V Splošni bolnišnici Murska Sobota od tega meseca deluje Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo. Razširjena individualna in timska obravnava se osredotoča na otroka in celotno družino.

S 1. januarjem 2019 je vstopil v veljavo nov Zakon o celostni zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. S tem so se prejšnje razvojne ambulante z okrepitvijo timov s povečanjem števila zdravstvenega osebja in drugih strokovnjakov preoblikovale v Centre za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami. 

V razvojni ambulanti s centrom za zgodnjo obravnavo soboške bolnišnice bodo razširjeno individualno in timsko obravnavo nudili zdravnik specialist pediater, fizioterapevt, diplomirana in srednja medicinska sestra, zdravstveni administrator, delovni terapevt, logoped, socialni delavec, specialni pedagog, psiholog in po potrebi drugi strokovnjaki.

S prenovo stare porodnišnice do novih prostorov

Za potrebe razširjene razvojne ambulante so renovirali prostore v pritličju stavbe stare porodnišnice. Tako so na voljo sedaj tri sodobno opremljene ambulante, ki so enostavno in prijazno dostopne tudi za tiste gibalno najbolj ovirane. 

»Zelo pomembna novost, ki ju prinaša novi pristop pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, sta vključitev otrokove družine in multidisciplinarno ter transdisciplinarno timsko sodelovanje pri njegovi obravnavi. Centri oziroma razširjene razvojne ambulante se povezujejo z vrtci, osnovnimi šolami, centrom za socialno delo in drugimi. Tako so vsi deležniki, ki obravnavajo otroka s posebnimi potrebami in njegovo družino, povezani v celoto, ki nudi sistemsko oporo družinam,« pojasnjujejo v soboški bolnišnici.

V Sloveniji je vsako leto v zgodnjo obravnavo na novo vključenih okoli 400 otrok s posebnimi potrebami, skupno pa je take obravnave v predšolskem obdobju deležnih 1200 otrok. V lanskem letu so v soboški bolnišnici v 3.134 obravnavah pregledali 498 otrok in v letošnjem letu, v obdobju januar-junij pa so v 2.129 obravnavah pregledali 377 otrok.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dead three (nepreverjen)

Definitvno najslabša slovenska razvojna ambulanta. Nestrokovna in neprijazna ekipa, na čelu katere so imeli neprijazno in nezainteresirano upokojeno zdravnico. V zadnjih 20 letih delali z nepopolno ekipo brez kančka slabe vesti do otrok. Brez logopeda, pedopsihologa, z samo eno fizioterapevtko, ki je bila priučena in pri kateri so se otroci večino terapije jokali. Edino denar zavarovalnice je motiv, nikakor želja po razvoju otrok. Še naprej bodo starši vozili svoje otroke na Ptuj in Maribor. Žalostno!

GOTOVI SMO (nepreverjen)

Je že fajn če kaj poskušajo na novo, samo moje mnenje je da to kar imajo delajo tako kot je potrebno. Tu mislim predvsem normalna dostopnost do specialističnih ambulant, ker to kar se dogaja glede čakalnih vrst ne moreš verjeti, da je to možno v tej jebeni državi. Ko moraš naprimer čakati na specialistični pregled pri kardiologu, ne boste verjeli, skoraj 3 leta in podobne čakalne dobe so skoraj povsod. Zdaj pa mi naj nekdo pri zdravi pameti pove, da ta ki čaka na pregled pri kardiologu 3 leta zaradi bolezni srca, ta pregled sploh dočaka, če pa že dočaka kako se mu zdravstveno stanje v tem času poslabša. Če bi mi bili pravna država - pa nismo, je to po KZ povzročitev smrti iz čiste malomarnosti in ve se točno odgovornost z imenom in priimkom od pred. vlade Šarca niže po funkcijah. Ne bom rekel, da je kriva samo bolnišnica, je pa ena od sokrivcev.

Ka te briga (nepreverjen)

Prvo naj v toj bolnici menjajo osebje za bolj sposobne lidi ale pa izučijo trenutne kak se kaj dela. Nej pa ka prideš ta pa mora sestra iti po sodelavko katera prav tako nema pojma kak ti naj pomaga. Na konce pa cejla konferenca 3h sester glavne sestre pa doktora se zdira drug prek drugoga... Vsem pod prisilo bonton v roke pa naj se vedenja nafčijo.

bolnišnica na … (nepreverjen)

tou kak praviš me spominja na serijo naša mala klinika...haha

In reply to by Ka te briga (nepreverjen)

Sploh ne zaupat ... (nepreverjen)

mm = medicinski mafijci

In reply to by Ka te briga (nepreverjen)

Kar ena (nepreverjen)

Vse fajn, ampak odnos osebja do otrok katastrofa!!!!!!!!! Pa nejsan mamica kera bi bila pretirano haklava al gda ti dejte tak joče ka misleš ka ga kolejo pa ga nite ne probajo pomirite vej naj kar joče se malo zamisliš. Sploj odnos dr. Kosove je groza od groze!!!In kak te nekše takšen pristopi do otroka s posebnimi potrebami?! In šolani pediatri bi vendar mogli znati kak se z deco dela, če pa nemate volje do dela pa ite menjajte službo, neje za vsakoga delo z lidmi!

. (nepreverjen)

Neje to center za zadnjo obravnajo? Ni napaka?

Lp890 (nepreverjen)

Najslabša bolnica na svetu. Sranje od sranja. Tu delajo takšni ka drugje ne dobijo zaposlitve. Šninkeri zaostali. Koliko ljudi ste že zajebali nesposobneži. Sramota

ge neman navoule (nepreverjen)

ge neman navoule z bolnišnico ka san še nej tan ležo oz, bil sprejeti...tak ka...

100-100 (nepreverjen)

V bolnici se nešterni fejst mantrajo ka prpelajo te programe v Prekmurje. Ka vo vidi pa bi nešterni rajši vidli ka bi se z svojo deco vozili v Maribor, Ptuj , Celje ali pa cilou v Lublano. Znate tan je fse super-lidge so prijazni, nosijo te po rokaj, nega čakanja, gesti ti dajo ešče posebi če si Prekmurec dobiš bograč. Taksi te prpela, domou odpela, nej trbe plačati parkirnine. Naša mala klinika ona je pa tak tak tu srečaš na kapiji fčasik edno receptorko pa varnostnika šteri ti pravi -zemi listek pa avto vo prpelaj , či nej boš plačo. Te okoli blodiš ka nevejš prečitati ge kaj majo , či šteroga kaj pitaš te te nadere na Vogrkon jeziki, Srpskon , Šiptarskon. Ja, ja tak je -samo tak je v nešternij betežnij glavaj šterin nemre pomagati nišče-mogoče samo dr. Lopatovič ali Lopatovička.

Dead three (nepreverjen)

Ta program imajo že desetletja in ga maksimalno zanemarjajo v škodo otrok in seveda v dobro bolnišnice (poraba sredstev na drugih področjih). Niso se trudili, da bi ga pripeljali v Prekmurje. Se pa trudijo, da bi ga obdržali, saj nenazadnje prinaša kar lep prihodek v skupni proračun bolnišnice. Zato pa smo hodili na Ptuj in Maribor.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Mogoče je do zdaj takša bila-kak za koga. Zdaj ga kelko ge znan vodi nova doktorca, za štero pa valda nete pravili ka je nej v redi.

In reply to by Dead three (nepreverjen)

Hope (nepreverjen)

Saj neje fora v programi. Vah kar se toga tiče zakon fala baoge. Fora je v osebji. Mislin ka ti nebi blo fajn če bi se do tebe oz še huje do tvojga diteta tak obnašali. Zamisli si ka maš dejte kero je avtist, kero nuca še enaok več nežnosti, ka moreš paziti na ton svojga glasa itd. Program je vrede ampak trbej prave lidij keri do delali na ton kak trbej

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Bumbar346 (nepreverjen)

Se strinjan, trbej meti prave lidi za te zadeve. Nej samo solane, mislin predvsen, ka majo radi deco in njin neje tezko se potruditi za njih. Pa seveda, ka se znajo vziveti v starse.
Problem v toj razvojnoj vidin tudi v ten, ka pediatri na primarni ravni ze skoraj sako dejte poslejo v razvojno, puno od toga samo zaradi podaljsanih porodnisk! In to je narobe! Nepotrebna guzva, sila, vse na hitro se dela. In seveda trpijo tista deca, kera bi dejansko nucala pomoc, puno pomoci in je ne dobi zadosta, tudi zaradi ovih s podaljano porodnisko.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice