Odprtje jubilejnega lova s sokoli v Pomurju predstavilo vrsto zanimivih ptic ujed.

Minulo soboto so Sokolarsko društvo Pomurja, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed ter Zavod za turizem in kulturo Beltinci na dvorišču beltinskega gradu pripravili deseto, jubilejno odprtje lova s sokoli oziroma pticami ujedi.

Tokrat so prišli sokolarji iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije in Irske. Šlo je torej za mednarodno druženje sokolarjev, ki so svoje ptice ujede predstavili številnim obiskovalcem, med katerimi je bilo največ mladih. 

Prelomno leto

Letošnje leto za slovenske sokolarje predstavlja prelomnico, saj je sokolarstvo v Sloveniji znova uzakonjeno kot legalna oblika lova in tako počasi znova zaseda mesto, ki mu je v preteklosti že pripadalo. Številna zgodovinska pričevanja namreč kažejo, da se je sokolarstvo razvijalo tudi na slovenskem ozemlju. 

Lov s ptico ujedo je zahtevna oblika lova, ki hkrati predstavlja ohranjanje kulturne dediščine in tradicionalnih vrednot ter povezanost človeka z naravo. Njegova primarna strategija je tesno povezana z vzpostavitvijo in ohranjanjem biološke pestrosti v naravnem okolju.

V srednjem veku je sokolarstvo v Evropi doživelo velik razcvet. Začeli so tako z lovom nizkega leta s kragulji in skobci kot z lovom visokega leta s sokoli. Tudi v arabskem svetu ima sokolarstvo večtisočletno tradicijo, saj sega v obdobje Babilona. Danes tako kar 50 odstotkov sokolarjev prihaja z Bližnjega vzhoda.

Na lov s pticami ujedami kar 25 sokolarjev

Slavnostna govornica na odprtju desetega lova s sokoli v Pomurju je bila predsednica Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed Vilma Alina Šoba, medtem ko je predsednik Sokolarskega društva Pomurje Dragan Zemljič predstavil ptice ujede. 

Letos se je v Beltincih in okolici na lov podalo 25 sokolarjev s svojimi kragulji, skopci, različnimi sokoli in drugimi pticami ujedami. Med posebej zanimivimi pticami je tokrat bil ameriški kragulj, iz Hrvaške, natančneje Poreča pa nas je obiskal tudi sokolar Hari Herak s planinskim orlom in sovo uharico.

Udeležence dogodka so sicer pozdravili še direktorica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci Ela Horvat, župan občine Beltinci Milan Kerman ter predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, med gosti pa se je znašel tudi Gary Timbrell, predstavnik za sokolarstvo IAF v Bruslju. 

Ta je pohvalil organizatorje, ki srečanje pripravljajo že deset let, in obenem poudaril, da se sokolarstvo uvršča na seznam kulturne dediščine UNESCO.

Zaključili s fazanovo juho

Priložnost so pospremili s kulturnim programom, v katerem so nastopili Prekmurski rogisti in skupina Gallenberg Vaganti, ki igra srednjeveško glasbo. Ob koncu so udeleženci lahko poskusili fazanovo juho, ki so jo pripravili v restavraciji v Grajskem stolpu, dobrote pa so ponujali še Turistično društvo Beltinci in Vinogradniško društvo Beltinci. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Sokoli so pametne in zelo hitre ptice.

Starejše novice