Na nacionalnem tekmovanju, ki ga je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji na temo volitev v Evropski parlament, je v prvi skupini zmagala prva ekipa Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom Irene Horvat.

Tako so si priborili odhod na mednarodno simulacijo Evropskega parlamenta, ki je potekala 31. januarja v Strasbourgu. Dogodka se je udeležilo 24 dijakov soboške gimnazije, ki letos praznuje stoto obletnico obstoja.

Na simulaciji so bili najprej seznanjeni s projektom Evro šola. Preko kamere so imeli možnost postaviti vprašanje nemškemu poslancu, ki se jim je oglasil iz Bruslja. Večina dijakov je izrazila mnenje, da je članstvo njihove države v EU za njih izrednega pomena, prav tako pa tudi skupna valuta evro. 

"Veliko vprašanj se je navezovalo na Brexit. Zanimalo nas je, kako bo vplival na evropske študente, ki se izobražujejo v Veliki Britaniji. Govorili smo tudi o migracijah in o tem, če sta dva parlamenta res potrebna, saj se nam to zdi potrata denarja. Sledila je predstavitev vseh udeleženih šol iz 23 držav in skupinsko reševanje kviza Eurogame. Vsi člani skupin smo morali biti različnih narodnosti, kar je prispevalo k temu, da so se med nami spletla nova prijateljstva," so zapisali dijaki soboške gimnazije, ki so v Strasbourgu spletli tudi nova prijateljstva.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Na njivo kopati, pomagati starejšim, se učiti spoštljivosti in enakosti, ne pa EU parlament. Tam ne bo zraslo nič, da bi lahko dali v usta.

Starejše novice