Zavod za gozdove Slovenije je tudi v letu 2020 izbral najbolj skrbne lastnike gozdov. Najbolj skrben lastnik gozda na območju soboške območne enote je Janez Kolenko, skrbnik gozda sorodnikov po pokojni grofici Zichy.

Gozdna posest v velikosti 1.100 hektarjev je dediščina po pokojni Mariji Zichy, zadnji grofici beltinskega posestva, ki je bila edina izmed staršev in dveh sester, ki se je po prvi svetovni vojni vrnila v Beltince.

Grofica Marija Zichy (FOTO: Zavod za gozdove Slovenije)

V burnih povojnih časih agrarne reforme v Dravski banovini je Mariji Zichy zadovoljila agrarne upravičence, hkrati pa obdržala sorazmerno veliko posestvo v sedanjih občinah Beltinci, Velika Polana, Črenšovci in Turnišče. Ob koncu 2. svetovne vojne se je umaknila na Gradiščansko, kjer je leta 1977 v kraju Rechnitz umrla, pokopana pa je v družinski grobnici v beltinski cerkvi. 

V postopkih denacionalizacije ji je bilo priznano slovensko državljanstvo, v upravni enoti Lendava pa vrnjena gozdna posest. Zahtevek za vrnitev posesti v upravni enoti Murska Sobota še ni zaključen.

Kolenko skrbnik in upravitelj posestva v Prekmurju

Lastništvo posesti po pokojni grofici so podedovali njeni nečaki in pranečaki, ki živijo v Avstriji in Franciji. 

V prvih sedmih letih so z Zavodom za gozdove Slovenije sklenili pogodbo o upravljanju njihovih gozdov, leta 2015 pa so se z gozdarskim inženirjem Janezom Kolenkom dogovorili, da postane skrbnik in upravitelj njihovega posestva v Prekmurju, so zapisali na Zavodu za gozdove Slovenije.

Janez Kolenko. (FOTO: Zavod za gozdove Slovenije)

Pokriva povpraševanje po lesu za kurjavo okoliškega prebivalstva

Gozdna posest predstavlja nižinske gozdove črne jelše v Polanskem logu, obrečne gozdove jesenov, topolov in vrb v Gornji Bistrici, pretežno jesenove gozdove v Orlovščku v Črenšovcih in hrastovo-gabrove gozdove v Hraščicah pri Gančanih. Rastiščno pestre gozdove pa so prav v tem obdobju doletele bolezni jesenov ožig, jelševa sušica, v obmurskih gozdovih pa vdor tujerodnih invazivnih vrst. 

Skrbnik posesti Janez Kolenko se je s podporo lastnikov tekoče trudil sanirati poškodovane sestoje in jih obnavljati. Hkrati je pokrival povpraševanje po lesu za kurjavo okoliškega prebivalstva. Sanacija gozdov je v zadnjem obdobju zahtevala sadnjo okrog 25.000 sadik letno in nego na več kot 35 ha površin letno. Iz tega razloga so se odločili, da vzpostavijo lastno drevesnico, ki bo letos prvič zagotovila lastni sadilni material,  so še še na zavodu za gozdove.

Pozitivni učinku tudi na širšo družbeno skupnost

"Zhichy-jevo" posest odpira skoraj 40 km gozdnih cest, ki se vzdržujejo po ustaljenem sistemu. Kljub temu pa tudi sami namenjajo dodatna lastna sredstva za vzdrževanje cest, saj izven rednega vzdrževanja kosijo bankine, po potrebi obnovijo kakšen propust, razširjajo krivine cest in pokrpajo kakšno udarno jamo. Obnovili pa so tudi že odpisano logarnico v Orlovčku in propadajočo logarnico v Polanskem logu. Finančno so podprli tudi obnovo učnega objekta Analiza rasti drevesa pri logarnici v Polanskem logu.  

"Zhichy-jevi" s svojim skrbnikom Janezom Kolenkom so resnično aktiven lastnik gozda. Vsa dela izvajajo v skladu z gozdarskimi načrti, njihova aktivnost pa ima pozitivne učinke tudi na širšo družbeno skupnost, so tudi zapisali na zavodu za gozdove.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Haha skrbnik... Zna un zakoj je skrbnik... Kak of logar z petrovec ka 200 dni na leto drva kala pa odava... Z svoje šume že nej....

-- (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Znajdi se debil.

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

debil so ti tvoji doma.

In reply to by -- (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Ka naj si kradnejo kak logari pa mešetari z drvami, kakšni panduri .

In reply to by -- (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Vilmoš, da boš pa dau ti te pejneze nazaj štere si spokro od Prekmurcof, Medžimurcof. Gda boš odgovarjo za sfoja nedela , gda si dau spostrelati nedužne Medžimurce, gda si prišo v Prekmurje kak madžarski gnilaš, gledat ka te še od bougoga lüdstva spokrali ti pa tvoja madžaronska mafija. Seveda, ti s ten imenon si že nej pravi Tkalec, mogouče se tak pišeš, maš pa velki goubec, pa tüj si fejst nevoščeni.

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Madafaka4RILL (nepreverjen)

Te zdaj more fse fkradnjeno bite? Znaš kelko krat san na goričkon küjpo drva na penjaj, zato ka lastnik nuco za oštarijo?!?! Rajše iden pa tan poderen pa odan kak mo pa svojo goščo
Pa kak si pravo: 200dni na leto dela v gošče+ v slüjžbo ode! 200DNI dela!!! Tü vas je pa trifrtale takše ka nemate 200vör delovne dobe!!!

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Duh. .. (nepreverjen)
čarni vrag (nepreverjen)

Grofovske šume že mamo. Še malo pa mo meli tudi grofe in grofice.

Uiio (nepreverjen)

Jebeno je kda si starejši pa si nevejš kaj začnote.

Raščijce (nepreverjen)

Domačini ne dobijo drva niti nesmijo ka bi v spucali ka je spodrejto. V pa vozijo z šleperami pitaj boga kama...

Starejše novice