Na soboškem sodišču bi morali danes izreči sodbo v zvezi s kaznivim dejanjem goljufije na škodo Evropske unije ob energetski obnovi splošne bolnišnice Murska Sobota.

Toda zato, ker je eden od obtoženih zamenjal zagovornika, izreka sodbe tokrat vseeno ni bilo. Nov zagovornik, naj bi namreč potreboval čas za pripravo sklepne besede.

Tožilstvo je direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota Bojanu Korošcu, nekdanjemu direktorju podjetja Blisk Borisu Goldinskiju, Ivanu Hercogu in Dragu Štrafeli očitalo, da so pri energetski sanaciji bolnišnice leta 2011 zakrivili kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropske unije. 

Bolnišnica je namreč dobila 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna. Kot piše v obtožnici pa naj bi v kotlovnico bolnišnice vgradili cenejše turbine za kogeneracijo, to je sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo, piše STA.

Vrniti 2,2 milijona evrov

V zahtevkih za plačilo iz nepovratnih sredstev so prikazali, da so vgrajene dražje in te so bile tudi plačane. Tako naj bi nastalo za najmanj 14 tisoč evrov škode, posledica tega pa je bila, da je bolnišnica morala vrniti 2,2 milijona evrov evropskega denarja.

Korošec se je na sodišču zagovarjal, da je ravnal kot dober gospodar, ob tem pa dodal, da je šlo za velik projekt, ki so ga vodile strokovne službe. Kot piše STA je to, da so bile pomotoma plačane dražje turbine opazil šele takrat, ko je videl, da je izvajalec del razlike v ceni turbin poračunal. Po njegovem s tem ni bila oškodovana ne bolnišnica ne kdo drug.

Sabina Mirković z ministrstva za zdravje, pooblaščena za nemoteno porabo evropskega denarja za energetsko obnovo bolnišnice, je na sojenju povedala, da so bile nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila, zato je morala bolnišnica vrniti denar, vendar pa ob tem evropska sredstva niso bila oškodovana.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Malo pouka dragi pisec. Sodba je epilog sojenja. Tako je naslov nesmiseln. Pravilno: Sojenje še vedno brez epiloga.

12345677889 (nepreverjen)

Lopovi vsi v bolnici so lopovi

ertzuio (nepreverjen)

ti pa najvekši.

In reply to by 12345677889 (nepreverjen)

Starejše novice