Tokrat se v sobotnem izletu podajamo na vrh Prekmurja, na Sotinski breg ali Kuglo, kot ji pravijo nekateri.

Sotinski breg je hrib na skrajnem severnem delu Goričkega, ob meji z Avstrijo. S 418 metri nadmorske višine je najvišji vrh Prekmurja ali Prekmurski Triglav, kot mu nekateri pravijo v šali. Med domačini ter turisti iz vse Slovenije je priljubljena izletniška in pohodniška točka, pred kratkim pa je postal tudi nova kontrolna točka Pomurske planinske poti (PPP).

Pot na Sotinski breg

Pot do Sotinskega brega je razmeroma enostavna. Iz Murske Sobote se do Sotine odpravimo skozi Cankovo in Rogašovce. V Sotini v križišču pri gostilni Šbül zavijemo levo na stransko cesto, za mostičkom čez potok pa sledimo smerokazu, ki nas vodi desno. Od tukaj imamo do vrha Sotinskega bregu približno 2 kilometra lahkega vzpona po asfaltni poti.

Stolp s čudovitim razgledom

Na vrhu griča nas pričaka 17-metrski pagodasti razgledni stolp, na katerega se lahko povzpnemo ter uživamo v izredno bogatem razgledu nad Pomurjem in okoliškimi državami. Stolp je bil zgrajen že leta 1997, a ker ni bil primerno zaščiten, je pričel propadati, zaradi česar so ga pozneje zaprli. Leta 2009 ga je Občina Rogašovci ponovno postavila, vendar tokrat s primerno zaščito lesa. Poleg stolpa je na vrhu še vremenska postaja, s katere sporočajo vremenske podatke za Krajinski park Goričko, tri vulkanske skale in stara jablana.

Ne hrib, temveč grič

Čeprav Sotinskemu bregu pavšalno pravimo hrib, gre geografsko gledano za grič. Po definiciji je grič navadno od svoje okolice ob vznožju višji za približno 50 do 200 metrov relativne nadmorske višine. Vzpetina višja od te meje pa se pojmuje kot hrib, a Sotinski breg tej definiciji ne ustreza, saj Sotina leži na približno 257 metrih nadmorske višine, medtem ko je Sotinski breg visok 418 metrov. Onstran soteske reke Ledave, ki priteče iz Avstrije, leži sosednji Serdiški breg, ki je od Sotinskega nižji le za meter in pol.

Kugel, Kugla ali Sotinski breg?

Sotinskega brega se drži tudi ime Kugla. Župan občine Rogašovci, Edvard Mihalič, je med raziskovanjem izvora imena ugotovil, da se tujim gospodarjem Sotinskemu bregu ni zdelo vredno dati svoje ime, zato so mu rekli kar der Hügel oziroma narečno Kogel, kar v nemškem jeziku pomeni grič. Domačini so to ime kar posvojili, a je kasnejša jugoslovanska oblast griču nadela ime Sotinski breg. Prejšnja občinska uprava je nato grič poimenovala Kugla, kar je ravno tako napačno poimenovanje, saj beseda v srbskem jeziku pomeni kroglo, ki pa z gričem nima prav nobene veze. A ime Kugla se je v javnosti ter na spletu precej razpaslo, zato na občini Rogaševci vlagajo kar nekaj napora, da bi v javnosti in na spletu uveljavili ime Sotinski breg.

Izlet izkoristite tudi za lokalne dobrote

Ob vznožju Sotinskega brega stoji tudi oljarna Dajč, ki je znana predvsem po svojem bučnem olju. V družinskem podjetju pridelujejo poleg bučnega olja še razne izdelke iz bučnih semen, kot so pražena semena, semena oblita s čokolado ter semena z raznimi priokusi. Med naravnimi danostmi pa v okolici vsekakor izstopa slatinski vrelec mineralne vode v Nuskovi. Le nekaj metrov od glavne ceste v Nuskovi boste našli urejen in prosto dostopen vrelec vode z izrazitim okusom po železovem oksidu. Voda je seveda pitna, mnogi domačini in turisti pa si z njo napolnijo kakšno steklenico ter vzamejo s seboj.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

fajn je tan, boukše kak na pašmani

Starejše novice