Betonska korita, s katerimi so pred časom zaprli dovoz stanovalcem blokov v središču mesta, so poskrbela za precej vroče krvi. Sodni postopek o spornem zemljišču teče pred sodiščem, občina medtem pripravlja rešitev za ureditev dovozov.

Prebivalce na Kocljevi ulici v Murski Soboti je že pred leti razburila poteza podjetja Kapion, ki je z betonskimi ovirami želelo preprečiti parkiranje na njihovem zasebnem zemljišču in s tem s tem zaprla dovoz do bližnjih stanovanjskih blokov. 

Zadeve so sicer začasno rešili z dogovorom, da stanovalci na njihovi lastnini ne bodo več parkirali, a se je incident zdaj, pred nekaj tedni ponovil.

Rastoča zbirka betonskih ovir

Spomnimo, da so premik občinskih korit 18. decembra lani izvedli brez ustreznih pooblastil, in ker poziv k vrnitvi v prejšnje stanje ni bil upoštevan, jih je Mestna občina Murska Sobota na stroške podjetja z mestnimi redarji prestavila kar sama. 

A že naslednji dan so se na istem mestu pojavile nove ovire. V podjetju so blokado celo okrepili z večjimi betonskimi objekti, ki pa jih občina ni mogla več odstraniti, saj te niso bile njena last. 

Vodstvo družbe je ukrep utemeljilo z varovanjem svoje lastnine. Po njihovi oceni je v Murski Soboti vse manj parkirnega prostora, z zapiranjem parkirišč pa naj bi ljudje vse pogosteje parkirali tudi na njihovem zemljišču. 

»Zato smo na začetku naredili rampo in se dogovorili, da se stanovalci na Kocljevi lahko vozijo po tej poti,« je povedal Boris Benko, eden od družbenikov v podjetju Kapion, ki pa ugotavlja, da se dogovor ni obnesel: »V preteklosti se je že dogajalo, da so ljudje na silo želeli parkirati pri nas in so tudi večkrat zlomili rampo. Prav tako sčasoma ni bilo več kontrole nad tem, kdo se vozi po tej poti in kdo ne, seznama stanovalcev, ki parkirajo in se vozijo tu mimo pa nisem dobil, čeprav sem za njega zaprosil.«

Po pojasnilih Fise, upravitelja tamkajšnjih stanovanjskih blokov, že dve leti poteka neformalni postopek za ureditev spornega zemljišča, vendar kot kaže, prepočasi. 

»Bil sem pripravljen počakati, da se določi terminski plan, kako urediti to pot, oziroma kje jo urediti, pa ni bilo posluha. Zato smo sklenili, da pot zapremo,« je dejal Benko, ki stanovalcem svetuje ureditev drugega vhoda oziroma dostop s strani Doma Tehnike ali Vrtne ulice.

Težave s koriti so seveda povzročile precej negodovanja na Kocljevi ulici, zato smo se z vprašanji v zvezi z dovozom oziroma spornim zemljiščem zdaj obrnili neposredno na Mestno občino Murska Sobota. Zanimalo nas je predvsem, ali so že stekli konkretni pogovori oziroma kako nameravajo ukrepati.

Proračunska sredstva za ureditev dovozov

Kot pojasnjujejo pristojni, je problematika določitve pripadajočih zemljišč na Kocljevi ulici, ki spadajo k posameznim večstanovanjskim objektom oziroma skupaj več objektom, predmet sodnega postopka, ki poteka pred pristojnim Okrajnim sodiščem v Mariboru.

Bodo pa, kot kaže, poskrbeli vsaj za nemoten dostop do tamkajšnjih stanovanjskih stavb.

»Mestna občina Murska Sobota v skladu s svojimi pristojnostmi pripravlja celovito rešitev za ureditev dovozov na območje večstanovanjskih objektov na Kocljevi in Vrtni ulici,« so zapisali v soboški občini. 

Ob tem zagotavljajo, da bodo v ta namen v letošnjem proračunu zagotovili tudi ustrezna sredstva. 

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ob tem zagotavljajo, da bodo v ta namen v letošnjem proračunu zagotovili tudi ustrezna sredstva.

Čudovito, občinska sredstva, ki bi jih nujno potrebovali drugje bodo trošili za reševanje problemov, ki so jih sami ustvarili. Sam se si zadevo ogledal in ugotovil, da lahko na to zemljišče brez problemov prideš z avtom ali tovornjakom z Vrtne ulice. Ali gospodi to ni zadosti? Zakaj bi zdaj delali nov dovoz od doma Tehnike mi ni jasno. Naj si ga napravijo s svojim denarjem.

Zavedni (nepreverjen)

PREKMURSKIM SLOVENCEM. PROSLAVA..
LAŽNIM MADŽAROM , KI SO SLOVENSTVO ZATAJILI DESETINE MILJONOV EVROV!?

Predstavili rezultate Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2017–2020

http://lendavainfo.com/predstavili-rezultate-programa-spodbujanja-gospo…

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ob tem zagotavljajo, da bodo v ta namen v letošnjem proračunu zagotovili tudi ustrezna sredstva.

Čudovito, občinska sredstva, ki bi jih nujno potrebovali drugje bodo trošili za reševanje problemov, ki so jih sami ustvarili. Sam se si zadevo ogledal in ugotovil, da lahko na to zemljišče brez problemov prideš z avtom ali tovornjakom z Vrtne ulice. Ali gospodi to ni zadosti? Zakaj bi zdaj delali nov dovoz od doma Tehnike mi ni jasno. Naj si ga napravijo s svojim denarjem.

Gost 12345 (nepreverjen)

Pametno ,naj obcina poskrbi za dovozno pot. Ce ima obcina beton za ploscadi naj tudi tukaj uredi dostop do omenjenega bloka. Itak pa bi se to moralo resevati ze ob gradnji oz.ob izdaji gradbenega dovoljenja . Ce so takrat spregledali naj urejajo sedaj. Vsak naj upravlja svoj posel ,upravna enota ,obcina in tudi upravnik. Nakoncu koncev vsi dobivajo place.

Marko - markec (nepreverjen)

Te pa pišete kak občina trdi da je zadosti parkirnih mest v Soboti. Zdaj pa te vidimo, da so največji problem stanovalci M. Sobote ker bi se vsak rad pripeljal do vhodnih vrat ali pa celo na posteljo. E vidite namesto ka ste sobočanci delali tisto drvarnico pa nekšo plažo, bi raje napravili v centri Sobote veliko podzemno garažo pa bi iz tega bila neka korist za vse prebivalce M. Sobota glede na to da vsaka družina ima najmanj dva avta. Sobota pa je seveda
40 let zadaj. Ne boste verjeli leta 1989 je bilo v Soboti več parkirišč kot sedaj ko smo 2019. Občinari pa tako vneto trdijo da je v soboti parkirišč preveč PAMET V ROKE.

ritika (nepreverjen)

Boukše ekspano kak parkirišča!

. (nepreverjen)

Občina je naša dajte nam parkiranje.
Ščejo zaostriti situacijo s parkirišči, da bo nekdo lažje zazidal garažno hišo da bo del plače šel tudi za njih.

nategnik (nepreverjen)

Občino pa ščejo nategniti!

Lepec (nepreverjen)

To nima nobene veze, glavno da bo Nafta zmagovala!!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakaj zavajate ljudi. Stanovalci stavbe zraven zgradbe Pomurke lahko pridejo na svoje dvorišče z Vrtne ulice. Tile betonski bloki so zaprli samo bližnjico.

Pokrvač (nepreverjen)

Sran vas bilo, ka van trbej postavlati betonska korita ka nemate zadosti kulture. Naj se van po glavi vozijo če de van to pasalo. Parkerali bi na tujij dvoriščaj, avtoje pujščate pri trgovinaj na invalidskij mestaj, vozili bi se malo nej notri v trgovine, vse bi radi šenki,..... Intelekt lujdi je fejst spadno. Ne pravin ka so vsi tak, ali preveč vas je takšij

vlado pok

Tudi problem na ulici Št, Kovača pri vrtcu bi morala ukrepati občina, občina v sedanji garnituri je BREZOBI TIGER , podpira posameznike ne pa večino občanov ki so prizadeti za odvzem njihovega premoženja !

miicika (nepreverjen)

RAZLASTITEV, MILOŠČINA,,,,, TAK BO...

Bubi h7 (nepreverjen)

Zakaj si ne zrihtajo stanovalci, služnostne poti? Se lahko potem pobriše pod nosom z betonskimi ovirami, saj ga lahko potem stanovalci tožijo za kršenje le te.

Picekk (nepreverjen)

Ne na pamet. Kakšno knjigo vzemi v roke.

In reply to by Bubi h7 (nepreverjen)

Dummi (nepreverjen)

Služnosti ni mogoče dati iz več razlogov:
1) to ni edini vhod na parkirišče. Pravzaprav je po urbanističnem načrtu mišljen tisti vhod na Vrtni.
2) Na poti pred Kocljevo 16 je mišljeno, da se bo gradila garažna hiša - verjetno se bo gradila poslovna stavba, ampak poti pa zagotovo ne bo
3) Služnost je mogoče zahtevati s tožbo najkasneje v 30 dneh, ko je bil prehod moten. Leta 2014 ni nihče tožil lastnika v 30 dneh. Potem začne rok teči znova in se lahko zahteva šele v 10 letih mirne rabe.
4) "Parcela" dejansko sploh ni parcela, ampak streha garažne hiše. Najkrajša javna pot, ki je merilo za služnost vodi iz Vrtne in ne Kocljeve.

Edina firma, ki ima DEJANSKO vpisano služnost že sedaj je ABANKA za namen posebnih transportov. Lastnik je dal to služnost neodplačno in prostovoljno na zahtevo ABANKE.

In reply to by Bubi h7 (nepreverjen)

Picekk (nepreverjen)

Bravo. Končno en strokoven in argumentiran odgovor.

In reply to by Dummi (nepreverjen)

Dummi (nepreverjen)

To je iz pravnega mnenja dr. Vrenčurja, iz Pravne fakultete v Mariboru. Pravno mnenje je bilo narejeno napram morbitnim upravičenjem kogarkoli iz Kocljeve 10, Kocljeve 12, Kocljeve 14, Vrtne 6 in Vrtne 8. Ugotovljeno je bilo, da nihče nima nobenih upravičenj, na kakšni koli zakonski podlagi. Prgledana je bila veriga pogodb za vse deležnike (20+ pogodb) vse nazaj do temeljnega kamna.

In reply to by Picekk (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

1) to ni edini vhod na parkirišče. Pravzaprav je po urbanističnem načrtu mišljen tisti vhod na Vrtni.

Ne vem kako lahko kdo sploh zahteva služnost, če ima neoviran dostop z Vrtne ulice. Vzemimo, da imam svoj dostop k hiši z javne ceste, a je pot preko sosedove parcele 10 metrov krajša. A imam zdaj pravico zahtevati služnost na sosedovi parceli?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice