Preverili smo, kako poslujejo pogrebna podjetja v Pomurju.

Dan spomina na mrtve je za nami. Na pokopališča smo se odpravili, da bi se poklonili preminulim svojcem in prijateljem, a nas je pogled na račune ob nakupu sveč in cvetličnih aranžmajev znova opomnil, da je vendarle tudi okoli smrti zrasel velik posel. 

Če se pretiranim stroškom s svečami in ikebanami ob ekoloških pozivih k brzdanju potrošniških vzgibov 1. novembra še nekako lahko izognemo, pa je drugače, ko smo soočeni z nenadno izgubo bližnjega, saj pogreb v vsakem primeru predstavlja velik izdatek.

Za pogreb tudi poldrugi tisočak

Skupni pogrebni stroški v povprečju znašajo okoli 1000 evrov, ponekod v naših krajih tudi 1.500 evrov. Osnovne pogrebe resda ponujajo že po ceni približno 600 evrov, vendar se svojci običajno odločajo še za dodatne, nadstandardne storitve, običajno v sklopu pogrebne slovesnosti.

Že samo žarni venček in ikebana tako lahko naneseta na 200 evrov, pevci in branje govora skupaj dodatnih 250 evrov. Če se odločimo za osmrtnico v časopisu, moramo odšteti od 250 do 350 evrov, da sedmine v gostilni, ki lahko dosega ceno več sto evrov, sploh ne omenjamo.

(Vir: pogrebi.info)

Potem pa je tu še najemnina za grobne prostore, ki se na enem od večjih pomurskih pokopališč giblje od 1,88 evra na mesec za enojni grob do 3,43 evra za družinski grob oziroma 1,27 evra za žarni grob.

Do 58 tisočakov dobička

Ne preseneča torej, da se tudi v Pomurju na tem področju kujejo lepi dobički. Primerjali smo namreč prihodke in dobičke večjih oziroma prepoznavnih pogrebnikov v minulem letu. Povečini gre za samostojne podjetnike, ki pogrebno dejavnost združujejo s cvetličarstvom, in kot smo ugotovili, v splošnem beležijo precejšen promet.

Iz analize smo sicer izpustili Komunalo Murska Sobota in Eko-park Lendava, saj javni podjetji ob pogrebništvu opravljata še vrsto drugih dejavnosti, zaradi česar je težko opredeliti dotok sredstev.

Kot se je izkazalo je s 662.334 evri prihodkov in 58.451 evri dobička minulo leto bilo najdonosnejše za Pogrebništvo Banfi. Pogrebništvo Bratuša je medtem s 556.091 evri prihodkov zabeležilo 33.968 evrov dobička. Na tretjem mestu sledi še Pogrebništvo Ferenčak z 32.339 evri dobička.

Niso pa prav vsa podjetja zabeležila večjih prihodkov oziroma dobičkov v primerjavi z letom prej. Podrobnejše podatke si oglejte v grafu.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Učenec 2. razreda (nepreverjen)

Ko bom velik bom pogrebnik
Če si pogrebnik imaš veliko denarja in seveda na razpolago tudi veliko debelih vdov

black panter

edina panoga kjer nikoli ne bo zmanjkalo "surovin"

proizvodnja (nepreverjen)

Lepo, da se pove nekaj o pogrebnih podjetij, kajti brez njih ne gre, kot pred več kot petindvajsetimi leti in več. Takrat so na vasi vsaj v moji okolici vse uredili bližnji sosedje. Sedaj se je to spremenilo, kot vse okoli nas.
Ne poznam drugih podjetij, kot pogrebništvo Banfi, ki opravi večino pogrebov v naši okolici. Vidim, da jih je kar nekaj zaposlenih in na njihovo delo nimam večjih pripomb. Ti dobijo vedno plačo (kakšna je ne vem?), če imajo delo ali ne (smrti se ne da načrtovati). Včasih jih je več včasih manj. Cilj vsakega podjetja je, da ustvari dobiček in tako je tudi s temi podjetji.

Konec (nepreverjen)

Po dolgem času en pameten komentar...

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Za komunajzere in raznorazne kvazipravičnike, aktiviste, leve anarhiste je dobiček zlo. Ne moreš verjeti, da je nekdo tak v temi :))))

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

katrastrofix (nepreverjen)

Stari, tvoji komentari so sigdar bole plitvi pa primitivni. Vüpan ka v tvoji firmi stvari ne stojijo tak slabo kak v tvoji glavi. Malo se vrejd vzemi.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Domačim sem naročil da ko zginem me žežgijo duma kot svinjo nekoč ko so bile koline.koji če meni kurac zakonodaja saj jo pa politiki ne spoštujejo zakaj bi jo pa jaz mogel delam z svojim telesom kar jaz hočem.

slovencelj (nepreverjen)

prepovedano!

In reply to by smrkci (nepreverjen)

trollbusta (nepreverjen)

smrt je sigdar bijla biznis.

ali 200 EUR za osmrtnico. fala lejpa, je ne nucan

toruiu (nepreverjen)

eh ne pravite, Komunalo smo vö pustili, oni tak slabo računovodstvo vodijo, pa papere vodijo ka te podatek KELKO dobička napravijo z "guljenjon" občine nika ne bi mogli prave podatke dati.

Sicer pa urednik, če bi do Jevška pa Đurova stopili, šteri so van preci penezg že nakazali zato ka NE OBJAVLJATE nič na temo lopovlukov na občino, bi vse podatke o ton kelko Komunala služi tuj dobili.

Je pa trik nendri indri. Namreč občinski kleptomani, si ogledavlejo na šterij cintoraj se še da "uhlebiti". Ta ka dragi moji privatnicke. Objava v Sobotainfo je tak kak če bi 1945 objavili razglas o NACIONALIAZCIJI.
Pomeni dragi moji privatni sp pa doo, pakivajte kufre prihajajo jevški, đurovi, šteri do vas vö z biznisa vrgli. Sobota info je pač napravo predhodno analizo "dobičkov" - štere tak smatrata Jevšek pa Đurov NJIN priprada in NEJ van.

Tak torej kmalu bo to ta tema na tapeti na koordinaciji županov. (beri Sveti regije)

vaš pogrebnik

kandelaber (nepreverjen)

Bravo, toroiu, v eton grmi tiči zavec!!!
Si že delajo teren, Bakovci do, kak me eti vidiš, prvi na vrsti.
Te pomali pa vsa ostala pokopališča v občini!!!
Pa te de grobnina šla gor, pa urejanje, pa .......
VEJ PA, S KOJ MO PA TE SEXPANOJE VZDRŽEVALI???????
Živeli mrtvi!!!

In reply to by toruiu (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

Iz 660 jurjof prihodkov samo 50 jurjof čijstoga? Ale računovodja zna ge trbej stroške nabite ale pa so naše davke pa prispevki rejsan v kurce.

oblečena (nepreverjen)

Komu koristi ta članek??? Zakaj??? Nekdo mora to delo opraviti in če ga opravi dobro, je upravičen do plačila. Pika.

pepič (nepreverjen)

Točno tak, ali to plačilo mora biti realno ovrednoteno, ne pa v stiski in v osebni nevolji izkoriščati svojce z nekaterimi resno nenormalno visokimi cenami, zato ima tvoja "Pika " še en velik vprašaj?

In reply to by oblečena (nepreverjen)

žaga (nepreverjen)

Ka pa komunala o toj nede nikšne informacije ali se ne vupa v dati . Zdaj so važni samo privatniki ! Ge je tu realnost te napište za vse ali pa nika , ali pa čakate na popust pri komunali ?

Madafaka4rill (nepreverjen)

Sakše kere je v države delo do penzije bi mogo bite pokopane zašenke-beri: Plača država! Sakše kere je bil v delovnon razmerje plača delodajalec... Of na zavode, plača CSD.... Bože nedaj za deco- plača država..... Še štoj?
Je pa res kak je že zgoraj ugotovljeno, namen članka-tržne raziskave čisto drüjge.

Banfiiiidoo (nepreverjen)

Mater njin se splača za kašnoga dobroga mrtveca plačat mešo (Mater Banfi je zakon )

Banfiiiidoo (nepreverjen)

Mater njin se splača za kašnoga dobroga mrtveca plačat mešo (Mater Banfi je zakon )

Gost1 (nepreverjen)

Banfi med prvimi,plače pa slabo, glavno ka se šefica fejs nosi.

Mimi123 (nepreverjen)

čudno, kake visoke stroške ima Vrbnjakovav Radgoni, če primerjaš z ostalimi, od kod le?
Kaj le da v stroške ?

gostja 426 (nepreverjen)

Zaslüžek je nej samo v pogrebih, tüdi v plačüvanji najemnin za grob. Tü pa je čisti kapitalizem - če en grob nema skrbnika, tüdi če je pomemben s kulturnoga, arhitekturnoga vidika itd., ali "samo" kak zgodovina enoga kraja, ga vničijo. Kama dajo kamen od spomenika, si lejko mislin, te še s ten slüžijo, namesto ka bi bar takšne kamne predelali pa bi bili namenjeni tistin, keri si tou težje privouščijo.
Na vaseh je boukše, tan majo več spoštovanja do mrtvih, pa grob pistijo, tüdi če nema več skrbnika.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice