Kdo tiči za vse več drznimi tatvinami avtobusov in avtomobilov?

V minuli dneh smo večkrat poročali o drznih krajah prevoznih sredstev. Veliko prahu je dvignila predvsem kraja nemškega avtobusa izpred hotela Vivat,  ki jo pomurski policisti še preiskujejo. »V vseh primerih takih tatvin kriminalisti preiskujejo vse možnosti, med katere spada tudi možnost sodelovanja pri tatvini s strani domačinov ali uslužbencev,« je na vprašanje, kdo so osumljenci, odgovorila tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš.

Pomurska policija se je sicer v preteklih letih že srečala s tatvinami avtobusov.  Lani novembra so namreč neznanci izpred hotela Radin v Radencih odpeljali avtobus, a storilcev policija ni izsledila. Neznanci pa so avtobus poskusili odtujiti tudi letos, a jim ni uspelo, policija pa nepridipravov tudi v tem primeru ni našla.

Lani ukradli en avto, letos že osem

Ne manjka pa tudi kraj avtomobilov. Nedavno so neznanci avtomobil ukradli kar izpred hiše v Bakovcih. Sicer pa so policisti le letos obravnavali osem tatvin osebnih vozil, pri čemer so izsledili le dve vozili. Lani pa so se policisti soočali z le eno tatvino osebnega vozila, a je bilo toliko več ukradenih tovornih avtomobilov in tovornjakov. Policisti so namreč obravnavali štiri, našli pa le enega storilca.

Tatvino lahko poskusimo preprečiti sami

Ker pa je tatvin prevoznih sredstev vse več, policija opozarja, da lahko pri preprečitvi kraje veliko storimo že sami. Rauševa tako med drugim priporoča izogibanje parkiranja na slabo ali neosvetljenih ulicah ali parkiriščih, zaklepanje avtomobila tudi, če vozilo zapustite le za hip, priporoča pa tudi, naj v vozilu nikoli ne puščajte dokumentov. Kot še pravi, se alarmna naprava, ključavnica za  volan ali menjalnik in druge varnostne naprave splačajo le, če jih uporabljate dosledno.

Ne poskušajte sami prijeti storilca

Če do tatvine vendarle pride, o tem takoj obvestite policijo. »Pomembno je, da so o tatvini čim prej  obveščene  vse  razpoložljive  policijske patrulje, da lahko ustrezno ukrepajo, če vozilo opazijo,« pojasnjuje Rauševa. Ob prijavi dajte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval. Policiji sporočite tudi, če ste pri tatvini zalotili storilca in si poskušajte zapomniti  smer njegovega bega in njegov videz: »Vendar pa je vaša  varnost najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte storilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice