Že skorajda tri tedne traja obdobje suhega in sončnega vremena, posledice pa so vidne na površinskem sloju tal, ki se je precej izsušil.

Vsi uživamo ob toplem zimskem soncu, ki nam v zadnjem času v Pomurju greje kratke zimske dneve. Ob tem se morda ne zavedamo dovolj, da pomanjkanje padavin povzroča hkrati precej preglavic naravi in na koncu jo najkrajše potegnejo rastline, ob katerih se spomladi radi čudimo.

Sneg bi bil koristen

Kot so sporočili na Agenciji RS za okolje, bi bilo povsem drugače v primeru snega. Pod snegom se namreč temperature tal običajno gibajo okoli ničle ali pa so le malo pod njo. Poleg tega snežna odeja oskrbuje tla z vodo in preprečuje izhlapevanje ter deluje kot toplotni izolator. Ker pa snežne odeje ni, pa je prezimovanje posevov mnogo bolj izpostavljeno vplivom vremena, še posebej ob temperaturnih nihanjih oziroma odtajevanju površinskega sloja tal podnevi in ponovnem zamrzovanju ponoči.

Vir: ARSO

Posledice opišemo z golomrazico, ki je posledica potrganih koreninic. Velika temperaturna nihanja lahko povzročijo težave tudi zimzelenim okrasnim rastlinam, ki iz zamrznjenih tal ne morejo črpati vode, vedno zeleni listi pa jo ob toplih dnevih izgubljajo, še posebno, če uspevajo na osončenih rastiščih. Listi venejo in če take razmere vztrajajo dlje časa, je zimska oziroma fiziološka suša neizbežna. Posušeni listi rododendronov in azalej, ki se jim čudimo na pomlad, pričajo o tem, da so rastline klonile zaradi fiziološke suše, močno pa so ji izpostavljeni tudi lovorikovci, ciprese, ruševje in nekateri drugi iglavci, so sporočili iz ARSA.

Vir: ARSO

Vodo rabijo tudi pozimi

Za lastnike zimzelenih okrasnih rastlin je pomembno vedeti, da so rastline dobro preskrbljene z vodo tudi pozimi. Vodo je potrebno dodati, ko se temperature dvignejo nad ledišče, ob tem pa paziti, da se ne omoči zeleni del rastline. Za sušo je dobra zaščita tudi zastirka, ki zmanjšuje jakost izhlapevanja.  

Le s primernimi sredstvi bomo namreč lahko zimzelene rastline obvarovali pred fiziološko sušo. Vremenska napoved za severovzhodni del Slovenije namreč pravi, da bo suša trajala še naprej, za prekinitev tega obdobja pa bo lahko zaslužen naslednji vikend, ko so možne kakšne kaplje dežja oziroma celo nekaj snežink.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Štefan iz beltinec (nepreverjen)

Prosim,če bi (ce je mozno) poročali od csd(denarna pomoč,nakazila den.pomoci,najnovejše iz csd .....ipd! Hvala vam:najboljši ste.prisrcen pozdrav.

askjldfhlasjd (nepreverjen)

Štefan (ki to nisi), tebi bi pa mogoče koristil kak članek o zdravilih, pa ne tistih za gripo.

In reply to by Štefan iz beltinec (nepreverjen)

ZA Štefana (nepreverjen)

E moj Štefan, ti ne veš sobotainfo je glasilo izrodkov, ki ravno na Sveti večer želijo Božič umazanim živalim, glede na to da je ima 364 dni v letu, da bi lahko voščil, recimo za 1. maj, ampak NE ravno na Sveti večer, potem še pa laže in zavaja, da je mislil na film, zakaj na film ni mislil na 1. maj pa nobenega sranja ne bi bilo.
In ker je to tak v Slovniojastanu se ne boj, da bi oni kaj poročali o CSD to je prepovedana tema.

In reply to by Štefan iz beltinec (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Zakaj ne greste na CSD in se sami pozanimate o denarnih pomočeh? Ali vsaj pogledate kakšno spletno stran o tem? Na gov.si in e-upravi boste našli vse.

In reply to by Štefan iz beltinec (nepreverjen)

napomoč (nepreverjen)

"Štefan iz beltinec", če bi jih proso naj poročajo o Dražgošah, bi ti verjetno ugodili. Spremeni prošnjo!
Tam vzklikajo proti kapitalizmu, potem pa se vsedejo v merđote in na gas zastonj požrtijo! Ti grdi kapitalisti, ka so jim podtaknili! Brez teh grdob bi se še danes vozili s konjsko vleko in "tapkali" po računalnikih s kuglcami! Vsaj glede na njihov domet!
CSD jih ne zanijmle!

Vsem komentarjem (nepreverjen)

Vsi ste nerazumljivi, zadnji za silo. Kaj hočete povedati? Da je CSD goljufiva kača, da te okrog prinese, če seveda nisi cigan, da ti pošilja vse vrste pomoči samo tiste ne, brez katere ni mogoče živeti? Najboljše, da nas vse prošnjike spakira na psihiatrijo, nas tam predozirajo in v temni vreči dostavijo na cintor.

In reply to by napomoč (nepreverjen)

Starejše novice