Pandemija koronavirusa je vplivala tudi na spolno nadlegovanje v času nočnega življenja. 

Območja nočnega življenja, ki vključujejo bare, klube in restavracije, predstavljajo priložnosti za različne oblike nasilja, ki so pogosto pogojene z zlorabo alkohola, tako s strani storilca kot tudi žrtve. 

Spolno nadlegovanje v času nočnega življenja

Na teh območjih spolno nadlegovanje še ni raziskano in predstavlja sprejemljivo obnašanje, ki je del splošno sprejete kulture območji nočnega življenja.

Raziskava spolnega nadlegovanja v času nočnega življenja na območju Pomurja kaže, da se (mladi) Pomurci tako v domači regiji, kot drugod po Sloveniji, udeležujejo različnih dogodkov v času nočnega življenja in so posledično lahko žrtve različnih oblik spolnega nadlegovanja.

Dejanja spolnega nadlegovanja v grobem vključujejo izkazovanje neželene spolne pozornosti, dajanje neprimernih komentarjev, prikazovanje vsebine povezane s spolnostjo kot tudi neželeno dotikanje in ponavljajoče prošnje za spolni odnos, kar v skrajnih primerih lahko rezultira s poskusom ali storitvijo posilstva. 

Zaradi pandemije so se zabave preselile v zasebne prostore

Obstoječi podatki o številu incidentov spolnega nadlegovanja predstavljajo le vrh ledene gore, saj žrtve le-tega ne prijavljajo pristojnim organom, kar vodi v pojav temnega polja neprijavljene kriminalitete. Na slednje vpliva tudi pojav pandemije covid-19 in spremljajoči varnostni ukrepi, ki so povzročili, da so se zabave mladih preselile z javnih prireditev in lokalov v zasebne prostore. 

Spolno nasilje na zasebnih zabavah pogosteje ostane skrito

Nasilje v intimnih je krogih manj prijavljeno in pogosteje ostane skrito.

“Ali je žrtev sram ali pa se boji povedati, da je sama kršila določene ukrepe in se s tem izpostavila,” pravi Katja Eman, ki je sodelovala pri raziskavi spolnega nadlegovanja v času nočnega življenja na območju Pomurja. 

Žrtve večinoma molčijo

Spolno nadlegovanje predstavlja eno izmed oblik spolnega nasilja vendar je pogosto kot oblika le–tega zapostavljeno in spregledano. Velika večina vprašanih je bila na območjih nočnega življenja izpostavljena bodisi verbalnemu, neverbalnemu ali fizičnemu spolnemu nadlegovanju. Žrtve o spolnem nadlegovanju bodisi zaradi sramu, nespominjanja dogodka, samoobtoževanja, strahu pred storilcem, obsojanjem okolice ali dejstvom, da jim nihče ne bo verjel največkrat, ne govorijo z nikomer. Prav tako pa glede tovrstnih dogodkov ne podajo uradne prijave. 

Alkohol pomemben dejavnik

Udejstvovanje v nočnem življenju – obiskovanje lokalov in zabav, kot ena izmed glavnih prostočasnih aktivnosti mladih, ne predstavlja zgolj zabave, temveč lahko vodi v pojav različnih zdravstvenih in socialnih tveganj. Uživanje alkohola v času udejstvovanja v nočnem življenju predstavlja pomemben dejavnik, ki postavlja posameznike v nevarnosti viktimizacije zaradi spolnega nadlegovanja.

Spolno nadlegovanje pri posameznikih, ki so bili nadlegovani, povzroča občutek strahu in vpliva na zmanjšanje občutka varnosti kar vodi v omejevanje družbene udeležbe zaradi izogibanja krajem, situacijam ali storilcem spolnega nadlegovanja.

Pri raziskavi spolnega nadlegovanja v času nočnega življenja na območju Pomurja sta sodelovali Tinkara Bulovec in Katja Eman.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JJ2020 (nepreverjen)

Kakšno nočno življenje?

Slo (nepreverjen)

CŪCA TRŪCA, CŪJCEK NŪCA.
POSILSTVO SPLOH NE OBSTAJA.

In reply to by JJ2020 (nepreverjen)

(nepreverjen)

Zdaj pa pomisli na to, da ti nekdo posili hčer/sestro/msmo. Kaj bi mu naredil? Posilstvo še vedno nebi obstajalo?

In reply to by Slo (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Tej bunker je baje v samostojnoj akceje zavzela danes preminula 101 letna narodna herojka Adreana Družina zvana Olga. Za nagrado nak be jo pri rosnih 44 letih upokojili in je 56 lejt vlejkla mastno borčevsko penzijo. No še pred penzijof je baje spakevala na ono stran zajetno število slovenk in slovencev , med njimi so bili tudi otroci. 😥😭

Ne na pamet... (nepreverjen)

Debil.
Baje je za tebe verodostojen podatek???

In reply to by bonge (nepreverjen)

kukavica (nepreverjen)

pa še par tvojih fašo kolegof taljanskih, hrvaških pa švabskih. Ti bi na njenon mesti z župnikon mein kampf lizo, znamo tau, nikoga ne zanima.

In reply to by bonge (nepreverjen)

revival (nepreverjen)

Zakoj njemi minuse davlete če je pa istino napijso!!!!???? Navadne ovce brez karaktera ste tu najbole aktivne z minusami, v glavi pa NIKA!

In reply to by bonge (nepreverjen)

Z72 (nepreverjen)

Pa dobro, van pisunon se je čisto odpelalo?

Ite pisat biografije od murinih rezervistov rajši, to več nema forme

Bombo. . (nepreverjen)

Raziskava o spolnih zlorabah.
LEPO VAS PROSIM.
GDO PA FINANCIRA TAKŠNE RAZISKAVE.

nescefali (nepreverjen)

vsi znamo što je največji nadlegovalec mladih kelnarc v MS. neje nikšna skrivnost, še bil je obsojeni, so ga vlačili po novinaj ampak še vseeno se "beltinčar" Vasilije Štefić Vaso vozi okole gostilne do gostilne in preži na nedužne.

realnoo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

in ka je zdaj tu naraube? Saj pa fajn ce tu pa tan kaksno mlado kelnarco prasne. Ce odis po gostilnaj hitro opazis kak so ene sexy in na pau gaule strezejo. Te ze s svojim izgledom pravijo "prasnk me" :)
Zdaj pa ce v dani situaciji scejo ali nescejo je njihov problem! Mi moski smo vedno za akcijo:)

In reply to by nescefali (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Ti si realen idiot! Ja idiot si. In idiot bos osto.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Spolno nasilje nad ženskami je samo 30% ostalih 70% je pa izmišljenih ali namišljenih ženske so dan danes psihični manipolatorji,en pregovor pravi da je ženska še vraga prevarala.

Olosh (nepreverjen)

Ti? Ti si še pa veksi idiot od ovoga zgoraj. Jebeni omejenci. Fuj.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Prvo navuče a onda stane...Kdo je zdaj kriv?

dr (nepreverjen)

Nadlegovanje novinarja, članek brez vsebine, brez dogodka, samo nakladanje in ponavljanje istih fraz. Verjetno je plačano po številki črk, te so pa same floskule brez vsebine.

prebolel KORONO (nepreverjen)

KAJ JE SPOLNO NADLEGOVANJE ????? Tudi če sodelavko malo pobožan po riti je to nadlegovanje ??? Pa nigdar mi ne pravi nič samo me lepo pogledne in se nasmeji, pa ideva vsak za svojim delom.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice