Odpadne vode iz čistilne naprave v Trnju onesnažujejo potok Črnec, kar po ugotovitvah občine Velika Polana ogroža njihov vodni vir in celo vodno zajetje Gaberje. V občini Črenšovci pravijo, da izvajajo vse potrebne ukrepe in da ni razloga za paniko.

Pred dnevi so občani pristojne v lokalni skupnosti opozorili na neznosen smrad in močno obarvano vodo v potoku Črnec.

Onesnaženje prihaja iz čistilne naprave, ki se sanira

O stanju se je na terenu prepričala Petra Hozjan z medobčinskega inšpektorata, ki je ugotovila, da do onesnaženja potoka prihaja med mostom v Trnju in Imrejevim mlinom, kjer ima iztok v potok čistilna naprava Trnje.

Pristojni so zadevo prijavili policiji, velikopolanski župan Damijan Jaklin pa je z dopisom pozval županjo Vero Markojo iz sosednje občine Črenšovci, da naj v občini nemudoma ukrepajo in sanirajo čistilno napravo. 

Županja je Jaklinu odgovorila, da je sanacija čistilne naprave v Trnju v fazi izvedbe, nastala situacija pa da je posledica sušnega obdobja, kar vpliva na majhno količino vode v potoku. Ob tem je zagotovila, da so v občini sprejeli vse ukrepe, ki bodo prispevali k izboljšanju situacije. 

Sosednjo občino celo občinski svet pozval k ukrepanju

Občina Velika Polana z odgovorom ni bila zadovoljna. O onesnaževanju so obvestili vse pristojne organe, od inšpektorata, agencije za okolje, do ribiške družine in zavoda za varstvo narave.

Župan Jaklin je celo sklical dopisno sejo občinskega sveta, kjer je o problematiki seznanil svetnike, na seji pa so sprejeli sklep, v katerem občina Velika Polana od občine Črenšovci zahteva, da slednja komunalno vodo v času sanacije čistilne naprave zbira v zadrževalniku in jo vozi v ustrezno čistilno napravo, ki ima okoljevarstveno dovoljenje.

Prav tako naj črenšovska občina takoj in na lastne stroške izvede čiščenje struge potoka Črnca ter v času nizkih pretokov na potoku odpadne komunalne vode vodi po tlačnem vodu do reke Mure. 

VIR: Zapisnik o opravljenem ogledu

Po mnenju Jaklina sta ogrožena vodna vira

Kot je dejal Jaklin za Sobotainfo, onesnažena voda teče mimo vodnega vira občine Velika Polana in celo zajetja Gaberje, ki predstavlja vodni vir za celotno upravno enoto Lendava.

Markoja: Izvajamo ukrepe, ki nam jih je naložil inšpektor

Markoja odgovarja, da izvajajo vse ukrepe po ustni odločbi okoljskega inšpektorja, ki si je stanje ogledal na terenu.

»Inšpektor si je ogledal potek sanacije čistilne naprave in iztok odpadne vode v potok Črnec in občini izdal ustno odločbo, v kateri je naložil ukrepe. Delamo s ciljem, da čim prej zagotovimo čisto vodo,« zagotavlja županja Črenšovcev.

Kot je še pojasnila za naš portal, je problematična čistilna naprava v Trnju že leta onesnaževala in je v fazi sanacije, a da gre za veliko investicijo, še pred tem pa so v občini sanirali čistilno napravo v Bistrici, ki je bila ravno tako nujno potrebna prenove.

Jaklin pravi, da onesnažena voda ogroža vodni vir. Markoja trdi, da Črnec v tistem pasu sploh ne teče.

Kakšen bo epilog?

Po besedah županje ni razloga za delanje panike in drame. Prav tako po njenih besedah ne drži, da bi bila ogrožena vodna vira v Veliki Polani in Gaberju, saj potok Črnec ne posega v njuni vodovarstveni pas.

Jaklin je sicer v imenu občine Velika Polana ponovno z dopisom pozval črenšovsko občino, da naj takoj prekinejo z neposrednim izpuščanjem fekalnih voda iz čistilne naprave v Trnju v potok Črnec. Markoja nam pa je potrdila, da bodo mulj iz čistilne naprave odstranili v ponedeljek, 19. julija. 

Komentarji (4)

Jao (nepreverjen)

Tu je dobra ideja gda maš vodni vir par km za čistilno napravo. Domačini se verjetno toga niti ne zavedajo kakšo vodo pijejo. Ka bi se pa priključili na lendavski vodovodni sistem so se pa z vsemi štirimi upirali.

Rotschild (nepreverjen)

JAKLIN SVAKA TI ČAST DA SE BORIŠ PROTI TEM SKORUMPIRANIM HINAVCEM KOT JE TALE makoter...
makoterjeva ti boš še dobila svoje!!!

Rotschild (nepreverjen)

Sorry, san mislo tole markojo, to pokvarjeno zlonamerno nečloveško pras. co!

In reply to by Rotschild (nepreverjen)

Janko21 (nepreverjen)

Črensovski NSi de vse rejšo!

Starejše novice