Gospodinjstva s svojimi dohodki vedno lažje shajajo, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije, eden od razlogov je, da si lažje privoščijo letne počitnice.

Statistični urad Republike Slovenije je predstavil začasne podatke anketne raziskave iz prve polovice minulega leta, ki kažejo, da so gospodinjstva v Sloveniji s svojimi dohodki v minulem letu lažje shajala kot leto prej.

Približno enak delež gospodinjstev bi si lahko privoščil enotedenske letne počitnice, več bi jih lahko poravnalo nepričakovane izdatke. Materialno prikrajšanih je bilo manj ljudi, več pa zadovoljnih s svojim življenjem.

Gospodinjstva lažje preživijo s svojimi dohodki

Odstotek gospodinjstev, ki so v 2018 s svojimi dohodki preživela mesec brez težav, se je glede na 2017 povečal za dva odstotka, statistika tako kaže, da je takšnih 17 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Prav tako za 2 odstotni točki pa se je zmanjšal delež tistih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala s težavami, teh je 24 odstotkov. Vendar je kljub izboljšanju tistih, ki težje shajajo več, kot tistih, ki lažje preživijo s svojimi dohodki.

Največ gospodinjstev in približno toliko kot v prejšnjih letih je izjavilo, da so s svojimi dohodki preživela mesec z manjšimi težavami, 34 odstotkov je teh.

Lažje smo si privoščili počitnice, plačljive prostočasne aktivnosti, ki se jih je v minulem letu redno udeleževala več kot polovica vprašanih, več je bilo tudi tistih, ki so se družili s sorodniki ali prijatelji ob pijači ali na kosilu/večerji vsaj enkrat na mesec, nova oblačila pa si je lahko privoščilo kar 94 odstotkov vprašanih. 

Manj je materialno prikrajšanih oseb

Leta 2018 je v materialno prikrajšanih gospodinjstvih živelo približno 74.000 oseb, leto prej pa je bilo teh za skoraj odstotek več. Gospodinjstva, v katerih so živele te osebe, so bila zaradi omejenih finančnih virov prikrajšana za vsaj štiri od naslednjih devetih elementov, na podlagi katerih se izračuna stopnja materialne prikrajšanosti, med temi so ogrevanje, stroški povezani z bivališče, redni obroki, pralni stroj, osebni avtomobil in tudi barvni televizor. 

Najbolj smo zadovoljni z osebnimi odnosi

V raziskovanju življenjskih pogojev so poleg podatka o zadovoljstvu z življenjem zbrali še nekaj drugih podatkov o subjektivnem zadovoljstvu oseb, starih 16 let ali več. 

Zadovoljstvo s svojim življenjem v celoti je tako v 2018 ocenilo z najvišjimi ocenami malo manj kot četrtina oseb, kar je za 2 odstotni točki več kot v 2017. Zvišala se je tudi povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem, delež tistih, ki so svoje življenje ocenili z najslabšimi ocenami pa je enak tistemu iz leta prej. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mun (nepreverjen)

Seveda, javni sektor je svoje daubo in zdaj si ležej prvoščijo mejsec dni dopusta. Ostali pa v Avstrijo če ščejte na dopust.. Se po staron, komunisti nam vladajo, kučan pa nan odavle meglo!

Mun (nepreverjen)

Seveda, javni sektor je svoje daubo in zdaj si ležej prvoščijo mejsec dni dopusta. Ostali pa v Avstrijo če ščejte na dopust.. Se po staron, komunisti nam vladajo, kučan pa nan odavle meglo!

Starejše novice