Slika je simbolična.
Trajanje karanten pristojni spreminjajo iz dneva v dan. Prve težave so se že pojavile na področju izobraževanja. Tako bo Gimnazija Murska Sobota že izvajala pouk na daljavo.

Po podatkih covid Sledilnika je bilo v petek, 14. januarja v osnovnih šolah v karanteni 1692 oddelkov, to je 31.735 učencev, 515 oddelkov v srednji šoli, to je 12.035 dijakov in 232 oddelkov v vrtcih, kar pomeni 3398 otrok.

Obvestilo učencem

Gimnazija Murska Sobota je učence obvestila, da bo pouk do četrtka potekal na daljavo. Za pojasnila smo se obrnili na ravnatelja Romana Činča.

»Res je, pouk bo za vse oddelke do četrtka potekal na daljavo. Naj izpostavim, da na šoli ni težava v okuženih ampak v karantenah,« pojasni Činč.

Kot je ravnatelj še povedal za Sobotainfo, je ta odločitev padla zaradi velikega števila karanten. Te so predvsem posledica navodil NIJZ, da če je učitelj v stiku 15 minut mora v karanteno. Tako kar hitro v karanteni pristane tudi po pet oddelkov.

»Poglaviten razlog za to odločitev je predvsem v tem, da prekinemo te karantene v tem tednu in stopimo v nov teden v boljšem stanju,« še pravi ravnatelj GMS. 

Karanten se bojijo tudi v osnovnih šolah

Kot nam je v preteklih dneh že pojasnila Violeta Kardinar, ravnateljica Osnovne šole Apače, je velik problem v pravilih, ki jih je zastavil NIJZ.

»Če je učitelj kljub okužbi v razredu, preživel z učenci eno šolsko uro z masko in na primerni varnostni razdalji, to za njega pred kratkim še ni pomenilo karantene. Nedavno pa se je pa teh 45 minut skrajšalo na 15 minut. To predstavlja veliko težavo, ker šolska ura traja 45 minut. Tako smo tudi na Ministrstvu za izobraževanje zaprosili, da bi ta čas ponovno podaljšali,« razlaga Kardinar.

Če gre na primer 8. razred v karanteno, in se je v tem razredu pred tem zvrstilo osem različnih učiteljev, to pomeni vseh osem mora v karanteno. Ti pa seveda poučujejo tudi druge oddelke, še pravi.
 

Težava v odkrivanju okužb

Kot nam je še pojasnil ravnatelj GMS, je težava tudi odkrivanju okuženih, predvsem tistih z omikronom.

»Naj še dodam. Imeli smo primer, ko je bil hitri test negativen. Čez eno uro je ta postal obarvan. Na rednem PCR testiranju je prvi dan bil test spet negativen, kljub vidnim simptomom, in šele čez dva dni je PCR pokazal pozitivno,« še pravi Činč.

Stanje na Gimnaziji Franca Miklošiča

Kako bo potekal pouk na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru, smo povprašali tudi ravnatelja Zvonka Kusteca.

»Ravnokar smo imeli kolegij na to temo, kako bomo s poukom v naslednjih dneh. Kljub nekaj težavam, bo pouk potekal normalno v šoli še naprej. Težave nam povzročajo karantene učiteljev in pa nekaj bolniških. Ta 15-minutni stik zaposlenih bo povzročil veliko težav,« pojasni Kustec. 

Za konec je ravnatelj za Sobotainfo še povedal, da v tem primeru breme za izvajanje pouka v prihodnjih dneh, pada na ramena tistih profesorjev, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gdjjidiwoo (nepreverjen)

PRAVI RAZLOG JE DA SE GRE ZA PREHLAD NATEG IN PREVARO. TO JE PRAVI RAZLOG.

kritik (nepreverjen)

IN KDAJ IN KJE SE NAJ UČIJO ZA ŽIVLJENJE IN BODOČNOST. MALO TU MALO TAM, MALO DOMA MALO V ŠOLI, MALO TV, MALO... KATASTROFA !!!!!!!!

blekota (nepreverjen)

Ravnateli so v bistvi največji krivci, ker so nej znali pritisniti na vlado in se uprejti toj neumnosti glede karanten dece pa celih oddelkov. Takšne oslarije kak so tej karantene še svejt nej vido. In to zaradi navadnoga prehlada v keroga se je ta korona zdaj razvila....

čarni vrag (nepreverjen)

Na koncu se bo resnica vedno pokazala in resnica o koronavirusni politiki se začenja pojavljati. Ko se destruktivni koncepti sesujejo eden za drugim, ne preostane drugega, kot da strokovnjakom, ki so obvladovali pandemijo, rečemo: Tako smo vam rekli. Dve leti prepozno končno spoznate, da respiratornega virusa ni mogoče premagati in da je takšen poskus obsojen na neuspeh. Tega ne boste priznali, ker v zadnjih dveh letih niste priznali skoraj nobene napake, a v zadnjem času je jasno, da vam je skoraj vse, kar ste počeli, klavrno spodletelo, in celo mediji se že trudijo prikriti vašo sramoto.

Pismo izraelskega profesorja ministrstvu za zdravje Izraela

Profesor Ehud Qimron je vodja oddelka za mikrobiologijo in imunologijo na Univerzi v Tel Avivu in eden vodilnih izraelskih imunologov.

Enako velja za Janeza Janšo in za njegov leteči koronacirkus.

Starejše novice