Ob zaostrovanju situacije glede novega koronavirusa, se je oglasil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf, ki vernike poziva k odgovornemu ravnanju in upoštevanju navodil.

Že Slovenska škofovska konferenca je glede na odredbo o prepovedi zbiranja v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 oseb, izdala navodila, da se lahko svete maše v cerkvah, kapelah in drugih zaprtih prostorih naenkrat udeleži do 100 vernikov, vključno z duhovniki, ministranti in pevci.

Poleg tega velja še pravilo, da so lahko drug od drugega oddaljeni meter in pol, isto pravilo pa velja za druge verske obrede, kot so poroke, krsti in pogrebi. Ob tem je do 29. marca odpovedan verouk. 

V cerkev samo eden iz družine

V luči novih ukrepov in navodil, se je oglasil tudi soboški škof Peter Štumpf, ki je na družbenem omrežju pozval vernike k upoštevanju navodil in k molitvi. Obenem je poudaril, da naj v cerkev hodijo zgolj tisti, ki so prepričani v svoje zdravje, priporoča pa navzočnost samo enega predstavnika družine pri sveti maši ali drugih obredih.

"Kdor ni povsem prepričan, da je zdrav na dihalih ali ima povišano temperaturo, oziroma se ne počuti dobro, naj ne hodi nikamor, tudi ne v cerkev. Naj ostane doma!!! Kdor bi izzival Boga z neupoštevanjem navodil, ki jih dajemo tudi škofje, hudo krši peto Božjo zapoved, ki pravi: NE UBIJAJ. Nihče ne more in ne sme izzivati Boga, da od Njega izsiljuje čudež tam, kjer smo najprej mi sami odgovorni, ne samo zase, temveč tudi za zdravje in življenje drugih ljudi. Bog daje svoj blagoslov in pomoč tam, kjer najprej mi sami ravnamo razumno," je zapisal Štumpf na Facebooku.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nikak (nepreverjen)

pa ka ste rejsan zmejšani? če so prepovedane vse prireditve, bi tudi meše mogle biti!!! pa še v zaprejton prostori so.

pejtek (nepreverjen)

Če zapiramo šole potem zapreti tudi cerkve. Najbolj ranljive skupine (starejši) združevati v zaprtem prostoru je neodgovorno. Moliti doma, maše dajte preko interneta ali TVja.

Lakeccc (nepreverjen)

Če se zdaj starci od70 dale ščejo fentat te se lejko v cerkvi fentajo ka dobijo korono viros

Mimobezni (nepreverjen)

Tisti ka v cerkev hodijo so tak nej zdravi. Mentalno mislim.

Debil mmm (nepreverjen)

Dobro, ka je g. škaf lepo definiral kaj zanj pomeni biti zdrav.
V definicijo zdravja se steje tudi dusevno zdravje. Mmm, tega pa ni upal pridodati

License too ill (nepreverjen)

Mamo enoga župnika, hospitaliziranoga. 125 kg. Ni to eden od smrtnih grehov - požrešnost? Pa da ne govorim kak zivcno GRIZE tablete, ki so za pogoltniti. Pa zelodec se mi obraca, ko to dela z Distraneurinom - smrdi ko satan, ta ucinkovina.
Tak, ka za zupnika iti ne pomeni ka si zmesani, bolj to, da si podjeten in uzivac. No, tako pa je tudi vedno v zgodovini cerkve bilo, da so imeli tudi take patrone.
Zanimivo bi bilo, ce bi kdo nasel v Vatikanski knjiznici in objavil kaksnih vseh (nenavadnih) ukrepov so se posluzevali nekdaj v casu kug.

likvi (nepreverjen)

s čim se ti ukvarjaš, nega ti pomoči! Sebe malo pogledni, mogoče boš presenečeni!

In reply to by License too ill (nepreverjen)

Feri. (nepreverjen)

Če hoče dobro ljudem naj dol zapre, na spetni strani napravi mašo v živo in pozove ljudi naj bojo doma in molijo.

Cerkev na nebi… (nepreverjen)

za zdrave, bogate ... ampak za vse Katolicane. Kaj pa zakrament "maziljenje bolnih".

klopv (nepreverjen)

a to velja tudi za ono zalezovalko, ?..

😷 (nepreverjen)

Nej, samo za direktora

In reply to by klopv (nepreverjen)

murska55 ko ji (nepreverjen)

Žal tudi škofija oziroma nekaterae župnije ne vedo ,če so zdrave predvsem takrat ko sami sebe se dajo v javnost npr. Ljubezen z našo Lidijo

murska55 (nepreverjen)

Mislim da to sporočilo velja za tiste vernike ,kateri so in hodijo v cerkev.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice