Po raziskovanju zgodovinarja Dejana Süča je Dick Evans, ena izmed prvih boksarskih legend v ZDA, bil v resnici Gyula Ebenspanger iz Velike Polane.

Dejan Süč je Lendavčan in zgodovinar, ki se je specializiral za raziskovanje judovske zgodovine Prekmurja. Na svoji facebook strani je objavil zanimivo zgodbo o Prekmurcu, ki je postal boksarska legenda Amerike.

Zgodba govori o boksarju, ki se je imenoval Dick Evans in sega v začetek 20. stoletja.

Od 67 dvobojev jih je 30 dobil z nokavtom, boksal tudi v Madison Square Gardnu

Süč navaja, da je pred dnevi opravljal rodoslovno raziskavo za upokojenega podjetnika iz ZDA in ugotovil, da je bil njegov prednik Dick Evans, ki velja za enega izmed prvih profesionalnih boksarjev v Združenih državah Amerike.

Dick Evans je svojo boksarsko kariero začel leta 1920 in jo zaključil leta 1935, v tem času pa je odboksal 67 dvobojev in nanizal kar 30 zmag z nokavtom. Dva dvoboja je odboksal tudi v legendarnem Madison Square Gardnu.

Fant iz Velike Polane do ameriškega boksarskega šampiona

Sprva so vsi viri Evansu dajali madžarsko poreklo, Dick Evans pa je bil le njegov psevdonim in mu je v resnici bilo ime Gyula Ebenspanger. Po pregledu zapisov je Süč ugotovil, da je Gyula prispel z ladjo v ZDA, ko mu je bilo 9 let, njegov oče Max pa je kot mesto bivanja navedel kraj Muraszombat (Murska Sobota) in kot kontaktno osebo svojega očeta Samuela iz kraja Adriancz (Odranci).

Süč je brskal po matičnih knjigah Murske Sobote in Odrancev, ampak rojstva Gyule ni bilo zavedeno, zato je pregledal še zapise ostalih uradov, saj je šlo za judovsko družino.

Naposled je našel zapis o rojstvu judovskega fantka Gyule Ebenspangerja, ki se je rodil 17.aprila 1903 v Veliki Polani, emigriral v ZDA leta 1912 in tam kot Dick Evans postal boksarska legenda.

Celoten zapis Dejana Süča si lahko preberete v nadaljevanju, kjer je priložil tudi dokazila, ki dokazujejo resničnost trditev.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Tou je dokaz ka Prekmurci nejsmo tak nesposobni kak nas nešterni velki ščejo pokazati. Kak smo najbole zaostali, nejšolani, najbole debeli, najvekši alkoholičari, samomorilci, radi bijemo žene pa tak dale. Istina je ka nas doj klačijo pa nan v glave vteplejo vse slabo. Tak je bilo že inda in tak je zdaj. Zatou pa lidge iz Prekmurja idejo vo v širni sfejt, ta ge do mogli neka napraviti. Prekmurci mamo ogromno šolano, vo odseljenoga kadra po cejlon sfejti. Suč ti pa samo dale išči pa nan zdigavli Prekmurje.

goostt (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bo držalo, a je potrebno povedati tudi, da je ta bil židovskega porekla, torej ni bil pod vplivom RKC !?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF tu nema nikše debatike itak si tij najveksi židof na ton svejti.

In reply to by goostt (nepreverjen)

tuncika

Komentator 100-100, vsaka ti čast !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odličen komentar. Upam, da si s tem zadel tudi kakega ne-IQ novinarja, ki res pišejo same neumnosti in naročene- dobro plačane prispevke z negacijo Prekmurcev.

Lendvadedes (nepreverjen)

Malo mi to bolj madžarsko deluje GYula, a ne?

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Moja sorodnica je bila zelo znana igralka Lana Turner, ki se je rodila v ZDA, njeni starši pa so bili iz ene izmed Prekmurskih vasi, katere tu ne bom izdal. Njeno poreklo skrivajo oz. so jo ponaredili. Češ da ji je umrl oče, ko se je rodila in da je bil "iz Nizozemske"... Turnerjevi oz. Törnarovi izvirajo iz Prekmurja...

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Samo še dodam to, da je Lana tudi po smrti njenih staršev (mojega strica in tete po babičini strani (od moje mame)), iz ZDA še vedno pošiljala denar v Prekmurje... sicer ne veliko, ampak ravno toliko, kolikor so ga pošiljali domov njeni starši, ko še ni postala slavna igralka,...

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Ta vas je G.Bistrica

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Vidiš tou daj Suči ka razišče. Tou je izredno pomembno, zakoj -zaradi toga ka de se znala istina.Mogoče pa do na Bistrici postavili te spomenik, pa de G. Bistrica gratala sfetovno znana. Tou tuj nosi pejnez k nan.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Hahaha kakše pejneze. To so samo domneve ka san napijso! To ne pomeni, ka je šlo mogoče za isto igralko! Bila pa je igralka s tem imenom in to 100% in je bila iz "Prekmurja" (oz njeni starši so bilij).

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Naj te še dodatno razočaram; san napijsal v bistvu vas v "bližini" g. Bistrice(tam je imela tudi sorodnike)...bom mogoče nekoč sam raziskal...

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

alkimist

Glede na tvojih 5 prispevkov pod to sicer sila zanimivo tematiko, je moja skromna ocena ka si toga ti nej sposoben. Drži se čitanja novic in gledanja televizije.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Vah tij verjetno si. Ka pa si po profesiji?

In reply to by alkimist

Risto Kubura (nepreverjen)

Geza Mezga je tudi prekmurskega porekla!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice