Šole so z današnjim dnem ponovno oživele. Učencem prvega triletja so se po štirih mesecih pridružili še ostali učenci. Zanimalo nas je, ali jim je ljubše izobraževanje od doma ali v šoli?

Zelo težko je delati doma, ko si sam. Učiteljev ni, da bi ti razlagali, ko kaj ne razumeš, uvodoma pravi Vita Klanfar iz OŠ Beltinci. 

»Šolanje od doma ima to prednost, da si lahko snov sam razporediš in daš prednost določenim predmetom, kjer je snov zahtevnejša, šolanje v šoli pa ima prednost, da ko ti učitelj razlago poda, si jo nekako bolj zapomniš in je lažje,« pove osnovnošolec Samo Brümen. 

A večina osnovnošolcev se strinja z mnenjem Lana Koheka, ki pravi, da je »boljše šolanje od doma, ker potem lahko spiš dlje, pa tudi čas si lahko sam razporediš, kaj boš kdaj delal.«
 

Manko v znanju pri osnovnošolcih

Učenci so v času šolanja na daljavo sicer resda pridno prepisovali vso snov v svoje zvezke, a utrjevanja je bilo bolj skopo. 

»Učenci so si večino snovi, ki je bila podana preko spletnega izobraževanja, prepisali, nekaj učencev se je snov tudi učila, za večino učencev pa bo potrebna ponovna obrazlaga, obnovitev, utrditev snovi. Manko nedvomno je,« pove ravnateljica OŠ Beltinci Matejka Horvat.

»Zdaj bo potrebno utrjevanje, pa še nova snov je za vzet. Tako da bo težko to nadoknaditi. Ampak so učenci obljubili, da bodo pridni in bomo mi to vse nadoknadili,« meni učiteljica Majda Gjerek. 
 

Šole ponovno izvajajo praktični pouk

Poleg dijakov zaključnih letnikov, so se v šole vrnili tudi tudi dijaki, ki so vključeni v programe nižjega poklicnega izobraževanja. Tako so danes po dolgem času odprle vrata šolske delavnice, kuhinje, šolski frizerski saloni. 

Vrata v šolske delavnice so za dijake tako odprli tudi na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, kjer izvajajo 5 vzgojno-izobraževalnih programov: strojništvo, elektrotehniko, lesarstvo, oblikovanje in računalništvo. A v času epidemije, ko je bila šola zaprta, nekateri dijaki niso ostali doma. Pridno so pridobivali praktična znanja pri delodajalcih.
 

»Eni so imeli praktično usposabljanje pri delodajalcih. To je bilo možno izvajati tudi v času epidemije. Se pravi praksa pri samih delodajalcih izven šolskih prostorov je bilo možno zagotoviti, medtem ko do danes prakse v šoli nismo smeli izvajati.« Ludvik Sukič, ravnatelj Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. 

Kakšno znanje bomo lahko zagotovili?

Velik manko v praktičnem znanju pa bodo imeli predvsem dijaki gostinskih izobraževalnih programov, ki v času epidemije in zaprtja šol niso mogli opravljati prakse.

»Dijaki, ki so danes v drugem letniku, lani niso imeli prakse, letos  je do zdaj niso imeli, pa če je to triletni program, kako bo to na koncu, kakšno znanje bomo lahko zagotovili,« se sprašuje ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Dušan Erjavec.


S tem ko so se danes vrnili v šolo, učitelji, dijaki in ravnatelji upajo, da bodo učenci čim prej lahko nadoknadili zamujeno. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Minevra (nepreverjen)

Zdaj so tak dugo fraj bili ka ja nej problem če do 12 vr na den v šoli do konca šolskega leta

12345678 (nepreverjen)

No koncno, ucitelji si koncno koncali pol letni dopust. Za mojiva dva sovascana ka sta kao ucitelja san ze mislo ka sta odprla svojo obrt, glede na to ka... rajse mo tiho, samo neven gda zaboga sta lejko te mela pouk na daljavo, najverjetne sta deco zvecer polnoce gor bidila pa se...

Sam doma (nepreverjen)

Od teh ka se zaj vcijo do tak samo 10 mogoče ostalo v tun pokliči.

Starejše novice