ni čudno ,da smo celo Življenje na repu države celo z temi conami z 30 km /h.Tudi drsališče bi bilo nujno in potrebno odseliti ven iz mesta.

brummmmm (nepreverjen)

Ti si tudi redno prizadeti. Polovica avtoceste MB-LJ ma omejitev 100kmh. Isto kak na Gorenjski avtocesti. Tan ge nega odstavnih pasov je seposejdi omejitev 100kmh. Tak ka je Pomurska avtocesta celou izjema ka se lejko 110kmh pela po njej. Ali loleki pač tou ne vejo in pišejo brezveze neka, glavno ka pišejo. Nema veze če te budale izpadnejo.

In reply to by kanžor

kanžor

Prizadeti te na pravo in prizadeti si ostani seveda v rodbini je to .Te se še ti nisi vozo že dugo proti žabariji ka ne veš o omejitvah . Končno pa boli Me za tebe in omejitve ker ste vsi somarje

In reply to by brummmmm (nepreverjen)

brummmmm (nepreverjen)

Očitno si se tij nej. Ge san sakši teden 2x namenje v LJ tak ne palamudi. Gda se boš naslednjič pelo si računaj po kilometraj kelko odsekov ma omejitev 100kmh pa se te dale čeden delaj. Itak ka te boli za vse, glavno ka komentejraš pa lolek vö kapleš. Nema veze, če si zmišlavleš pa lažeš, glavno ka neka brezveze pišeš.

In reply to by kanžor

kanžor

Ka njeni vse to pomaga če se mu bliža konec šerifovanja v Soboti

bb11 (nepreverjen)

Kak če to napravi kakšno razliko.. Ta ulica je itak cona 10 že 30 let. Pri nikiji folk samo prek leti, pri zlaton klasi samo prk letijo, lidje rigverc samo zavinejo iz parkirišč, tu pa se resno še nišče neje 50 pelo skoz, če pa se je te pa je tak mel velka jajca.

pešec (nepreverjen)

Moj predlog je, ka bi celo Mursko Soboto zaprli za promet, meli pred soboto velka parkirišča, pa odili peški. V končni fazi pa mamo zunaj MS centre, v MS pa samo še kafiče pa banke ;)

ttt (nepreverjen)

1. Zapreti Slovensko in Kocljevo
2. Preseliti avtobusno na železniško
3. Zrihtati ogromen parkplac (avtobusna + makedam)

čarnobejli (nepreverjen)

in ogranizerati udarniške akcije, ka mo pavočino šli pometat dol, ka nikoga več nede!

Edijno ka se lejko napravi je ka se slovenska napravi enosmerna od diane proti zvezdi. Zapirati slovensko in kocljevo je debilizem 1a

In reply to by ttt (nepreverjen)

Gost Gost (nepreverjen)

Majster, na glavno si pozabo. Vsebine na zapreti Slovenski pa Kocljevi pa beeee?!

In reply to by ttt (nepreverjen)

Landini

S postavitvijo tega znaka niso nič spremenili, ker tu se itak ne moreš peljati hitreje. Gre samo za zapravljanje denarja za predrage prometne znake.

ferdo45 (nepreverjen)

spremenilo se tou ka če boš se slučajno kda med kednom v noči ob 10 pelo 36 ti včasi lejko drapnejo 80€ kazni

In reply to by Landini

Landini

Se strinjam.

In reply to by ferdo45 (nepreverjen)

kanžor

Najboljše ,da se uredi po Soboti cono z 10 km/h

- (nepreverjen)

ROFL. pa ka se norca delajo? kda si se pa lejko po kocljevi pelo VEČ kak 30? pa nej zavolo znakof, ampak zavolo prometa, pešcof...

vodka (nepreverjen)

Sigdar bole se mi vidi ka v naslednjih volitvah več nemo volo toga indašnjoga policaja. Tej omejitvi pa malo nej barikade v Soboti naj si nekan zatekne.

komentator2 (nepreverjen)

Ka pa če bi kakšno žičnico meli, od bloka do bloka ?

čarni vrag (nepreverjen)

Ta omejitev je popolnoma nepotrebna. Nihče, tu nej vozo 50 na uro. Na vsakih 50 metrov prehod za pešce. Autuji se morajo vzratno vključevati v promet. Če ob tebi parkira kakšen Landrover, tak ne vidiš nič in se pač pelaš počasi na cesto. 50 so se tu pelali samo popolni idioti.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice