Tudi na območju Pomurja podjetja zaposlujejo vse več delavcev iz drugih držav. Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje smo preverili, kakšne pogoje morajo izpolniti tujci, da se lahko zaposlijo v Sloveniji.

Temeljni pogoj za zaposlitev tujcev v Sloveniji je pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, ki ga izdajajo upravne enote po predhodnem soglasju Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

Soglasje po besedah Mirjane Zgaga iz mariborske območne službe zavoda nadomešča nekdanje delovno dovoljenje, saj od leta 2015 velja nov zakon, ki določa enotni postopek ureditve zaposlovanja in prebivanja tujcev, kar pomeni, da je za zaposlitev ali delo tujcev potrebno pridobiti le enotno dovoljenje za prebivanje in delo.

»Izjema so države, s katerimi ima Republika Slovenija bilateralni sporazum o zaposlovanju, na primer Bosna in Hercegovina ali Srbija, kjer je za zaposlitev še vedno potrebno pridobiti delovno dovoljenje, ki pa potem v postopku izdaje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo že velja kot soglasje k enotnemu dovoljenju,« izvemo na mariborski območni službi zavoda.

Temeljni vsebinski pogoji za izdajo soglasja za zaposlitev so:

- da v evidenci Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje ni ustreznih domačih kandidatov,

- da delodajalec, ki bi zaposlil tujca aktivno posluje - kar pomeni, da mora imeti zadnjih šest mesecev vsaj enega zaposlenega oziroma v primeru novih firm, da izkaže investicijo v vrednosti 50.000 evrov, nima neporavnanih davčnih obveznosti in ni bil kaznovan za prekrške delovnopravne zakonodaje, ki predstavljajo prepoved zaposlovanja tujcev,

- da tujec izpolnjuje pogoje za opravljanje razpisanega delovnega mesta - izobrazba, delovne izkušnje ...

A zgoraj opisani pogoji veljajo le za klasične zaposlitve tujcev, medtem ko za podaljševanje zaposlitev in druge oblike dela tujcev, na primer napoteni delavci, tuji zastopniki, usposabljanje, obstajajo drugačni pogoji za izdajo soglasij, še dodajajo na mariborskem zavodu za zaposlovanje.

Vir: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Znanje slovenščine je obvezno, nastanitev je prednost

»Znanje jezika je obvezno in se v postopkih izdaje delovnega dovoljenja ali soglasja zahteva le v primerih, ko gre za delo s strankami, kar je v skladu z določili Zakona o javni rabi slovenščine,« pojasni Zgaga.

Cene tečajev in izpitov so različne, cena izpita pri Centru za slovenščino pri Filozofski fakulteti, ki je bil s strani vlade leta 1994 imenovan za strokovno komisijo za preverjanje znanja slovenščine, po njenih besedah znaša od 358 do 434 evrov, glede na raven znanja.

Zagotovitev nastanitve je prednost, ni pa pogoj: »Iskalci iz držav omrežja EURES so izenačeni s slovenskimi iskalci, ob prvi prijavi v zavarovanje pridobijo EMŠO, pridobiti morajo tudi davčno številko, za tujce iz tretjih držav pa delodajalci potrebujejo delovna dovoljenja.«

Zaposlovalne agencije lahko po besedah Zgage zaposlujejo le tujce, ki imajo že prost dostop na trg dela, kar pomeni, da gre za tujce, ki že vsaj eno leto ali še dlje časa bivajo in delajo na ozemlju Slovenije.

Največ tujih delavcev prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer prednjačijo delavci iz Bosne in Hercegovine, sledijo pa delavci iz Srbije, Kosova in drugih držav.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
erfergreg (nepreverjen)

Če tej bosanci pri gradbenih firmaj majo tečaje slovenščine napravlene san ge pop na rolke. Smo delale z eno firmo ka ma seveda same jugoviče zaposlene pa nej znau 3 besede povedati.

Ne laži (nepreverjen)

Vej pa prešti ka pijše, slovenščina je obvezna za delo s strankami. Lopata pa kramp je tou nej.

In reply to by erfergreg (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

To je vse ena velika mafija , balkanska mafija povezana z našimi koruptivnimi politiki in raznimi državnimi uslužbenci, ki sodelujejo pri izdaji raznih delovnih dovoljenj , za katera dobijo potem precejšnje podkupnine.
Ta balkansko -slovenska mafija deluje v dveh smereh in v prvi fazi te uboge delavce pripeljejo v Slovenijo in jih tu vsaj eno leto ali več suženjsko izkoriščajo kot je to bil primer v luki koper in razni drugih gradbenih firmah, pri tem pa imajo na njih velike zaslužke.
Ker smo pa mi članica EU ,IN ZA NAŠO DELOVNO SILO VELJA PROST PRETOK DELOVNE SILE V DRUGE ČLANICE EU, TA mafija spet to izkorišča in proba spraviti to suženjsko delovno silo na ilegalen in legalen način v druge DRŽAVE EU. in NA TEH REVEŽIH ŠE BOLJ ZASLUŽITI.
Če pa se vprašamo ,kaj pomeni to MAFIJSKO DELOVANJE ZA SLOVENSKO-DOMAČO DEOVNO SILO-NIČ DOBREGA!!!
S tem mafijskim delovanjem in uvozom te suženjske delovne sile z balkana k nam ustvarjajo NELOJALNO KONKURENCO NA TRGU DELA PREDVSEM Z NIZKIMI PLAČAMI IN IZKORIČEVALSKIMI POGOJI DELA NA DELOVNEM MESTU ( 12 urni delavnik, nič prostih dni v tednu, slaba zdravstvena oskrba ali sploh nezavarovani delavci, slabi bivanjski pogoji ...itd.itd )
Avstrijci so tem balkanskim mešetarjem z delovno silo , ki imajo tudi prijavljene firme v Sloveniji bolj ali manj naredili konec, saj morajo v Avstriji ti kvazi podjetniki zaposlovati to balkansko delovno silo pod vsaj avstrijskimi minimalnimi delovnimi pogoji od PLAČE IN DELOVNIH UR ki jih lahko delajo in tako naprej.
TUDI SLOVENIJA JE SPREJELA KOLIKOR TOLIKO DOBRO ZAKONODAJO, VENDAR TREBA TO MAFIJSKO NAVEZO ZAUSTAVITI IN JO ZAČETI ODLOČNO IZVAJATI

??? (nepreverjen)

Bravo, super komentar

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

BosanacSA (nepreverjen)

Jebala vas vaša Slovenija i slovenščina slabo plaćano a država lopovska. Ode ja u Njemačku.

GummyBear2020 (nepreverjen)

Tečaj slovenščine hahahahaha

Mb78 (nepreverjen)

Absolutna laz!
In to nam prodajajo mediji?
Samo velenje je dober primer laganja:
Gorenje tedensko odpusca.
Priseljencev pa je vsak teden vec!
Kdo rabi delovno silo???
Moseje?cerkve?Karitas?

Starejše novice