Agencija za varnost prometa je v brezplačni desetmesečni najem tridesetim občinam podelila prikazovalnike hitrosti, ki so učinkovito sredstvo za takojšne zmanjšanje povprečnih hitrosti.

Prehitra vožnja je namreč še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, omejitev hitrosti pa je predvsem v naseljih ključnega pomena.

V okviru zadnje akcije Hitrost so policisti največ kršitev prekoračitve dovoljene hitrosti namreč izmerili prav v naseljih. V času trajanja akcije med 12. in 18. avgustom so tako ugotovili 3048 kršitev prekoračitev hitrosti, od tega kar 2492 kršitev v naselju, piše STA.

S prikazovalniki hitrosti želi Agencija za varnost prometa spodbuditi voznike k strpnejši in bolj umirjeni vožnji ter tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Na tak način želi občine spodbuditi, da bi uporabljale prikazovalnike hitrosti, saj so dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih.

S prikazovalniki hitrosti zbirajo tudi podatke o izmerjenih hitrostih, na podlagi katerih je mogoče pripraviti analize ter predloge za izvedbo različnih infrastrukturnih ukrepov na cestah, ki prispevajo k izboljšanju prometne varnosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Rezultati raziskav kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno tudi tedaj, ko nadzor ni očiten. S prikazovalniki hitrosti želimo izboljšati prometno varnost v lokalnih skupnostih in tako vplivati na zmanjšanje povprečnih hitrosti na cestah, obenem pa izboljšati prometno varnost na šolskih poteh," so besede v. d. direktorice AVP Vesne Marinko povzeli na STA.
 

Prijavilo se je 41 občin

Na letošnji razpis se je prijavilo 41 občin. Prednost pri izbiri so imele občine z izpostavljenimi in prometno nevarnimi mesti, kjer poteka šolska pot, kjer ni zagotovljen minimalni standard za šolsko pot in kjer je visoka stopnja zabeleženih prometnih nesreč ter mesta s pogosto prekoračitvijo hitrosti in visokim povprečnim letnim dnevnim prometom.

Prikazovalnike hitrosti so prejele občine Benedikt, Bled, Braslovče, Brežice, Cankova, Cerklje na Gorenjskem, Cerkno, Dol pri Ljubljani, Gornji Grad, Kostanjevica na Krki, Kungota, Medvode, Nazarje, Odranci, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podčetrtek, Prebold, Ptuj, Sevnica, Solčava, Šmartno pri Litiji, Tabor, Trzin, Turnišče, Veržej, Vipava, Vojnik in Žužemberk.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bejle zavec (nepreverjen)

pejte merte cigansko naselje... tej cigani nemajo kazalce v tejh stareh avte kaa se vozejo 60+ v naselje

Stejf1122222 (nepreverjen)

Bejle zavec,po domacen povedano pošast:Pogledni sejbe pa te guci o ciganjaj,pridi malo pogledni kakse avtoje vozimo ciganji,malo bokse kak ti sigorno.Zdaj pa odjebi,p,,,e,,,d,,,,e,,,,r.Ciganji ti zeno pa mater nategavlejo,tan pa nega stevca, ja smo zajlo ftrgnoli hahaha

bejle zavec (nepreverjen)

Stejf1122222, poznan cigane z naših krajov(predvidevan da si cigan) ne mi gucati ka mate, 99% ste tak kradli. Nasi cigani majo 5 starih kist, 2 kombija pa se 1 avtobus na dvorisce taka vem o cem gucim Stejf1122222. Poleg tega letite pri nas po naselje 60+ kak da vam je vseeno za zivljenje. (meni bi tuj blo ci bi bil cigan al oke vsak ma svojo ;) )

In reply to by Stejf1122222 (nepreverjen)

obiskovalec (nepreverjen)

Nesramno ali nimaš čist ne prav...

In reply to by bejle zavec (nepreverjen)

axl73102

V prvem mesecu sem prejel 22738 dolarjev, prejšnji mesec pa 29584 dolarjev, od doma sem ravno delal na spletu. Sem reden študent in delam samo 3 do 4 ure na dan. Vsakdo mora poskusiti to delo zdaj samo uporabiti to spletno mesto ...

---->>>> www.WebJob33.Com

Starejše novice