Naše telo je zgrajeno iz različnih beljakovin, od katerih je najpogostejši prav kolagen.

Najdemo ga v kitah, vezeh, koži, mišicah in še marsikje drugje, kjer opravlja pomembne strukturne naloge.

Dejansko obstaja 28 tipov kolagena, najbolj razširjeni pa so:

•    tip 1 (najpogostejši v veznih tkivih),
•    tip 2 (najdemo ga v sklepih in medvretenčnih ploščicah),
•    tip 3 (sestavlja kožna in žilna vlakna),
•    tip 4 (tvori ledvice, notranje uho in očesno lečo).

Če dobro pogledaš, vidiš, da gre za sisteme v telesu, ki morajo ves čas ostati čim bolj prožni, da optimalno opravljajo svoje naloge. S starostjo se količina kolagena v telesu zmanjšuje, vse težje pa je telo spodbuditi k proizvodnji novega.

Zato je potreba po vnosu zadostnih količin kolagena povsem razumljiva. Poglejva, kako lahko količino kolagena v telesu povečaš. Imaš dve možnosti: telesu dovajaš sestavine, iz katerih lahko zgradi nov kolagen ali pa se zatečeš k prehranskim dopolnilom s kolagenom.

Da bi tvoje telo lahko proizvedlo nov kolagen, potrebuješ:

  • prolin, ki ga najdeš v jajcih in mlečnih izdelkih;
  • glicin, ki ga je največ v živalskih kožah in posledično tudi v želatini; 
  • vitamin C, ki se skriva v papriki in citrusih;
  • cink, ki ga najdeš v stročnicah, mleku, govedini in drugem mesu;
  • baker, ki ga dobiš v kakavu, semenih in leči.

Zveni preveč zapleteno? Nič hudega, do kolagena lahko prideš tudi s prehrano.

Hrana, ki vsebuje kolagen

Želatina je beljakovinska snov, ki ostane od toplotno obdelanega kolagena. Zato kolagen hitro odkriješ v hrani z vsebnostjo želatine: govorim recimo o kostni juhi oziroma o tradicionalni slovenski kisli juhi s svinjskimi ušesi ali parklji.

Dejstvo je, da se veliko kolagena skriva ravno v piščančji ali svinjski koži, najdeš pa ga tudi v govedini in ribah. 

Naj dodam še tale pomemben podatek: gre za precej komplicirano molekulo, zato se kolagen iz hrane nekoliko težje absorbira od kolagena iz prehranskih dopolnil. Dodatki k prehrani vsebujejo hidroliziran kolagen, razdrobljen na manjše enote, ki je za telo precej bolj uporaben. Ena: nič za prehranska dopolnila s kolagenom!

Če bi želeli poskrbeti za nivo kolagena v telesu zgolj z vnosom hrane, bi morali seveda uživati zadostno količino hranil z vsebnostjo elementov, ki podpirajo kolagen: vitamin C, baker, cink in tako naprej. Zveni zapleteno? Priznam … Uravnotežena prehrana vedno predstavlja izziv. Precej bolj enostavno se je zanesti na kakovostno prehransko dopolnilo s kolagenom.

Vpliv kolagena na organizem

Če je kolagen gradnik večine naših tkiv in organov, ima njegova količina v telesu zelo pomembne vplive in posledice. Poglejmo, kje vse so spremembe hitro opazne:

Koža

Sem že omenil prožnost? Mladosten videz kože je odvisen od prožnosti kože in njene sposobnosti zadrževanja vlage. Tekom staranja se količina kolagena v koži zmanjšuje, kar opazimo v obliki povešene kože, gubic in suhe povrhnjice.

Z uživanjem kolagena neposredno pomagamo koži, hkrati pa spodbudimo telo, da začne proizvajati še druge pomembne proteine, pomembne za elastičnost kože, kot sta na primer elastin in fibrilin. Po nekaterih opažanjih naj bi večja količina kolagena pomagala zmanjšati tudi akne in izboljšati problematično kožo.

Sklepi

Notranjost sklepov je obložena z gladko podlogo, ki skrbi, da sklepi delujejo tekoče in brez bolečin. Kdor se je že soočil z izrabo hrustanca, ve, da je življenje brez njega precej boleče. Raziskave kažejo na to, da bi uživanje kolagena lahko precej zmanjšalo vnetja in bolečine v sklepih.

Kosti

Čeprav se zdi, da kosti s kolagenom nimajo kaj dosti skupnega, to ne drži. Kosti so res trde, hkrati pa morajo biti precej prožne, če ne želimo, da se med hojo ali tekom zlomijo.

S starostjo se kostna masa zmanjšuje, osteoporoza vpliva na krhkost kosti in kar naenkrat obstaja vse večja možnost poškodb. Kolagen in kalcij sta pomembna za kosti, zato je včasih treba povečati njun vnos.

Mišice

Tudi mišična masa je delno odvisna od kolagena. Raziskave kažejo, da povečan vnos kolagena vodi do večje mišične mase. To še ne pomeni, da moraš svoje običajne proteinske napitke in ploščice vreči skozi okno.

Nikakor! Proteini iz sirotke imajo namreč drugačno vlogo od kolagena, saj vsebujejo več esencialnih aminokislin, ki veljajo za temeljnega gradnika mišične mase. Čeprav je kolagen tukaj v stranski vlogi, pa vseeno ni zanemarljiv.

Srce

Mišica, ki se nikoli ne ustavi, njena prožnost pa je bistvena za naše življenje, je srce. Žile in srce morajo ves čas biti v vrhunski formi. Da ne pride do arterioskleroze oziroma do otrdelosti žilnih sten, kar lahko vodi v kap ali infarkt, je pomembna predvsem njihova elastičnost.

Tudi tukaj kolagen igra pomembno vlogo. Zakaj ne bi pomagali srcu, če lahko?

Poleg omenjenih pozitivnih učinkov bi povečan vnos kolagena lahko pozitivno vplival tudi na naše lase, nohte, črevesje in možgane. Nekateri celo domnevajo, da naj bi kolagen pomagal uravnavati telesno težo, ampak tovrstni učinek še ni dovolj raziskan.

Dejstvo je, gre za izjemno pomembno beljakovino, ki gradi tkiva in organe, zato z uživanjem kakovostnega kolagena pomembno vplivamo na svoje zdravje in dobro počutje

Starejše novice