Sommelierji so izbrali pet vin, ki se najbolje ujemajo s prleško gibanico.

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih že štiri leta izvaja več aktivnosti, ki večajo prepoznavnost prleške gibanice. V okviru prireditve Prleška gibanica so že trikrat izbrali najbolj všečno vino k prleški gibanici. 
Letos pa so pri tem izboru naredili pomemben korak naprej, društvo se je namreč povezalo z Zavodom SloVino, ki je minulo sredo že petnajsto leto zapored organiziralo akcijo Sommelier selection. 

Najboljša družba

Akcija se vsako leto začne z delom v sommelierski komisiji, kjer vinski svetovalci izbirajo vina, ki se idealno družijo s posameznimi sklopi jedi. V komisiji sodelujejo strokovnjaki, ki izbirajo med vini, prijavljenimi na razpis s strani vinarjev.

Pokušnja in izbira vin k posameznim sklopom jedi je »slepa«, saj ocenjevalci ne poznajo nobenih podatkov o vinu. Njihova naloga je izbrati vina, ki jih priporočajo k Špargljevim - zelenjavnim jedem, jedem iz govedine in divjačine in ribjim jedem v akciji "Sommelierska selekcija" ter izbira vin posamezne sorte, ki so najboljši spremljevalec kulinariki. 

Prvič tudi s prleško gibanico

Letos so sommelierji torej prvič izbirali tudi vina, ki se najboljše ujemajo s prleško gibanico. Sommelierji so pohvalili odločitev in bili navdušeni, da so ob ocenjevanju vin lahko poskusili prleško gibanico. 

Društvo Kelih je aktivno sodelovalo pri izvedbi dogodka, prleške gibanice pa so spekle članice in podpornice društva Majda, Lidija, Andreja, Nuša in Tjaša ter Gostilna Zorko.

Sommelierji so izmed prijavljenih izbrali pet vin, ki se najbolje ujemajo s prleško gibanico. 

Vina k prleški gibanici – Sommelierska Selekcija 2018:

  • Muškat otonel, 2016, polsladko, Vinogradništvo Krampač, Štajerska Slovenija
  • Šipon, 2015, polsladko, Vinogradništvo družina Kos, Štajerska Slovenija
  • Muškat otonel, 2017, polsladko, Vina Avos, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2017, polsladko, Vino Leber, Štajerska Slovenija
  • Rumeni muškat, 2017, polsladko, Vinogradi Horvat, Štajerska Slovenija 

Dodatna promocija

V nadaljevanju se pod vodstvom Zavoda za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino načrtujejo dodatne promocijske aktivnosti. Zgodbe se bodo nadaljevale na skupnih predstavitvah, kulinaričnih doživetjih v dobrih gostinskih lokalih, kjer bodo kuharji pripravljali dneve, tedne ali celo mesece jedi, ki se idealno nadgrajujejo s sommeliersko izbiro vin.

Aktivnosti izhajajo iz tradicije »ŠPargelj vin«. Vse marketinške in kulinarične aktivnosti že od prve izbire naprej usmerja in vodi Zavod Slovino, pri izvedbi akcije pa aktivno partnersko sodelujejo strokovne institucije, društva ter mnogi gostinci in mediji, ki podpirajo eno-gastronomski razvoj. 

Člani društva Kelih so zdaj še posebej ponosni, da bodo tudi sami aktivni partner pri nadaljevanju aktivnosti.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice