Če vlada ne bo izpolnila obljube, v Zvezi društev Moja Mura napovedujejo protestni shod.

Kot smo poročali, je Minister za okolje in prostor po razglasitvi Biosfernega območja pod okriljem UNESCO seznanil slovensko javnost, da bo vladi Republike Slovenije predlagal razveljavitev Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega vrha do Veržeja.

Dravske elektrarne kljub tej napovedi niso vrgle puško v koruzo in se še vedno nadejajo premisleka s strani vlade. Nevladne organizacije, združene v kampanji Rešimo Muro! so namero medtem pozdravile ter na predsednika vlade Marjana Šarca pred časom naslovile odprto pismo, v katerem so zahtevale, da vlada izpolni zavezo iz koalicijskega sporazuma. 

S sedmimi zahtevami za trajno zaščito Mure

Za izvoljene predstavnike so v kampanji Rešimo Muro! pripravili sedem zahtev, ki so po njihovih besedah osnovane na zdravi pameti in obljubah iz koalicijskega sporazuma. Pravijo namreč, da se lokalno prebivalstvo, naravovarstveniki, okoljevarstveniki in znanost kljub pritiskom kapitala strinjajo, da bi hidroelektrarne na Muri povzročile nepopravljivo škodo in so zato nesmiselne in nesmotrne.

Kot dodajajo, je Muro potrebno trajno zaščititi, prvi korak k temu pa naj bi bila potrditev uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo hidroelektrarn na Muri. 

»Prizadevanja za ohranitev in zaščito reke Mure so že zelo stara, trajajo več kot 30 let. Tudi politična volja za razglasitev krajinskega parka Mura je stara že 20 let. Nesprejemljivo je izmikanje Vlade in MOP, da bi izpolnila zavezo iz koalicijskega sporazuma, da se reko Muro zaščiti ter da se HE na Muri ne bo gradilo. Vlada ima vse podlage za ukrepanje, potrebna je samo še politična volja, kar smo tudi ponovno obrazložili v odprtem pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu.« je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS, strokovnjakinja za vsebinske in pravne zadeve v kampanji rešimo Muro! 

Napovedali protestni shod

Medresorsko usklajevanje tega dokumenta se po njihovem mnenju namerno zavlačuje, na osnovi odgovorov, ki jih prejemajo od vladnih služb, pa sklepajo, da Vlada nima namena izpolniti zaveze o zaščiti reke Mure, kot je to zapisano v koalicijskem sporazumu. 

»Če vlada na redni seji v četrtek, 14. marca 2019, ne bo sprejela nobene pozitivne odločitve iz seznama zahtev kampanje Rešimo Muro! ter zaradi vsega navedenega v odprtem pismu, Zveza društev Moja Mura napoveduje protestni shod pred poslopjem državnega zbora,« pravi Samo Tuš, predsednik ZDMM.

Odziv nevladnikov na navedbe vlade v odprtem pismu objavljamo v celoti:

FOTO: Foto Bobo

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurec67 (nepreverjen)

Kaj pa če bi toti nevladniki naredili nekaj koristnega, nej pa ka so proti vsemu kar proizvaja energijo.Kot da je sami nebi rabili.

Prekmurec69420 (nepreverjen)

shhhhhhh kekec...

In reply to by prekmurec67 (nepreverjen)

Pille (nepreverjen)

Dajte že končno naredite to elektrarno, da bo mir!

Mura je večna (nepreverjen)

Nevladniki leiko idete i na WC da ga popušite vladnikom
Kad zidan rece tako bo , bude i tako

vodka (nepreverjen)

So proti jederskim elektrarnam, proti veternim elektrarnam, proti hidroelektrarnam, proti termoelektrarnam. Pa napišite s kakšno elektriko si svetite, poganjate računalnik, gledate televizijo...?

Fainšček (nepreverjen)

Nihče ni proti nuklearnim elektrarnam idiot. Problem je v skladiščenju jedrskih odpadkov. Hrvaška jih noče. 2. nuklearka v Sloveniji je samo vprašanje časa.

In reply to by vodka (nepreverjen)

nevladnik (nepreverjen)

Teh elektrarn ne bo. To je že jasno. Toda, zdaj je potrebno osmisliti načine uspešnega sobivanja reke in človeka.

Putin (nepreverjen)

Absolutno nic ni jasno, prej je cista kmica!

In reply to by nevladnik (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Absolutno nic ni jasno, prej je cista kmica!

In reply to by nevladnik (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

Leiko bi bila v prekmurju tudi jederska elektrerna
s tem bi leiko zaposlili ogromno brezposelnih prekmurecov

Putin (nepreverjen)

Te de ovi prekmurci rajsi sli delat k avstrijcem pa se ostali prekmurci naj crkavajo v svoji kmici in nesposobnosti.

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

Vodnar milan (nepreverjen)

Lejko bi pa fso plastiko sveta pri nas doj zdejvali pa cuj fracking vklopili..tak fajn na pune..za hasek...bar bi te delo bilau, geli bar?!

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

DF-PUF-BUM (nepreverjen)

SPOŠTOVANI NEVLADNIKI V ČIGAVEM IMENU VI TO TERATE ??? Niti slučajno NE v imenu Pomurskega ljudstva, ker za to nimate nobenih pristojnosti in ne pooblastila, ste manjšina oziroma posamezniki, ki vsiljujete svoje ideje večini.
Enkrat se že preštejte kolikor vas je in javno objavite kolikor denarja - našega (davkoplačevalskega) prejemate v zahvalo pa nagajate. Enkrat se že spravite delat nekaj družbeno koristnega za to državo Slovenijo in poskušajte živeti od dela svojih rok in ne tujih. Če pa imate kaka druga nagnjenja izvolite v Brazilski pragozd ogromno je tam prostora pa da vas vidim kako boste preživeli brez elektrike, telefona, interneta, tv in vsega ostalega kar prinaša civilizacija v letu 2019.

Siog` (nepreverjen)

Kot da ti govoris v imenu prekmurskega ljudstva. Kaj sploh ima prebivalec hodosa za govorit o he na muri? Ne pomursko ljudstvu, niti prekmursko ljudstvo, o tem lahko govori ljudstavo zivece ob muri. Enkrat za spremembo podpiram nevladnike.

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Prekmurec69420 (nepreverjen)

radar debilov je zaznal fejst mocen signal pri tebi, dödel butasti

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Kdo so že nevladniki?, lenuhi ki živojo na drug račun.. Rešite Muro in naredite elektrarne!

Lun (nepreverjen)

Tuš z Janezon Orbanon ti fejst na možgane vdaro..baugi :(

In reply to by Mun (nepreverjen)

Suli (nepreverjen)

Nevladniki so sicer pomagači trenutni vladi saj jih tudi vlada plačuje.Naloga nevladnikov je pa pomoč pri prekritju nesposobnosti vlade, saj elektrarn na Muri tako pri tej vladi nebo nikoli, kot verjetno nobenega drugega projekta razen davkov državljanom.

In reply to by Mun (nepreverjen)

Fainšček (nepreverjen)

NIKOLI! Lenuh si ti, ritolizec ali si pa sam izkoriščevalec, PARAZIT.

In reply to by Mun (nepreverjen)

G (nepreverjen)

Jaz ne grem na kolena !! Vi pa lahko hodite po ulicah "tri dni in pol".

G32 (nepreverjen)

kul, takšnih pičk brez đajc pa pameti nišče ne nuca

In reply to by G (nepreverjen)

MÖJRAŠböjraš (nepreverjen)

Naj se samo šteri od tej vsevednih aktivistov ne vtopij, v kakšnon stanji so se včasih v Krougi v čune spravlali pa občudovali lepote, če so kaj sploj vidli,... IN TAKŠI PRI NAS BREMZAJO,... Phhh!

Tilen92 (nepreverjen)

Tis si fajn spij še malo gnes, te boš pa tak pomali mogo iti ženo klestit..the usual

In reply to by MÖJRAŠböjraš (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Vse izgleda že na slilo... kot bi te priganjali pred zid?

Ni prava pot!

Fainšček (nepreverjen)

Sem ponosen na to, da branim reko Muro pred temi fašističnimi imperialisti, ki hlastajo po naravnih virih, po kapitalu za svojo rit, za uničenje živega in uničenje narave, ki bi morala biti dar našim zanamcem.

Müjra (nepreverjen)

Ce de tau slo skauz, ta HE pa parlament gorela

ztrewq (nepreverjen)

Vsaj obstjajo lidje keri se borijo za naravo, ka do tudi naši zanamci kaj meli od nje. Bravo. Vlagate svoj prosti čas že leta in leta v zaščito Mure.

Eni bi vse vničili, samo ka bi par evrov od toga bilau. Še en dokaz ka naš šolski sistem ne funkcionejra, ka sproducejra takše lidij nesposobnij razmišlati 1 meter naprej in brez kritične misli.

proizvodnja (nepreverjen)

Vsak ima s svojega stališča prav. Ne moremo živeti brez elektrike, pav tako bi radi ohranili naravo. Iskati bo treba kompromise, da bo kar se da ohranjena narava, obenem bomo pa dobili elektriko. V Avstriji so že elektrarne na Muri verjetno bodo tudi na naši Muri sedaj ali za sto let.
Odvzel bi vsem društvom državno financiranje, da prodajajo meglo nato pa pod težo vladnih pritiskov pokleknejo (primer je Magna). Naj se financirajo iz privat virov in bomo videli koliko organizacij bo preživelo.

afta he (nepreverjen)

Elektrarne na Muri bi morale biti že davno zgrajene. Da ne bo voda nekoristno mimo odtekala. Ko so se po Prekmurji postavljale bioplinarne ni nikogar motilo, HE pa so problem. Kje ste bili takrat nevladniki. Smrad ni problem, čista energija pa je. Joj, joj moji nevladniki.

. (nepreverjen)

Mura bi bila rdeča, kolko so že počrpali za to. Škoda.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice