Vir: arhiv Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Septembra letos je minilo 100 let od rojstva akademika, profesorja Ludvika Gyergyeka. Ob tej priložnosti bodo v četrtek, 24. novembra, z začetkom ob 15. uri na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pripravili spominsko srečanje.

V sklopu spominskega srečanja bosta upokojena profesorja, profesor Nikola Pavešić in profesor France Mihelič, ki sta s profesorjem Ludvikom Gyergyekom mnogokrat sodelovala, predstavila življenje in delo pomembnega strokovnjaka ter znanstvenika.

Bogata zapuščina profesorja Ludvika Gyergyeka

Ustvarjalno delo Gyergyeka se je vselej dotikalo najbolj aktualnih problemov s področja elektroinženirstva, predvsem s področja sistemov, avtomatike, kibernetike in računalništva.

Zasluga za novo smer študija

Profesor Ludvik Gyergyek je bil zaslužni profesor takratne Fakultete za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Ljubljani. Prav tako je ustanovil Katedre za sisteme, avtomatiko in kibernetiko, mnogo let je bil tudi njen predstojnik.

Na visokošolskem študiju je uvedel smer avtomatika in jo vpeljal tudi na podiplomski študij. 

Bil je redni profesor naslednjih področij: teorija vezij, teorija o sistemih, teorija informacij in statistične metode. 

Pisatelj in cenjeni mentor

Gyergyek ni deloval samo kot profesor, svoje znanje je zlil na list papirja in znanstveni skupnosti prispeval osem učbenikov. Njegovo mentorsko delo je izjemno obsežno, saj je vodil več kot 200 diplomantov in 85 diplomantov magistrskega študija.  

Pod njegovim mentorstvom je naziv doktorja znanosti pridobilo 54 kanditatov, od katerih so bili nekateri tudi iz tujine (Indija, Egipt, Mehika in Združene države Amerike).

Bil je stalni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Slovesnost v krogu akademikov

Spominskega srečanja se bodo udeležili predstojnik Katedre za sisteme, avtomatiko in kibernetiko Igor Škrjanc, profesor Nikola Pavešić, profesor France Mihelič, profesor Peter Šega in izredni profesor Simon Dobrišek. Ob slovestnosti bodo namenili nekaj besed o pomembnem delu Ludvika Gyergyeka. 

Obiskovalcem bo predstavljeno življenje in delo Ludvika Gyergyeka, pri tem bodo izpostavljeni njegovi največji dosežki in napredki, ki jih je doprinesel področju avtomatike. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice