Ministrstvo za zdravje je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer ugotavljajo domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov, piše Večer.

Nadzor naj bi bil povezan s primerom pred časom napadene sodnice Daniele Ružič. Po poročanju časnika Večer, naj bi posebna komisija preverjala (ne)upravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice, ki se je po za zdaj še nerazjasnjenem junijskem napadu ob prihodu domov zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Nadzor naj bi se začel v začetku tega tedna, v mariborski bolnišnici pa so uvedbo nadzora Večeru potrdili.

Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot 5000 vpogledov v njene izvide. Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci upravičeno vpogledovali v kartoteko.

Po pisanju časnika naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Na ministrstvu za zdravje so za STA zatrdili, da konkretnega internega notranjega nadzora niso zahtevali, da pa so že marca vsem javnim zdravstvenim zavodom zaradi zaznanih kršitev na področju nepooblaščenih vpogledov zdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo bolnikov poslali poziv, da v najkrajšem možnem času pristopijo k izvedbi izrednih notranjih nadzorov.

Novembra lani so vsem javnim zdravstvenim zavodom poslali dopis, v katerem so jih opozorili, da varstvo osebnih podatkov predstavlja izjemno občutljivo področje, kjer so kakršnekoli zlorabe oziroma nedovoljena ravnanja nedopustna.

Primer mariborske okrajne sodnice je junija dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je STA posredovala preko svoje hčere, vzela v bran in ovadila neznanega storilca.

Kot je takrat sporočila, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata »gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem«.

Iz Policijske uprave Maribor so takrat odgovorili, da razumejo, v kakšnem položaju se nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini. Mariborsko tožilstvo je od njih zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, zato kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil, preverjanje okoliščin in druge operativne ukrepe.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nadzornik (nepreverjen)

A nam navadnim državljanom pa lahko gleda v kartoteko kdor hoče pa ni nobenega problema ali nadzor, ko moraš kartoteko predati zavarovalnici, ali pa ko tvoji zdravstveni podatki nezakonito prihajajo iz bolnišnice na zavarovalnice, a to pa ni problem, res smo država ko zakoni za privilegirance ne veljajo, veljajo samo za nas navadne državljane.

Gost 2 (nepreverjen)

Glede na to ka delan na zavarovalnici ti lejko poven ka tvojega kartona ne dajo, ker so baje lastniki kartona ustanove ge je pač deponerani oz ge maš osebnoga zdravnika. Torej tudi izvidi kere daš v karton naj bodo kopije (to je dobronameren nasvet, ker meni so zgubili izvide za obdobje 10 let in na konci san se jes naposlušal, ker neman koperanij izvidov, je pa potuval karton iz ms v lj in nazaj)

In reply to by nadzornik (nepreverjen)

Gost 77 (nepreverjen)

Glede na to, da vem kako se dela v bolnici in zavarovalnici ti iz prve roke povem moj primer. 15 let nisem bil na bolniški niti telesno poškodovan. Ko pa sem bil pred krtakim 2-krat poškodoval , pa sem vedno dobil domov obvestila glede urejanja odškodnin (čeprav sem imel samo dnevno odškodnino), pa me zanima, kdo je posredoval moje podatke dotični pravni osebi, da sem jaz bil poškodovan??? Mislim, da nekje nekaj pušča ali.

In reply to by Gost 2 (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

Tu kak delan jes, znan ka brez privolitve osebe nemamo kaj delati in se toga tuj držimo. Kadar se nuca dokumentacija prosimo stranko, v kolikor pa sranka pravi ka doktor nešče dati izvidov pa z privolitvijo stranke tudi mij zaprosimo (ampak to v primeri resan težkih bolezni). Se je zgodilo tudi ka je zavarovanje sklepala znana oseba kera pije pa kadi tak ka se vse iski ampak ko smo dobili ponudbo za zavarovanje (zadevo kero spiše stranka z zastopnikon in pred policeranjon) pa je bilo na zdravstvenon vpršalniki ka je nekadilec in ne pije. se pa pojavi problem tu v primeri ka ta oseba zboli in se joj izplača pač nekaj po toj polici, te pa zavarovalnica resan malo izplača ali pa celo nič.

In reply to by Gost 77 (nepreverjen)

nadzornik (nepreverjen)

Gost 2 - Čudi me, da delaš na zavarovalnici in ne veš kake nezakonite pizdarije se dogajajo okrog te dokumentacije, ko mora zavarovalnica izplačati odškodnino oškodovancu. Od mene so zahtevali potrjene fotokopije kartona za zadnjih 10 let kdo je kaj z tem delal in kdo je imel vpogled ni nobenega podatka, torej vsi na zavarovalnici. Ker pa tu niso našli kar bi jim odgovarjalo so pridobili nezakonito izvid iz bolnišnice star 25 let in ta izvid jim je iz bolnišnice prinesel zdravnik, ki je obenem tudi cenzor pri zavarovalnici seveda nezakonito, ta izvid sem našel slučajno, ko sem zahteval v vpogled vso dokumentacijo toliko da boš vedel kako deluje MAFIJA.

In reply to by Gost 2 (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

ne pravin ka se tau v zavarovalnici ne dogaja, tudi zavarovalniški delavec bilo keri je je zavezani k molčečnosti oziroma varovanji osebnih podatkov. Pač jes se toga držin pa nevej niti moja familija, kda obravnavlen sosidovo dokumentacijo. glej so pa takšni ka do recimo vidli znano osebo pa do trobili okrog, ali pa odavali naprej informacije o kaki znani osebi. pač odvisno kelko maš v glavi pa kelko si normalen človik. nen nikoga zagovarjal, jes samo pravin ka zdravstveni karton je nej tvoja last, po drugoj strani so pa to tvoje osebne stvari.

In reply to by nadzornik (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Očitno ima ta njen partner svoje strice zelo visoko. O napadu se nič več ne piše, so pa strici sprožili pregon radovednih. Vsaka čast banana državi Sloveniji.

luc-ifer (nepreverjen)

Pa ka se zdaj pametni delate pa ugotavljate kdo je gledal v karton in v tvoje podatke, če vsaka čistilka, strežnica in medicinsko osebje razlagajo o dijagnozi bolnikov, tako je v vseh ustanovah kje je dostop, ki jim je omogočen po službeni dolžnosti zlorabljen v določene namene tudi finančno korist kot so npr:inšpekcije, FURS, upravne enote itd?

Ludikebap (nepreverjen)

Jah tak je to tačas si navaden smrtnik nikoga ne briga o tebi kda si pa na malo višjem pa se najde luknja za tvoje dobro mrs Slovenija

stric vili (nepreverjen)

Tak, kot je tudi luci-fer pisal. V vseh ustanovah uhajajo podatki. Ker gre tukaj za sodnico in tipa, ki ima zveze v ozadju se je takoj uvedel notranji nadzor. Se še kdo spomni pokojnega Drnovška, ko je bil bolan. V medije so prišle podrobnosti o njegovi bolezni. In je sam povedal, da so mediji prej izvedeli za diagnozo, kot pa on sam. Tak, da je to že stalna praksa. Še glede DURSa, sedanjega FURSA. Pred leti sem slišal kako so si določene ženska izmenjevale informacije o dodhodnini in tako je potem cela vas izvedela za določene ljudi, koliko imajo plače. Dotične so sedaj že v penziji. Tak mimogrede. Nič novega, če so podatki šli iz ustanove.

Gost 77 (nepreverjen)

Točno tako, vse ustanove, ki imajo vpogled v osebne podatke zlorabljajo osebne podatke, zaposleni pa se celo hvalijo na kavah kaj vse vidijo.

In reply to by stric vili (nepreverjen)

vic_dneva (nepreverjen)

Ka se sprenevedate? Vejpa zdrastvo, furs, durs, zpiz vse znajo o vas vseh! Kelko služite, ge mate pare, ka za betega mate,... še čistilke znajo,... HAHAHAHA GE ŽIVITE

Hipokrat (nepreverjen)

san ! Ampak ne pod svojo sifro. Pa ka mi sto more ? Hepani retardirani. Eni mamo vpogled zato ker ga moremo meti. Drugi pa glumijo .... Mrs gamad. Delajte v ukc pa da vas vidim.....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice